Helyi termékek és fenntarthatóság a középpontban a tanulmányúton

A sikeres májusi kiutazást követően, az Eramus+ projekt keretében október utolsó hetében újabb tizenöt Baranya megyei vendéglátós szakembernek és vállalkozónak volt lehetősége tanulmányi látogatást tenni Olaszországban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A tanulmányúton a résztvevők az olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományára jellemző kitűnő alapanyagokat és azok feldolgozását ismerhették meg.

 

A projekt az Erasmus+ pályázatán keresztül került megvalósításra a Marco Polo Európai Csoport együttműködésével. Az 5 napos szakmai képzés folyamán betekintést nyertünk a helyi alapanyagokat termelő és feldolgozó, falusi turizmussal foglalkozó családi vállalkozások működésébe és kihívásaiba. Ezen felül megtapasztaltuk azt is, hogy mennyire jól és hatékonyan tud működni a „nulla” kilométeres árubeszerzés, melynek komoly közösségmegerősítő, helyi kis- és középvállalkozások összefogását elősegítő szerepe is van. A tematikus gasztronómiai programokat végigkísérte a fenntarthatóság szemlélete, mely tudatos gondolkodással teljes mértékben beépíthető egy-egy gasztronómiai, turisztikai vállalkozás tevékenységébe.

A magas szintű programokat Barbara Bandiziol, a Marco Polo európai projektek programfelelőse készítette elő számunkra, aki külön figyelt arra is, hogy az elméleti részek mindig gyakorlati képzéssel is kiegészüljenek, melynek köszönhetően a baranyai szakemberek új, innovatív technikákkal ismerkedtek meg, melyeket hazai működésükbe is be tudják majd építeni.

A csapat vasárnap késő délután érkezett meg a szállásnak helyet adó Grado városába. Helyi vendéglátóink a megérkezést követően körbevezettek minket a város gyönyörű tengerpartján, lagúnába nyíló kikötőjén és a híres velencei építészeti stílusjegyeket magán hordozó történelmi belvárosán.

Tanulmányutunk első hivatalos szakmai programja során, hétfőn délelőtt ellátogattunk a San Daniele del Friuliban található La GLACERE kézműves sonkaműhelybe. A név onnan ered, hogy ezen a helyen egykor a város jégháza volt található, az úgynevezett “glacere” (gleccser), ahol a közeli tó jegét tárolták. Mára azonban ebben a műhelyben védjeggyel ellátott, erre a területre jellemző, hagyományos gitár alakú sonkákat készítenek hosszú évtizedek óta. A San Daniele-hegy ezen oldalán uralkodó klíma teszi egyedivé a combok érlelésének eljárását.

A látogatás végén vendégül láttak minket ebédre, ahol az itt készült, a hagyományoknak megfelelően, nagyon vékonyra vágott sonkát, mellette rövid ellátási láncban előállított helyi sajtokat, és lekvárt kóstolhattunk.

Délután Nimisbe, a CESCHIA Lepárlóüzembe látogattunk. Ez a lepárlóüzem már több mint száz éves, Friuli tartomány egyik legrégebbije. Története 1886-ban kezdődött, amikor Giacomo Ceschia városról városra járt kocsijával, hogy összeszedje a gazdáktól a törkölyt és a gyümölcsöt, majd lepárolja azt az általa épített vándor lepárlóban, mely akkor a korszak egyik újítása volt. A vándor lepárló ma már csak emlék, de a CESCHIA grappákat továbbra is az eredeti, 1886-os receptúra szerint desztillálják, mindig a legjobb minőségű alapanyagokból. Ebbe a 2017-ben minden helyiségében teljesen felújított lepárlóüzembe nyerhettünk mi is betekintést, ráadásul látogatásunkat az itt készült grappák kóstolójával zártuk, melynek során még a legrégebbi megmaradt 1977-es évjáratú grappát is lehetőségünk volt kipróbálni.

Csapatunk kedd délelőtt Palmanovába, a tökéletesen szimmetrikus, kilencágú csillag alakú erődvárosba látogatott el először, mely az UNESCO Világörökség része.

Ezután folytattuk utunkat Cormonsba, a Zoff Formaggi családi farmra, ahol a nyerstej feldolgozását és sajt előállítását ismertük meg. Négy generáció óta nevelik itt a Pezzata Rossa fajtához tartozó teheneket. Valamennyi állat a farmon született és nőtt fel, az állatjólét tiszteletben tartása mellett. A vállalkozás teljes mértékben bio minősítéssel rendelkezik, a szántóföldektől az állattenyésztésen át a sajtkészítésig. Ebédünket is itt, a Zoff család A Borg Da Ocjs panziójában költöttük el, a farmon készült ízletes sajtok, szalámik, joghurt és fagylalt kóstolásával.

Délután az udinei Campagna Amica termelői piac és Udine belvárosának felfedezése volt a program. A piac a városközponttól néhány percnyi sétára található, egy közel 600 négyzetméteres térben, amely 25 helyi termelőnek biztosít lehetőséget arra, hogy kiállítsák termékeiket és a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatot kialakítva értékesíthessék azokat.

 

A szerdai napon Velencében jártunk, ahol elsőként a Rialto piacot látogattuk meg, mely tele volt finom, friss, helyi zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel és a tengerparton vagy a lagúnában fogott halakkal, kagylókkal, polipokkal és egyéb tengeri herkentyűkkel.

Veneto térségében és különösen Velencében szokás cicchettit (kis kenyérszeletek felvágottal vagy tőkehallal, helyi termékeket felhasználva) fogyasztani aperitif közben vagy a főétkezések alkalmával. Ezzel a hagyománnyal elsőkézből is megismerkedhettünk az ebéd során a TAVERNA San TROVASO étteremben. A „le cicchetterie” (éttermek és kocsmák, ahol cicchettit készítenek és fogyasztanak) kifejezés ötvözi a történelmet, a kultúrát és a kulináris hagyományokat.

Ebéd után szerencsére egy kis városnézésre is jutott idő, ebben a gyönyörű városban.

 

Csütörtökön Aquileia volt a következő állomásunk, ahol megtekintettük a római régészeti leleteket és a mozaikpadlós bazilikát, majd megkóstolhattuk a méltán híres, helyi mozaik süteményt a Le MOSAICO cukrászdában.

Ebédünket a pár utcára található AL ROSARI farmon költöttük el, mely az étterem étlapjának középpontjában álló, a farmon nevelt libákból, és kacsákból készült ételkülönlegességekből állt. Az Agriturismo Al Rosari di Aquileia farm célja, hogy az ideérkezők felfedezzék a helyi hagyományos, jellegzetes ízeket. Az alapanyagok mindegyike 0 km-es, azaz ott helyben, a tanyán állítják elő.

A laktató ebéd után délutánunkat a COCAMBO-ban töltöttük. Az út résztvevői itt megtanulhatták mik a kávékóstolás lépései, miként készítik fagylaltjaikat és hogyan lesz náluk a kakaóbabból csokoládé. Ez a műhely jó előre felismerte a piac igényeit, így nyitottak a csokoládé és kávé világa felé, és a csokoládé- és kávébab közvetlen importőrei lettek. Kézműves szinten pörkölik és alakítják át a csokoládé- és kávébabot, hogy a fogyasztók számára a legjobb minőségű termékeket kínálhassák. Ráadásul a vásárlók új igényeit elégítették ki azzal, hogy gluténmentes, tejmentes és vegán desszertek készítésére is specializálódtak.

A látogatás utolsó pontjaként, a tulajdonos, Piero lelkesen mutatta be nekünk azt az elkötelezett munkát, és azokat az intézkedéseket, melynek köszönhetően próbálnak egyre jobbak és jobbak lenni, és nem utolsó sorban példát mutatni a többi vállalkozás számára  a fenntarthatóság terén.

Utolsó szakmai programmal töltött napunk reggelén, minden résztvevőnek lehetősége volt megosztani élményeit és véleményét a hét programjáról, és az itt tapasztaltakról. Ezek után mindenki kapott egy-egy oklevelet annak emlékéül, hogy részt vettünk ezen a színes és izgalmas szakmai programokkal tűzdelt tanulmányúton.

Ezután ismét Cormons felé vettük az irányt, az Alimentari Tomadin üzletbe, ahol Leila asszony, a tulajdonos várt minket és mesélt nekünk a hely történetéről. Az üzlet több mint harminc éve, szenvedéllyel és lelkesedéssel népszerűsíti a Friuli terület jellegzetes termékeit és gasztronómiai kiválóságait. Az Alimentari Tomadin sajtok, felvágottak, sonkák, fűszerek, kekszek és tipikus Friuli édességek széles választékát kínálja. Nem hiányoznak a polcokról a lekvárok, a helyi méz, a legfinomabb borok, szeszes italok, kézműves csokoládé, extra szűz olívaolaj és balzsamecet sem.

Ebédünket is itt az üzlet szomszédságában található kis vendéglátóhelyen szervírozták, mely a boltban is megtalálható helyi termékekből álló válogatásból állt.

 

A hét során vacsoráinkat is kis helyi, hangulatos, családi éttermekben költöttük el.

Gradoban, a szállásunktól nem messze található Ristorante al Doge étteremben négy este is finom olasz különlegességekkel: lasagna, tejszínes gombás tészta, parmezános rakott padlizsán, krémes paradicsomleves, citromos csirkemell vártak minket, és persze a különféle feltétekkel megrakott hatalmas pizzák sem maradtak el.

A La Colombara nevű 40 éve családi kézben lévő étteremben pedig hagyományos olasz és tipikus helyi hús-, illetve halkülönlegességekkel vendégeltek meg minket.

Csapatunk szombat reggel élményekkel és tapasztalatokkal feltöltődve indult haza, és a hosszú úton azon is volt idő gondolkodni, hogy miként tudjuk az itt szerzett ismereteket beépíteni saját munkánkba és vállalkozásaink mindennapjaiba.

A jövőben is tervezünk még hasonló tematikus utakat több szektorban, melyekre várjuk a kamara önkéntes tagi körébe tartozó, érdeklődő vállalkozásokat és az adott terület szakembereit. Minden hasonló projekt fő motívuma a tudás megszerzése és annak hazai hasznosítása, ezáltal a vállalkozások nemzetközi versenyképességének javítása.

A tanulmányút és a projekt az Erasmus+ pályázat keretében, az Európai Unió finanszírozásában, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Tempus Közalapítvány között megkötött 2021-1-HU01-KA122-VET-000017413 számú szerződés alapján valósul meg.

Magyar-Afrika Hét

Az Afrikáért Alapítvány szeptember 12-18 között rendezi a Magyar-Afrika Hét elnevezésű rendezvénysorozatát, melyen a gazdasági, kulturális, gasztronómiai, oktatási, tudományos és nemzetközi fejlesztési témák egyszerre jelennek meg.

A Magyar-Afrika Hét során, szeptember 13-14-én megrendezésre kerülő Gazdasági Napok keretében a magyar vállalkozók elsősorban afrikai üzleti partnerekkel találkozhatnak személyesen, és afrikai befektetési lehetőségek iránt érdeklődő más magyar vállalkozókkal építhetnek üzleti kapcsolatot. Az eseményen magyar és afrikai országok prominens vezetői tartanak előadást, továbbá afrikai és magyar üzleti vállalkozások kereshetnek egymással üzleti kapcsolatokat.

A Magyar-Afrika Hét központja Budapest, azonban egyes események más városokban, akár párhuzamosan is megrendezésre kerülhetnek.

A rendezvénysorozatról részletes információ ITT olvasható.

A Gazdasági Napokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és díjköteles.

További információ:

Olaszországi tanulmányúton a baranyai vendéglátás szakemberei

Május első hetében tizenöt Baranya megyei vendéglátós szakember és vállalkozó tett tanulmányi látogatást Olaszországban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A tanulmányúton a résztvevők az olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományára jellemző kitűnő alapanyagokat és azok feldolgozását ismerhették meg.

Bővebben…

SIRHA Budapest 2022 – szakkiállítás és üzletember találkozó

A Sirha Budapest – közép-kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása – 2022. március 22. és 24. között az ötödik alkalommal várja a szakembereket a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba.

A SIRHA nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa expon közel 200 kiállító,  versenyek és bemutatók megtekintése mellett a résztvevőknek lehetősége van üzleti partnerekkel való találkozásra, vagy akár üzletkötésre is.

A rendezvény remek lehetőséget kínál a baranyai élelmiszeripari és vendéglátóipari vállalkozásoknak új üzleti partnerekkel való kapcsolatfelvételre. A rendezvényen mind hazai, mind külföldi termékekkel ismerkedhetnek meg, saját szolgáltatásaikat, termékeiket tudják bemutatni a tárgyalópartnereknek, akik jellemzően az étterem és vendéglátóipar, élelmiszer-, cukrász-, és szállodaipar képviselőiből állnak.

A tervezett programokról tájékozódhat ITT.

Járványügyi szabályozás: A HUNGEXPO Zrt. rendezvényein a mindenkori járványügyi, egészségügyi szabályozások betartása kötelező. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján esemény csak érvényes védettségi igazolvánnyal látogatható, melyet a kiállítás bejáratánál ellenőriznek. További információk: ITT

Megfeszített munka, növekvő taglétszám, még több feladat

Az idén januárban megalakult Baranyai Gasztronómiai Klaszter negyedik taggyűlését tartotta november 2-án. Az eltelt időszakban a klaszter 5 fős elnöksége 21 alkalommal ült össze és vitatta meg a tagok aktuális problémáit és azok lehetséges megoldásait. A feladatok mennyisége és szerteágazó területei mindenkit megleptek a közös munka során a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által biztosított menedzsmenttel.

Bővebben…

Először a szemeddel eszel – snassz tálalás helyett ételdizájn

Mi alakítja az ételekről való gondolkodásunkat? Életünk fontos részét képezi az étkezés, az ételek, azok készítése, fogyasztása, és egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, mi és hogyan kerül a tányérunkra. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kis- és Középvállalkozás Fejlesztési Bizottsága szervezésében elindított „Vállalkozói pódium” beszélgetése ezúttal a DesignPécs keretein belül zajlott. A szakmai beszélgetés két vendége Kántor Éva csokimester, a Heaven Chocolate and More tulajdonosa és Miseta Zoltán séf, a Blöff Bisztró tulajdonosa volt.

Bővebben…

Legyen Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2025-ben!

Annak érdekében, hogy szeretett városunkat, megyénket egy kitüntető európai cím birtokában újra reflektorfénybe állíthassuk, interjúsorozatot készítettünk, hogy az érintettek elképzeléseit megismerjük és gondolati kapcsolódásuk révén összefogásra, információcserére és egységes fellépésre buzdítsuk őket. A sorozat első részében Hosszú Franciskával, a Hosszú Kávé kávézó és a Hosszú Tányér étterem tulajdonosával beszélgettem, ebből az interjúból ragadtunk ki részleteket.

Bővebben…