Hírlevél – 2020. 04. 03.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2020. április 3.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


MKIK ágazatspecifikus javaslatok
A kamarai rendszer a vállalkozások és érintett ágazatok bevonásával készíti a javaslatcsomagokat. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alább olvasható összesített ágazati javaslatai a Kormány részére is átadásra kerültek. Számos pécsi kamarai javaslat és a gépipari szakágazati ajánlása kapcsán a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterrel közösen készített program jelentős része is beillesztésre került.


MKIK konjunktúra és felmérés a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) a jelenlegi helyzetben felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. Kérjük, szakítson időt a kérdőív kitöltésére!

Parragh László: Ki kellene terjeszteni az adókedvezményt az összes katás vállalkozóra
Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az eddig mintegy 84 ezer katás vállalkozó számára biztosított négyhavi adóelengedést az adózási formát választó összes vállalkozóra kiterjesszük.

Pályázati álhírek a koronavírussal összefüggő fejlesztéspolitikai intézkedésekről
A közösségi oldalakon és e-mailes körlevelekben egyre több valótlan állítás, minden alapot nélkülöző híresztelés terjed új pályázati lehetőségek megnyitásáról, a megvalósítás alatt álló, uniós társfinanszírozású projektek elszámolási szabályainak változásairól.

„egy+egy” egészségünk védelmére
Nagy László, a Techniq 2000 Kft. ügyvezetője felhívást juttatott el a kamarához kérve a megye vállalkozásainak vezetőit, hogy lehetőségükhöz mérten támogassák a gyógyításhoz szükséges eszközök és műszerek beszerzését.

Anyagi támogatás
A Kronospan cégcsoport az elmúlt héten saját indíttatásból, tiszteletük és megbecsülésük jeléül, mind a Mohácsi Kórháznak mind a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktató Kórháznak, 1-1 millió forint azonnali pénzügyi támogatás átutalásáról intézkedett, a koronavírus járványhelyzettel kapcsolatos megnövekedett kiadások segítésére.

Mentesség önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérletére Siklóson
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara javaslatot juttatott el az önkormányzatoknak az önkormányzati tulajdonban levő ingatlanok bérleti díjával kapcsolatban. Siklós város önkormányzata a csatolt anyagban található felhívást tette közzé.

 


Kereskedelmi korlátozások a koronavírus járványhoz kapcsolódóan
A koronavírus-fertőzéshez kapcsolódóan az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat vezetett be olyan termékekre, melyek kulcsfontosságúak a járvány megfékezésének érdekében.

Kéz- és felületfertőtlenítő – házhozszállítással
Kézfertőtlenítő és felület fertőtlenítő termékek kis és nagy tételben történő „házhoz szállítását” kezdi meg a Travel4you Minibus, várhatóan április közepétől, kisvállalkozók és gazdálkodó szervezetek részére.

Mit lehet utólag tenni, ha március 31-én nem sikerült szüneteltetni az egyéni vállalkozást
Ilyen esetben később is be lehet küldeni a beadványt, de e-papíron kell kérni, hogy például az áprilisban benyújtott szüneteltetést tekintsék úgy, hogy azt március 31-én nyújtották be, így a szüneteltetés április 1-től indul.

Az Európai Bizottság elfogadta az ideiglenes állami támogatási keretet
Az Európai Bizottság elfogadott egy ideiglenes keretszabályozást tartalmazó közleményt, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az állami támogatási szabályokban előírt teljes rugalmasságot felhasználják a gazdaság támogatására a COVID-19 terjedésével kapcsolatosan.

Határmenti ingázókra vonatkozó szabályok
Ha Ön másik uniós országban dolgozik, mint ahol él és ahova naponta vagy legalább hetente egyszer visszatér, Ön határ menti ingázónak (más néven határ menti munkavállalónak) minősül az uniós jog értelmében. A mindennapi életben mindkét ország jogszabályai vonatkoznak Önre.

Koronavírus körkép a nyugat-balkáni országokról
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összegyűjtötte a Nyugat-Balkáni országokban 2020. április 1.-el érvényben lévő intézkedéseit. A helyzet mind a lakosság, mind a vállalkozók szempontjából ott is folyamatosan változik, melyről az adott ország külképviseletének honlapjáról tájékozódhatnak.


Mobil autómosó, fertőtlenítés gőzzel, ózonnalNincs szükség új lakcímkártyára a kijárási korlátozás miattBanki idősáv ajánlásBrüsszel enyhít a költségvetési szigoronKárenyhítés az Európai Központi Banktól és az uniós költségvetésbőlBrexit tárgyalás halasztvaMit fizet a munkavállaló, ha fizetés nélküli szabadságon van vagy szünetelteti a vállalkozásátEgyiptomi szállítmányok – VÁLTOZÁS!

 

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp

 

 

Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállakozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Egy spanyol kutatócsoport pályázati partnereket keres európai projektekbe, amelyek középpontjában az idegrendszeri rendellenességek, az izomregeneráció / őssejtek, az életkorral összefüggő izomsorvadási rendellenességek, törékenység és testmozgás állnak. Megnézem >>>

A görög kkv keres partnert az helyi integrált mobil alkalmazás turisztikai lehetőségeinek továbbfejlesztésére és kiaknázására Megnézem >>>

Egy francia kereskedelmi ügynök műszaki termékeket (műszaki anyagokat, elektromos / elektronikus eszközöket) gyártó cégeket keres francia területen történő értékesítés céljából. Megnézem >>>

Egy cseh kkv olyan technológiát keres, mely segítségével a felhasznált eldobható pelenkák ökológiailag hatékony módon újrahasznosíthatóvá tehetők. Együttműködés módja: kereskedelmi megállapodás műszaki támogatással Megnézem >>>

Német kkv alvállalkozókat keres az elektromos, egészségügyi és fűtési rendszerek telepítésére Megnézem >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:

 

 


Virtuális üzletember találkozó az Ipar Napjain – május 7. @ 10:00 – 17:15

A KETGATE Hálózat a Bay Zoltán Kutatóintézettel, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel és az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózattal együttműködve virtuális üzletember találkozót szervez A KÖZÉP-EURÓPAI TECHNOLÓGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK fellendítése érdekében.

 


Hitelesség, láthatóság, érthetőség – Mire jó az üzleti profil?!

Cégadatbázis, saját honlap, Facebook vagy Instagram, üzleti profil – miért kell mindez? Mert ma egy vállalkozás online jelenléte a vevőszerzésen és márkaépítésen túlmenően kiemelkedően fontos leendő üzleti partnerei meg- és kiismerésében, a meglévő kapcsolatok felülvizsgálatában, kockázatelemzésében, a naprakész piaci információk megszerzésében.

 

RENDEZVÉNYEK

 


Áprilisi webináriumok Japán iránt érdeklődő vállalkozások számára
2020. április
Az EU-Japan Centre for Industrial Cooperation áprilisi, angol nyelvű webináriumainak témái: pénzügyi szolgáltatások, Interkulturális témák: bizalom, hálózat- és kapcsolatépítés (3. rész). A részvétel díjmentes.

 


Egészségipar nemzetközi szinten – BeHEALTH 2020
2020. szeptember 17. – szeptember 18.
Üzleti partnerkeresés, start-up verseny és tematikus szekcióülések várják a RoHealth egészésgügyi és bioökonómiai klaszter szervezésében megrendezésre kerülő nemzetközi konferencia résztvevőit.

További rendezvények

PÁLYÁZATOK


Rendkívüli pályázati felhívás – COVID 19 megoldásokra

A COVID-19 vírus által kiváltott világjárványra adott válaszként a Közép Európai Kezdeményezés (KEK) rendkívüli pályázati felhívást tett közzé (Extraordinary Call for Proposals 2020) a KEK-tagállamok gyors támogatása érdekében.

 


EIC Pathfinder Pilot 2019-2020

Az EIC Pathfinder Pilot legfeljebb 4 millió EUR támogatást kínál az együttműködésen alapuló, interdiszciplináris kutatás és innováció előmozdítására a tudomány ihlette és radikálisan új jövőbeli technológiák területén.

 


EIC Accelerator 2019-2020

Az EIC Accelerator Pilóta program az SME Instrument (KKV Eszköz) II. Fázisára épül, és pénzben, valamint pénz + tőke vegyes finanszírozás formájában nyújt támogatást.

 


Fast Track to Innovation (FTI) 2018-2020

Ez a pályázat a viszonylag érett úttörő technológiák, koncepciók és üzleti modellek alkotói számára alkalmas, amelyek közel állnak a piacosításhoz.

 


COVID-19: a Horizont 2020 pályázati felhívásaival és szabályaival kapcsolatos frissítések

A Covid-19 által generált negatív hatásokra reagálva bizonyos pályázati felhívások határidejét meghosszabbították azért, hogy több idő álljon a pályázók rendelkezésére pályázataik elkészítéséhez.

Korábban megjelent pályázatok

Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás

Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
A vállalkozásokat folyamatosan igyekszünk tájékoztatni a kialakult gazdasági helyzetről. Kérjük, kövessék a https://pbkik.hu/koronavirus/ weboldalt valamit a kamara Facebook oldalát https://www.facebook.com/pecsikamara/

Jelen helyzetre való tekintettel a kamarai hozzájárulás befizetését kérjük elektronikusan teljesítse.

Az átutalás bármilyen bankszámláról megtehetik, a közlemény rovatban mindenképpen tüntessék fel az adószámot és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

MKB 1030 0002 – 2461 7019 – 7007 3285

(IBAN: HU 64 1030 0002 2461 7019 7007 3285, SWIFT: MKKB HUHB)

A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas