Hírlevél – 2020. 04. 23.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2020. április 23.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Változott a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának szabályozása – példákkal
A 141/2020 (VI.10.) Korm. rendelet módosította a korábban kihirdetett a vészhelyzetre való tekintettel csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás támogatási keretrendszerét.

 


Megjelent a már elhangzott adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV.21.) Korm. rendelet!
A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb részleteit foglalták rendeletbe, melyek segítik az adózó vállalkozásokat, csökkentik terheiket.

Napi fogyasztási cikkek szállítása a személytaxi-szolgáltatók részvételével
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állásfoglalása szerint a személytaxi-szolgáltatók számára lehetségessé vált, hogy a veszélyhelyzet fennállásának idejére bekapcsolódjanak a napi fogyasztási cikkek és az éttermi ételek házhoz szállításába.

Új szabályok az egyéni vállalkozások szünetelésével kapcsolatban
A 131/2020. (IV. 17.) Korm. rendelet a járványügyi helyzetre való tekintettel megváltoztatta az egyéni vállalkozói tevékenységek folytatásának vagy szüneteltetésének szabályait.

Nyitvatartás szabályai üzletek, szolgáltatók esetében
Sok vállalkozó bizonytalan abban, hogy a jelen helyzetben mikor jár el szabályosan, kinyithatja-e az üzletét és ha igen milyen feltételekkel. Az eligazodásban próbálunk segíteni.

Származási okmányok másolatának elfogadása járványhelyzet idején
Az Európai Bizottság (EB) felhívást tett közzé a bizonyítványok elfogadhatóságáról, ami alapján bizonyos esetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is elfogadja a származási bizonyítványok másolatát.

Nemzetközi kereskedelemfinanszírozás: alkalmazkodás a COVID 19-hez
Amíg a világ küzd a COVID-19-cel, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) két útmutatót adott ki a kormányok és törvényhozók számára a felmerülő kereskedelemfinanszírozási zavarok kezelésére, mellyel kapcsolatban ingyenes webináriumot szervez az érdeklődőknek.


Javaslat a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz támogatási kérelem elhalasztására
Az április 21-én megjelent 82. számú Magyar Közlönyben a korábban kihirdetett csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatását alapjaiban módosítja a 141/2020 (IV.21.) Kormány rendelet. Az új feltételek és információink alapján javasoljuk, hogy egyelőre függesszék fel a támogatásigénylési folyamatot, az új nyomtatványok megjelenéséig!
Gyakori kérdések a KFI és a csökkentett munkaidős bértámogatás esetén
Folyamatosan frissülő cikkeinkben választ adunk a KFI bértámogatás és a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra vonatkozó bértámogatás kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Bértámogatás ugyanúgy jár a home office-ban dolgozók után is
A múlt héten elindult munkahelyvédelmi bértámogatási programban bizonytalanságot okozott a home office-ban dolgozó munkáltató utáni támogatási igénylés.

Bértámogatás igénylése a koronavírus-járvány által különösen sújtott ágazatokban
2020. április 16-tól elérhető a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása, amely lehetőségként jelenik meg azon vállalkozásoknak is, amelyek a különösen veszélyeztetett ágazatokban tevékenykednek és csaknem teljes egyéni járulékmentességet kaptak a Kormány március 18-i rendelete alapján.

A szomszédos államok állampolgárai határátlépésével kapcsolatos szabályok
Jelenleg a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalmát az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020 (IV. 1.) Korm. rendelet szabályozza, valamint egyes esetekben a 29000/9828/2020.ált. iktatószámú határozat.

A járvány hatásainak enyhítésére hozott kormányzati intézkedések áttekintése az uniós tagországokban

Medicare maszk, Technikai maszk

Karrier 4.0: A digitalizáció hatása az operatív kompetencia fejlesztésére

KKV jógyakorlatok Baranyában

Pécsett is kedvezményekben részesülnek a bajba jutott bérlők

Támogatás feldolgozóipari és üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép-és nagyvállalatok részére

Az Európai Kamarák Szövetsége kiáll a kis-, és középvállalkozásokért

 

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp

 

Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállakozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Vízkezelésben jártas svájci cég új technológiát fejlesztett ki, amely az állattenyésztéshez eltávolítja a biofilm réteget az ivóvízcsövekből. A cég alkalmazott kutatási partnereket keres az agrárágazatból a technológia tesztelésére, kutatási együttműködés keretében. Megnézem >>>

Skót (Egyesült Királyságbeli) kkv-k európai piaci partnert keres építőipari mesterséges intelligencia innovációra, valamint az EIT Digital 2021 finanszírozási kérelemre. Megnézem >>>

Városi légszennyezettségtől való megtisztítás érdekében keres technológiákat egy spanyol ipari nagyvállalat Megnézem >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:

 


Eurostars@Knowledge for Growth 2020 konferencia és üzletember találkozó

Online, a kutatás-fejlesztési projekteket támogató pályázati partnerkereső rendezvény, 2020. május 27., ingyenes.

 


Hitelesség, láthatóság, érthetőség – Mire jó az üzleti profil?!

Cégadatbázis, saját honlap, Facebook vagy Instagram, üzleti profil – miért kell mindez? Mert ma egy vállalkozás online jelenléte a vevőszerzésen és márkaépítésen túlmenően kiemelkedően fontos leendő üzleti partnerei meg- és kiismerésében, a meglévő kapcsolatok felülvizsgálatában, kockázatelemzésében, a naprakész piaci információk megszerzésében.

 

RENDEZVÉNYEK


Virtuális üzletember találkozó az Ipar Napjain
2020. május 7. @ 10:00 – 17:15
A KETGATE Hálózat a Bay Zoltán Kutatóintézettel, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel és az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózattal együttműködve virtuális üzletember találkozót szervez A KÖZÉP-EURÓPAI TECHNOLÓGIAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK fellendítése érdekében.

Eurostars@Knowledge for Growth 2020 konferencia és üzletember találkozó
2020. május 27.
Az Eurostars élettudományoknak szentelt üzletember találkozójára a tervek szerint 2 alkalommal is sor kerül idén a koronavírus miatt: május 27-én online, szeptember 9-én – a tervek szerint – személyesen is találkozhatnak a vállalkozások és kutatóintézetek képviselői – ekkor már egy konferencia keretében.

 


Technology & Business Cooperation Days 2020
2020. július 13. – július 16.
A 2020-as Hannover Messe lemondása ellenére is megrendezik a műszaki és üzleti együttműködések létrejöttét célzó „Technology & Business Cooperation Days 2020” eseményt.

További rendezvények

PÁLYÁZATOK


Gazdaságélénkítő támogatás (HIPA)

(Frissítve: 2020.04.21.) A kormány a koronavírus járványra tekintettel gazdaságélénkítő, vissza nem térítendő, beruházási támogatásra pályázatot ír ki.

Korábban megjelent pályázatok

Üzleti partnerközvetítés · Széchenyi kártya · Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak · Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás

Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
A vállalkozásokat folyamatosan igyekszünk tájékoztatni a kialakult gazdasági helyzetről. Kérjük, kövessék a https://pbkik.hu/koronavirus/ weboldalt valamit a kamara Facebook oldalát https://www.facebook.com/pecsikamara/

Jelen helyzetre való tekintettel a kamarai hozzájárulás befizetését kérjük elektronikusan teljesítse.

Az átutalás bármilyen bankszámláról megtehetik, a közlemény rovatban mindenképpen tüntessék fel az adószámot és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

MKB 1030 0002 – 2461 7019 – 7007 3285

(IBAN: HU 64 1030 0002 2461 7019 7007 3285, SWIFT: MKKB HUHB)

A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas