A prémium minőséget és a technikai újdonságokat keresik az árnyékolástechnikában

Bár azt gondolnánk, hogy az árnyékolástechnikai szegmensben a napsütéssel teli évszakokban van szezon, a gyártással és nagykereskedelemmel foglalkozó szigetvári Kis Árnyékolástechnika Kft. ügyvezetője, Kis Attila erre rácáfol: egész évben folyamatosan termelnek és értékesítenek, hiszen az építőipar az év eleji néhány hét kivételével állandó felvevőpiacot jelent. És ha lenne, aki gyártson, még több kiváló minőségű redőnyt el tudnának adni.

– Mintegy 28 éve működik a vállalkozás, mégis mivel lehet megmaradni a piacon ilyen hosszú ideig?

– Véleményem szerint a legfontosabb dolog a lelkiismeretesség, hogy az ember az elvállalt munkákat igyekezzen a legmagasabb elvárások szerint elvégezni. A megbízhatósághoz az is hozzátartozik, hogy nem kapkodok ide-oda, nem próbálkozom új tevékenységgel, új üzlettel, így a korábbi vásárlóink és ügyfeleink évek múlva is megtalálnak. Ha elromlik valami, vagy bármire szükségük van a korábbi termékekkel kapcsolatban, akkor tudják, hogy hozzánk fordulhatnak. Szakmai oldalról pedig elvárt a folyamatos fejlődés, amit a szakma hoz magával. A redőnyös szakmát továbbra is csak egy volt OKJ-s rendszerű képzésben lehet elsajátítani, így az újdonságokat főként a gyakorlatban lehet megtanulni.  Követni kell a világ trendjeit, tájékozódni, érdeklődni. Az utóbbi években ezen a területen is előretört az elektronika, az okos otthonok megjelenésével a redőnyök is távirányítással, motorral vezéreltek, ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Mi is tájékoztatjuk, képezzük a partnereinket az új technológiával, anyagokkal kapcsolatban, ez mindig is a nagykerek feladata volt, így minden év elején szervezünk kurzusokat. Motorforgalmazó cégektől hívunk képviselőket, akik bemutatják az újdonságokat, a beállításokat, a kötéseket az értékesítőknek, a szerelőknek.

– Mennyire gyors a változás ebben a szegmensben, milyen gyakran jönnek ki új termékek, anyagok, technológiák?

– Ha nem az elektronikáról beszélünk, több év, mire kijön egy újdonság. Az elektronika nagyon gyorsan fejlődik, az okosotthonok vezérlései, az intelligens házak megjelenése az utóbbi években felgyorsították a fejlődési folyamatot. Az alaptermékek azonban többé-kevésbé ugyanazok, kicsi változtatással esetleg jobbá válnak, de a formájuk, a tulajdonságaik nem nagyon változnak.

– Milyen termékek iránt van nagyobb kereslet mostanában?

– Mivel gyártók vagyunk, nálunk az alumínium redőny iránt mutatkozik igény, a prémium minőségű termékek iránt az utóbbi öt évben jelentősen megnőtt a kereslet, ez évente nálunk 20-30%-os forgalomnövekedést eredményezett. Várható, hogy a következő években visszaesik az építőiparban a forgalom, de a prémium minőség iránti igény talán nem változik. Ez vonatkozik a pergolákra, a kültéri árnyékolókra is, amelyek nem kimondottan kapcsolódnak az épülethez, e rendszerek fejlődése szemmel látható az elmúlt években, mint ahogy az ezekhez kapcsolódó elektronikáé, vezérléseké, telefonos applikációval való felhasználásé.

– Milyen kihívásokkal, esetleg alapanyaghiánnyal, árfolyamváltozással néznek szembe mostanában?

– Az árfolyamváltozás bennünket is érint. Három évvel ezelőtt vezettük be az euró alapú árazást, ez alapján dolgozunk, de a folyamatos drágulást a partnereink is megérzik. Viszont a munkaerőhiánnyal nekünk is szembe kell néznünk, a rendszeres bérfejlesztések hatására sem kapunk kellő számú szakképzett munkaerőt, de ez mindenhol így van az építőiparban. A szállítással nincsen gondunk, az alapanyag-ellátottsággal kapcsolatban pillanatnyilag kisebb fennakadások vannak, de tudjuk kezelni. Az, hogy miként alakul a helyzet, azt persze nem tudom, egyelőre terv szerint tudunk dolgozni. Ebből adódóan nincsenek kereskedési nehézségeik, olyannyira, hogy az elmúlt hat-hét évben nem tudtam új partnert fölvenni a partneri listánkra, mert véges a kapacitásunk. Műszakilag meg tudnánk oldani a többletgyártást, azonban a munkaerő hiánya miatt nem vagyunk képesek kapacitást bővíteni. Sok a kézzel végzett folyamat, a technikai fejlesztés nem pótolja a munkaerőt, vagy ha igen, olyan drága lenne a beruházás, ami egy ilyen kaliberű vállalkozásnak, mint a miénk, nem éri meg.

– Mik az idei tervek, célok?

– A jelen gazdasági körülmények között mint a legtöbb vállalkozásnak, nekünk is az a célunk, hogy életben tartsuk, szinten tartsuk a céget. A jövőbeni cél pedig szintén az életben maradás, egyelőre nem látni, hogy a különböző folyamatok miként hatnak az építőipar, így a mi vállalkozásunk működésére. Pillanatnyilag fél évre sem látok előre, mint ahogy a nagyobb ablakgyártó partnereim sem, akikkel folyamatos kapcsolatot tartok. Mindenki valahogy a túlélésre készül, úgy rendezkedik be, hogy akár kevesebb létszámmal is, de elkötelezett munkatársakkal túlélje az előttünk lévő néhány évet.

K.T.