Újabb taggal bővült az Építőipari Technológiai Klaszter

Számos dolgot tárgyaltak meg a tagok a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által menedzselt Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) áprilisi ülésén.

Az ülés első felében egy prezentációt láthattak a PTE MIK részéről egy lehetséges klaszter–egyetem együttműködésről. Az elképzelés szerint a PTE MIK a klaszter tagjaként venne részt az oktatáshoz, képzéshez kapcsolódó munkában. Az egyetem egyfajta csatlakozási pont lehetne az Ágazati Képzőközpontban (ÁKK), olyan módon, hogy a technikus végzettségű tanulókat tudná segíteni esetleges felsőoktatási tanulmányokban. Az együttműködés formái lehetnek: szakmai üzemlátogatások, aktív szakmai workshopok, diplomamunka- konzultációk, K+F együttműködések. A hosszú távú cél az, hogy a tanulókat olyan helyi vállalkozásokhoz kell elküldeni, látogatni, tanulni, amelyek helyben tudják tartani őket.

Az ülés második részében bemutatkozott a Novatec Group Kft., amelyek talajcsavarozási technológiájukat mutatta be. A technológia előnyei: környezettudatos, az építési terület nem sérül, bármikor kihajtható a földből, újra felhasználható, újrahasznosítható, gyors, egyszerű, hatékony.

A taggyűlés harmadik részében bemutatkozott a Treszner Cégcsoport tagja, a Treszner L.V.G. Kft., mint klasztertagjelölt. Treszner János 1994-ben alapította cégét, mint családi vállalkozást, ami mára jellegét megtartva 5 országban tevékenykedő cégcsoporttá nőtte ki magát. Az építőipari részleg két fô tevékenységi körre bontható, melyek a generálkivitelezés és az épületfenntartás. Generálkivitelezés vonatkozásában ipari létesítmények, üzemanyagtöltő- állomások, kereskedelmi egységek átalakítását, építését vállalja a társaság a saját beruházású ingatlanfejlesztések mellett. Az épületfenntartási tevékenység során üzemanyagtöltő-állomások, kereskedelmi egységek esetében végez a vállalat javítási, karbantartási munkálatokat, melyek kiegészülnek villamos felülvizsgálati feladatokkal is. Ezen tevékenység keretein belül a cég a MOL LUB kenőanyaggyár villamosenergia- ellátását, felügyeletét is végzi. A kft. 2020-as árbevétele meghaladta az 1 milliárd Ft-ot, dolgozói létszáma több mint 60 fő.

A bemutatkozás után a tagok szavazatai alapján a Treszner L.V.G. Kft. felvételt nyert az ÉTK tagjai közé, így a klaszter már 21 taggal büszkélkedhet. A vállalkozásról bővebben olvashatnak a www.tresznerkft.hu weboldalon.

Az ülés záró részében 2 EU-s projektről (AMULET, Better Factory) hallhattak tájékoztatót a résztvevők.

Az AMULET projekt célja, hogy jelentősen hozzájáruljon a CO2-kibocsátás csökkentéséhez az EU-ban a kkv-k szerepének megerősítésével. Az áprilisban indult 1. nyílt felhívást ajánlották a résztvevők figyelmébe, amely során konzorciumokat alkotva tudnak a kkv-k K+F feladatokat elvégezni. A Better Factory projekt keretében technológiai beszállítókkal és művészekkel alkothatnak konzorciumokat gyártócégek annak érdekében, hogy költséget, nyersanyagot és/vagy erőforrást takarítsanak meg.