A hidrogén energetikai hasznosításától a smart grid rendszerekig

A Renergy Consulting Kft.-nek elvitathatatlan érdemei vannak a fosszilis energiahordozók megújuló energiákkal történő helyettesítése területén. Szolgáltatásai és kutatás-fejlesztési projektjei azt mutatják, hogy az iparágban maradandót tud alkotni, mint például a Paksi Atomerőműnél a Duna melegedésének vizsgálatában és megoldások felvázolásában. Dr. Háber István ügyvezető a hidrogén energetikai hasznosítása érdekében aktívan részt vesz a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség munkájában. Sikerrel dolgozott agrárenergetikai projekteken, mint vertikális farmok, növekedési lámpák energetikai vizsgálatán, továbbá épületek áramlástani és energetikai optimalizációján, vagy éppen smart grid rendszerek kialakításán is. A Renergy Consulting Kft. munkáját a kamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el.

– Kutatóként is dolgozom a Pécsi Tudományegyetemen, így naprakésznek kell lenni a világban történő fejlesztésekben, amelyek sokszor vetnek fel lehetőségeket nemcsak az energetika, a megújuló energiaforrások, hanem a mérnöki módszerek fejlesztésében is. Számos megbízásunk alapult olyan ötleteken, amelyek egy-egy tudományos cikk bírálata vagy egyéb szakmai munka során merültek fel – válaszolja dr. Háber István ügyvezető arra a kérdésre, hogy mi adja az indíttatást egy-egy környezetvédelmi projektben való részvételre vagy saját projekt indítására. A Renergy rendszeresen kooperál más szervezetekkel, cégekkel egy-egy munka elvégzésére, mint ahogy közös pályázatokon is részt vesznek.

– A közelmúltban zárult le egy pályázatunk, amely az energetikai szektor vonatkozásában a social media forrásait értékelte big data és mesterséges intelligencia elemzésekkel. Hatalmas mennyiségű adatot dolgoztunk fel, ezek kiértékelésével például a klímavédelemmel foglalkozó cégeket tudunk támogatni a marketingtevékenységükben, a közösségi médiában való aktivitásuk formálásában. Ezen túl német, szlovén, szlovák, horvát partnerekkel most pályáztunk egy agrárenergetikát érintő Inerreg együttműködésre, ami szintén új kihívás lesz számunkra. A Renergy tulajdonképpen egy kis kutatóközpont is, mert az esetek többségében nem szokványos projektekben veszünk részt, inkább olyanokban, ami megmozgat bennünket, hiszen ezeket a feladatokat nem rutinból oldjuk meg, ezekhez tudás és know-how kell.

A Renergy az elmúlt években létrehozott egy szélgenerátor mechanizmushoz kötődő szabadalmat, amihez már termék is kapcsolódik. Jelenleg is több ötleten dolgoznak az energetikai és más szektorban, amelyekből szintén születhet piacképes termék.

K.T.