Európai szinten is egyedülálló állategészségügyi tevékenységet folytat a 30 éves Prophyl Kft.

Spanyolországtól Dániáig, Skóciától Ausztriáig használják fel a 30 éves mohácsi Prophyl Kft. telephelyein termelt ún. SPF tojásokat, amelyeket hazánkban egyedül itt állítanak elő világszínvonalú körülmények között. A Prophyl egy második generációs családi vállalkozás, amelynek alapításakor az állat- és a humán egészségügy szolgálatát tűzték ki célul. Az állatorvos alapítók, dr. Benyeda János és felesége az egyetemi-kutatóintézeti, valamint a nagyüzemi baromfitartásban töltött évek után saját szakmai tudásukból, tapasztalatukból kiin­dulva kitartó munkával egy olyan vállalkozást hoztak létre, amely nemcsak országosan, hanem európai szinten is egyedülálló állategészségügyi tevékenységet folytat, emellett mára a térség egyik meghatározó mun­káltatójává vált. A vállalkozást ma dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia vezeti.

– A Prophyl Kft. történetét a tudásalapú folyamatos fejlesztés, mondhatni a „zöldmezős innováció” jellemezte. A legelső megbízatásuk embrionált (előkeltetett) tyúktojások előállítása volt, melyeket vakcinatermelésre használtak fel. Ezt a tevékenységet a mai napig folytatjuk, emellett oltóanyag-fejlesztéshez, -termeléshez, -minőségellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok indultak el, majd biológiaialapanyag-termelésbe kezdtünk. Működésünk kezdetén nyitottunk egy állatpatikát, ahol a mai napig forgalmazunk állatgyógyászati készítményeket. Később az SPF (specific pathogen free) termelés elindítása és fejlesztése volt a mindennapok meghatározó eleme. Egy Egyesült Államokból érkező igényre, valamint a termelői és járványtani tapasztalataikra alapozva szüleim 2000-ben elindították az első SPF tojástermelő állományunkat.

– Milyen sikereket értek el az SPF tojás termelésével?

– Ez a tojás egy olyan tojótyúk-állománytól származó termékeny tojás, amely mentes az összes, európai gyógyszerkönyv által meghatározott baromfi patogén kórokozótól. Ahhoz, hogy ezt a mentességet az állomány teljes életciklusa alatt biztosítani tudjuk, igen speciális tartási körülményeket kell fenntartani az állomány számára, amely magas szintű technológiát és minőségbiztosítási rendszert, speciális szaktudást, fokozott járványvédelmet és rendkívüli munkatársi odafigyelést kíván. A mi tojásainkon termelnek olyan világszerte felhasznált oltónyagokat, mint a sárgaláz, az influenza, a kullancs encephalitis, a veszettség, de SPF tojás eredetű szöveten állítanak elő egyes daganatos betegségek kezelésére szánt készítményeket is. Az elmúlt 20 év munkájának eredményeképp mára Európa egyik legnagyobb SPF tojás előállítójává váltunk.

– Bár az SPF tojás előállítása a zászlóshajó, emellett jelentős szerepe van a vállalkozásban az állategészségügyi kutatásoknak is.

– Főképpen állatgyógyászati oltóanyagok kutatás-fejlesztéséhez és regisztrációjához szükséges vizsgálatokat végzünk, elsősorban állatgyógyászati oltóanyagtermelő vállalatok számára. Az e területen megszerzett sok éves tapasztalatunk révén a hazai állatgyógyászati oltóanyagkutatás és -fejlesztés legna­gyobb integrált haszonállat-vizsgálati telephelyét hoztuk létre, amely az EU-n belül is jelentős vizsgá­lati bázisként ismert. Majd megépült egy boncolóval ellátott, több szaklaboratóriumot tartalmazó korszerű állategészségügyi diagnosztikai egység is. Tavaly indult egy másfél éven át tartó kutatás-fejlesztési projektünk a PTE Szentágothai János Kutatóközponttal és a Palya Vilmos víruskutató-oltóanyagfejlesztővel együttműködésben, célunk, hogy olyan, tojásból kivonható koronavírus-specifikus ellenanyagot állítsunk elő, mely alkalmas lehet – pl. orrsprayben történő alkalmazás révén – a koronavírus fertőzés megelőzésére.

– Mi a három évtized esszenciája és ez miként hasznosul a következő években?

– A fejlesztések és a cég növekedése elengedhetetlenné tette a szervezeti struktúra átdolgozását, mely jelenleg is tart. A szüleim által indított kétszemélyes családi vállalkozás napjainkra 220 főre fejlődött, emiatt a szervezetet egy cégszerűen működő vállalattá kezdtük átalakítani. Nehézség számunkra, hogy az általunk végzett tevékenységek sok esetben speciális szaktudást igényelnek, így a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet figyelembe véve egy Budapesttől távol eső kisvárosi régióban komoly kihívást jelent a képzett, megfelelő kompetenciával rendelkező munkatársak toborzása és megtartása. 2019-ben elveszítettük édesapámat, ez a személyes veszteségen túl a cég szempontjából is egy korszak végét jelentette. Az ő személye által olyan értékeket, szemléletet és tudást kaptunk örökségül, amit igyekszünk méltó módon megőrizni, a cég fejlődésére fordítani és átadni a következő nemzedékek számára is.

Kis Tünde