Fókuszban a lézertechnológiák a SOMAPAK Kft.-nél

2021. október végén a Dél- Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerve: PBKIK) Benchmarking ülését a SOMAPAK Kft.-nél tartotta, mely találkozó fókuszában az innovációk és a lézertechnológiák voltak.

A SOMAPAK Kft. csomagolástechnikai-, keverő és egyedi gépek, gyártórendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozik, emellett CNC alkatrészgyártás, forgácsolás, CNC lemeztechnológia, fiber lézervágási technológia, síklemez-és cső/zártszelvény lézervágás tevékenysége adja a cég másik üzletágának irányát.

Az általuk gyártott gépek a világ számos országában üzemelnek mind hazánkban, mind Európában és a tengerentúlon egyaránt, különböző alkalmazási területeken pl. élelmiszeriparban, vegyiparban, gyógyszeriparban, de az autóipar és az elektronikai ipar területén is.

Tevékenységük évről évre bővült, fejlesztéseik folyamatosak, melynek egyik példája a jelenleg is futó 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00184 számú projektjük, melyben egy szériagyártásra alkalmas univerzális homogenizátor prototípust fejlesztenek ki 2023 szeptember végéig 483 millió forint összköltségből, 276 millió Ft támogatással.  A 3 különböző méretben kifejlesztett gép képes önálló berendezésként eltérő konzisztenciájú porok, adalékanyagok, szilárd és folyékony komponensek nagy mennyiségű homogenizálására, egalizálására egyaránt, gyors átszerelhetőségének köszönhetően. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy teljesen eltérő előállítási metódust igénylő termékeket is egy gép segítségével le lehessen gyártani a keverőelemek és a többi alkatrész cseréjével, ezáltal növelve a gép kihasználtságát és a termelékenységet.

Az ülésen részt vevő klasztertagok az üzemlátogatást követően a lézervágási technológiákkal kapcsolatos információkat osztottak meg egymással, úgymint a klasztertagnál előforduló géptípusokat, alkalmazott szoftvereket, programozási és SW tapasztalatokat, karbantartás- szerviz hátteret, felmerülő problémákat és a cső/zártszelvény lézervágásban rejlő lehetőségeket.

Az ülés érdekessége volt, hogy az üzemlátogatás során készített csoportképet a találkozó végére a lézervágó fémlemezre „gravírozta” emlékül.