Digitális munkaerő-toborzás – hamarosan a mesterséges intelligencia is részt vesz a kiválasztásban

A koronavírus-járvány nemcsak a foglalkoztatásra, hanem a munkaerő-toborzásra is jelentős hatással van, a személyes találkozások áthelyeződtek az online térbe, ami nem kedvez a jelölt képességeinek minél alaposabb feltérképezéséhez. Egy oktatással, HR-es tevékenységgel foglalkozó pécsi vállalkozás vezetője, Üveges Gábor a járvány kitörésekor arra gondolt, hogy az eddiginél sokkal hatékonyabban lehetne a munkaközvetítés szolgálatába állítani a digitális technológiát, ezért egy programozóval, Mondovics Mihállyal létrehozták a jobing.hu modern álláskereső platformot. Itt saját ágazati kompetenciatesztjeikkel mérik a meghirdetett pozíciókra jelentkezők képességeit, ezáltal megbízóik számára pontosabb képet tudnak adni a potenciális munkatársakról.

– Nemcsak toborzással szeretnénk foglalkozni és nem kizárólag önéletrajzokat gyűjteni az állást kínáló cégek számára, hanem releváns jelölteket ajánlani, hogy az általunk kifejlesztett tesztek segítségével egy platformon keresztül lehessen elvégezni a toborzást és a kiválasztást – foglalja össze röviden a Jobing szellemiségét Üveges Gábor. – A Magyar Coach Egyesület elnökségével, munkapszichológusokkal, HR-tanácsadókkal közösen kifejlesztett 15 különböző ágazati teszt segítségével nemcsak a fehérgalléros munkakörökre jelentkezők soft skilljeiről kaphatunk teljesebb képet, hanem akár a betanított munkákra pályázókról is. Ezek az online tesztek különböző játékokat, feladatokat tartalmaznak, 20 perc alatt kitölthetők, ezáltal egy komplex riport keletkezik, aminek eredményét a kitöltő is látja, így ő is visszajelzést kap magáról, a fejlesztendő területeiről. Arra is van lehetőség, hogy a hirdető cég a jelentkező szakmai tudását is tesztelje a platform segítségével. Ezzel a módszerrel számos olyan tulajdonságra derül fény, amire egy beszélgetés alapján nem biztos, így sokkal pontosabb képet tudunk adni a jelöltről.

– Milyen jellegű állásoknál alkalmazható ez a fajta álláskeresés?

– Az irodai munkáknál korábban is bevett gyakorlat volt egy kiválasztási rendszer során, hogy teszteket végeztetnek a munkavállalókkal, viszont mi úgy állítottuk össze a sajátjainkat, hogy igazodjon az egyes ágazatokban jelentkezők digitális kompetenciaszintjéhez is. Így a feladatokon, játékokon keresztül tudjuk mérni többek között a monotonitástűrést, a precizitást, a memóriát, a numerikus gondolkodást. A közelmúltban például bőrműveseket, szabókat, bérszámfejtőket is tudtunk közvetíteni, de decemberben több pincér és szakács is a mi módszerünkkel talált állást.

– Milyen a fogadtatása az újfajta állásközvetítésnek?

– Azt látjuk, hogy a kompetencia alapú kiválasztásé a jövő. Ebben vagyunk mi frissek, ám vegyes a módszer fogadtatása. A modern cégek, amelyek már hallottak hasonlóról, nagyon örülnek a szolgáltatásunknak, viszont van egy olyan vállalkozói réteg, amelynek több információra van szüksége. Sokan még nem számolnak a fluktuációs költséggel, hogy mennyibe kerül egy munkavállaló felvétele és elbocsátása, ha nem válik be, hogy újra hirdetni kell stb. De ha sikerül tudatosan kiválasztani a számukra legmegfelelőbb jelöltet, akkor éves szinten milliókat tudnak spórolni ezzel. Számoltunk azzal, hogy vegyes fogadtatás kíséri az innovatív ötletünket és az elterjesztéséhez idő kell, hiszen még Nyugat-Európában sincsenek hasonló álláskereső portálok. A jelszó most a türelem, de azért az biztató, hogy a 2021 szeptemberi piacra lépésünk óta hónapról hónapra megduplázódik a megkeresések száma.

– Maga az álláskeresési folyamat hogyan zajlik?

– A jobing.hu ugyanúgy munkaerő-toborzással és -közvetítéssel foglalkozik, mint más állásportálok, a hirdető vállalkozások megfogalmazzák az igényeiket, erre keresünk jelentkezőket, mint ahogy az álláskeresők is feltölthetik hozzánk az önéletrajzaikat. A tesztek online kitöltésével egészül ki a folyamat, illetve több szolgáltatást is kapcsoltunk a platformhoz. Az online állásinterjút egy videochat biztosítja, mert a HR-es arról panaszkodtak, hogy rengeteg idő megy el azzal, hogy személyesen fogadják a jelentkezőket, ezzel napi egy-másfél óra üresjárat keletkezik a munkaidejükben. Ezt az alkalmazást nem is kell letölteni, az álláskereső akár a telefonján is be tud jelentkezni. A Jobing ügyfelein kívül is lehetővé tettük a tesztek elérhetőségét, mivel sok cégnek megvannak a bejáratott toborzópartnerei, amelyektől nem szeretnének megválni, ezért egy külön platformon (www.skillhub.hu) meg is tudják vásárolni a teszteket.

– Hogyan lehet még fejleszteni ezt a szolgáltatást?

– Jelenleg egy mesterséges intelligenciát kutató céggel dolgozunk együtt, velük szeretnénk egy következő szintre emelni a technológiát. Emellett párhuzamosan a tesztet  is több nyelvre fordíttatjuk, ugyanis vannak külföldi megkereséseink is.

K.T.