Mohács készül a Busójárásra

A város vezetése úgy döntött: 2022-ben megtartja a soron következő Busójárást. Tervekről, változtatásokról, ötletekről szólt a legutóbbi megbeszélés több mint ötven busócsoport vezetővel.

Busójárás 2022. február 24. és március 1. között kerül megrendezésre. A helyi vezetés bízik abban, hogy addigra jelentősen enyhül a járványhelyzet, s az emberek döntő többsége az oltások felvételével megfelelő védettséget szerez a maga és mások egészsége érdekében.

Az már biztos, hogy a korábban megszokott nagyságrendben, több mint 30 helyszínen 80 körüli programmal elevenedik meg idén is a téltemető népszokás. Ebben az évben is lesz tánctanítás a busók részére, és a beöltözni szándékozók már átvehetik a bundákat a Busóudvarban.

A busócsoportokkal egyeztetve, azok véleményét, javaslatait is kikérve, néhány változtatást is szeretne az önkormányzat a Busójárás lebonyolításában.

A befogadóképessége határára érkező település nem akar újabb látogatói rekordot, sokkal inkább a nívó emelésére, a tartalom színesítésére törekszik. Éppen ezért a rendezvényeket és a tömeget igyekeznek még jobban széthúzni, s ebben szerepet kap az impozáns Selyemgyár Kulturális Negyed és annak udvara is, valamint a busók, a felvonulók könnyebb, szabadabb mozgása érdekében a sétálóutcában ezúttal nem kapnak helyet árusok.

Egyeztetés folyik még a gépi meghajtású eszközök, traktorok, kocsik megjelenéséről a felvonuláson és a programokon. Használatuk, jelenlétük a tömegben olykor balesetveszélyes helyzetekhez is vezetett. Január közepére terveznek még egy megbeszélést, de a fenti tervek alkalmazását csak nem sokkal a hatnapos esemény előtt véglegesítik.

Az előzőleg már jelentkezett árusok számára nemrég küldték ki a jelentkezési lapokat, illetve Busójárás árusainak, vállalkozásainak tájékoztatására létrehozott weboldalon található még aktuális információ, az érdeklődő vállalkozások számára.

Információk vállalkozásoknak

Forrás: Önkormányzati Hírek