„A hirdetés és a megjelenés önmagában nem csodaszer, az egy katalizátor”

A cégvezetők fejében igyekszik átváltoztatni azt a téves nézetet a tartalomgyártással és hirdetéskezeléssel foglalkozó pécsi SocialWings Online Marketing Ügynökség tulajdonos-ügyvezetője, Steindl Máté, hogy az online megjelenés nem egy szükséges rossz, nem is egy költség, hanem egy befektetés. A cég azt tartja szem előtt, hogy hatványozottan térüljön meg ügyfeleik befektetése, ehhez pedig hol hirdetést készítenek, máskor a korábbinál sokkal logikusabb, felhasználóbarátabb struktúrába rendeznek át egy weboldalt vagy a könnyebb eligazodás érdekében gyorsítanak rajta. Mert ha már régóta nem kaptak törődést az online megjelenés platformjai, az biztosan megérződik a cég működésében is.

– Sokak számára csupa kérdőjelet jelent az online megjelenés. Miben várnak segítséget a vállalkozások?

– A legnagyobb segítség a hozzánk fordulók számára az, hogy tisztább képet nyújtunk az online világgal kapcsolatban. A legtöbben azt gondolják, hogy az online jelenlét mindenből áll, minden eszközt használni kell, és mindent ugyanolyan hangsúllyal. Ez egyáltalán nincs így. A mi feladatunk, hogy az ügyfelünk céljaira és célcsoportjára hangoljuk: a hatékonyság érdekében melyik csatornákon érdemes kommunikálnia, emellett priorizálunk az egyes csatornák között, és a havi büdzséje alapján meghatározzuk, hogy mire és mennyit költsön.

– Ma mit érdemes megfontolniuk a vállalkozásoknak, ha szeretnék erősíteni a jelenlétüket az online világban?

– Először is tisztában kell lenni azzal, hogy mi a vállalkozás célja mondjuk a következő hat hónapban, egy évben, öt évben. Mi a célja az online jelenlét erősítésével, és azt is érdemes megfogalmazni, hogy mennyi pénze van erre. Ez utóbbi abból a szempontból is fontos, hogy ha a terméke vagy a szolgáltatása és a célcsoportja alapján akár három hirdetési csatornát is hatékonyan tudna használni, és ügyfeleket tudna szerezni, de csak két csatorna költségének fedezésére tud pénzt fordítani, akkor fel kell állítani egy sorrendet, és csak az elsőkre költeni. Emellett ismerni kell a célcsoportot, és azt, hogy online hol lehet a leghatékonyabban elérni őket. B2B szolgáltatásról van-e szó, esetleg B2C-ről, mert mindkettőnek más helyre, más nyelven kell kommunikálni. Tisztázandó, hogy tegezzük-e az ügyfeleket, amikor egy posztot kiteszünk, milyen típusú tartalmakat tegyünk fel: képeket, videókat, ha képeket, akkor megelégszünk-e a telefonos minőségű képekkel, vagy szükség van-e feltétlenül profi fotós által készítettekre, esetleg hatékonyabban tudjuk-e kommunikálni a szolgáltatásainkat egy animációs videóval. Összességében ezt a három dolgot kell jól körbejárni: hol kommunikáljunk, mit kommunikáljunk, és azt hogyan tegyük.

– Az időfaktornak is nagy a jelentősége, mert az online térben sem jönnek rögtön az eredmények.  Mennyi idő múlva lehet észrevenni a változást?

– Ez is egy tévhit, ami miatt a legtöbb cég csalódik ebben a szolgáltatásban, és elmegy a kedve az egésztől. Egyrészt azt gondolják, hogy nagyon könnyű és gyors az interneten hirdetni, illetve, hogy nem igazán kell törődni vele, mert csak föltesszük a közösségi média felületére, és akkor az majd megy magától. Ezért is vezettük be az új ügyfeleinknél a három hónapos próbaidőszakot. Ennyi idő alatt különböző tesztek alapján meg tudjuk mondani, akár hirdetésről, akár közösségimédia-kezelésről van szó, hogy melyik tartalomtípus, melyik hirdetési csoport, mekkora összeggel futtatott hirdetés lesz az, ami valószínűleg hosszú távon hatékony lesz. Emellett fény derülhet egyéb javítandó területekre is. Volt olyan ügyfelünk, akinél azért nem jött létre a webshopban számos vásárlás, hiába érkeztek potenciális vásárlók az oldalra, mert aki a hirdetéséből kattintott, a weboldalon lefuttatott legtöbb keresés eredményeként azzal szembesült, hogy a termék nincs raktáron. Így elmaradt a vásárlás. Lehet a hirdetés bármilyen jó, ha a cég egyéb területei nem működnek, nem jön a várt bevétel. A hirdetés és a megjelenés önmagában nem csodaszer, az egy katalizátor, ha a cég összes többi részében tökéletesek a folyamatok.

– Láthatók-e valamiféle trendek az online hirdetési világban? Mire érdemes fókuszálniuk a vállalkozásoknak a közeljövőben?

– Véleményem szerint nem lehet előre determinálni, hogy mi lesz, mert akár havonta jelenhetnek meg olyan újdonságok, amikkel korábban nem számoltunk. Figyelni kell az aktualitásokat, és folyamatosan szinten tartani a tudásunkat. Az újdonságokat le kell tesztelni, és megtapasztalni, hogy adott cégnek mi előnyös. Ami az egyiknek jól működik, az egy másik cégnek egyáltalán nem biztos, hogy hasznos lesz.

Kis Tünde