Tanulói juttatás féléves emelése tanulószerződéses tanulóknál

A minimálbér emelkedése a tanulószerződéses tanulók számára a minimális bruttó bér összegét is befolyásolja. 2022. január 1-től a minimálbér 200.000 Ft

Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a gazdálkodóknak ellenőrizniük kell tanulóik havi pénzbeli juttatását. A minimálbér felülvizsgálata után, a félév váltás miatt is emelni szükséges a havi juttatást. Az emelés mértékének megállapításához a képzőhelynek a tanulók félévi eredményéről szóló értesítőt be kell kérni.

Amennyiben a tanuló bére a felülvizsgálat során:

a, nem éri el a 2022. január 1-én meghatározott minimális bruttó bér összegét, úgy emelés szükséges.

b, amennyiben eléri, vagy meghaladja a 2022-re meghatározott minimális bruttó bér összegét, úgy februártól csak a tanulószerződés 11. pontjában meghatározott szempontrendszer szerinti emelést kell érvényesíteni, természetesen csak abban az esetben ha a tanuló sikeresen teljesítette a félévét.

Évet ismételt tanuló esetében, amennyiben a csökkentett pénzbeli juttatásának összege nem éri el 2022. januárjában az aktuális szakmához tartozó minimális díjazás összegének a felét, akkor azt korrigálni kell. A második féléves emelés februártól neki is jár, a tanulószerződésben szabályozott módon és összegben.

Erre az évre aktuális minimális tanulószerződéses béreket szakmánként a Tanulószerződéses díjazás 2022.01.01. dokumentum tartalmazza.

 

Kérdés esetén keressék duális képzési tanácsadóinkat.