Hitelesség és versenyelőny a fenntarthatóság jegyében – “Circular SME Scan”

A Digitális Önellenőrzés (Digital Self-Scan) versenyelőnyt biztosít a vállalkozók számára és fenntarthatóvá teszi őket.

Világszerte egyre több és több körforgásos kezdeményezés és vállalat létezik. A változó környezet és a fogyasztói igények miatt az ésszerű gazdálkodáshoz való közelítés értékes a vállalat imázsában, emellett egyre többször versenyelőnyt is jelent. Azoknak a vállalatoknak, akik körforgásossá kívánnak válni, de nem tudják hogyan, gyakran nincs megfelelő helyi támogatásuk. A “Circular SME Scan” (CSS) projekt célja, hogy segítsen ezeknek a KKV-nak felmérni, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy az ésszerű gazdálkodás részévé váljanak.

A CSS egy európai projekt, amely 2021 áprilisában kezdődött, két évig tart, és négy partner működik együtt: DDRIÜ (Magyarország, DDRIÜ), EOLAS (Spanyolország, EOLAS), BDF (Hollandia, BDF) és AVACA (Görögország, AVACA). A DDRIÜ, mint a projekt koordinátora, kezdeményezte a körkörös stratégiák növelését olyan önvizsgálat létrehozásával, amelyben a vállalkozók könnyen tájékozódhatnak a vállalati stratégiájukhoz illeszkedő körkörös megközelítésekről.

A CSS célja, hogy összekapcsolja a digitalizációt a körforgásos gazdasággal, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy online önvizsgálati eszköz segítségével a KKV-k megvizsgálhatják, milyen szinten végeznek körforgásos tevékenységeket és mit tehetnek azért, hogy további körkörös stratégiákat alkalmazzanak működésükben.

Annak érdekében, hogy a KKV-k számukra releváns és értékes információkkal gazdagodjanak, a CSS a körforgásos üzleti stratégiákon alapuló készségek és kompetenciaalapú keretrendszert dolgoz ki. Ezt követi a digitális önellenőrző eszköz (Digital Self-Scan) fejlesztése, amely körforgásos tevékenységeik nyomon követésére szolgál. A projekt következő fázisában a tanulási környezet kialakítása a körforgásos lehetőségekről, valamint az online platform létrehozása, beleértve a jó gyakorlatokat, az inspiráló erőforrásokat és a példákat kerül megvalósításra. A platform többek között videókat, podcastokat, interjúkat, már kidolgozott képzéseket és tananyagokat foglal majd magában. Végül az érdekelt felek számára útmutatók lesznek elérhetőek, hogy segítsenek az önvizsgálat elvégzésében, és a körforgásos lehetőségek alkalmazásában.

A projekt első évét egy átfogó kutatásnak szentelték, hogy az önellenőrző eszköz és az online környezet megfeleljen a célcsoport igényeinek. A kutatás három részből állt: elméleti kutatás, a célcsoport körében végzett felmérések, valamint  fókuszcsoportok a körforgásos gazdasági szakértők, a KKV-k és az üzleti támogató szervezetek bevonásával. Ennek eredményeként a projekt partnerek teljes képet kaptak az önellenőrző eszközzel szemben támasztott igényekről és annak elvárt keretrendszeréről, melyek teljes leírása elérhető a nemzeti beszámolókban .

 

További információért látogassa meg a CSS honlapját, www.circularsmescan.eu és / vagy lépjen kapcsolatba a helyi szervezettel: DDRIÜ Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. www.ddriu.hu