Az első általa hozott szakembergárda már felnőtt a Körberben

Puszpán Zoltán a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-nél sok éven keresztül foglalkozott aktívan tanulók képzésével. Jelentős szerepe volt abban, hogy munkahelyén kiemelt jelentőségű legyen a szakképzés. Évek óta jelentős szerepet vállal a szakmai vizsgáztatásban, a „Gép-Ésszel Baranyában” kamarai szakmaismereti verseny egyik előkészítője. Puszpán Zoltán munkáját a PBKIK Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el.

– A Hauni Hungária Kft.-nél, illetve az elődjénél, a Sopianae Gépgyárban is nagy hagyománya volt a tanulóképzésnek, önálló tanműhellyel is rendelkeztünk és rendelkezünk, ami nagyban segíti az utánpótlás-képzést. Korábbi ügyvezetőnk, Jakabucz Ildikó a szakképzést tekintve elkötelezett volt az iparkamara, illetve az iskolák irányába, én kaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy e szereplőkkel építsünk ki egy olyan kapcsolatrendszert, ami elősegíti a cég szakember-utánpótlását. Ennek köszönhetően kerültem bele abba a vérkeringésbe, ami a vizsgáztatást is magában foglalta. Magam is részt vehettem a szakmai vizsgákon, ahonnan általában négy-öt tanulót magammal hoztam, így tudtuk biztosítani a szakember-utánpótlásunkat. Nagyon sok értékes szakmai kapcsolatot ápolok azóta is ezekből az időkből.

– Ma mi az ön szerepe a szakképzésben?

– A vizsgákon ma is cégünk szakmai színvonalát képviseljük, emellett részt veszünk az iskolai tananyag fejlesztésében, és ahogy a kezdetektől, most is aktív résztvevői vagyunk a Gép-Ésszel szakmaismereti vetélkedőnek. Lehetőségeink szerint támogatjuk az iskolákat alapanyaggal, eszközökkel, gépekkel, így termelésvezetőként is direkt kapcsolatot tudok ápolni az iskolákkal. Személyes sikerélményként élem meg, hogy az első szakembergárda – amely az én munkám eredményeként érkezett 15-17 éve a Körberbe (korábban Hauni) – jelentős része a mai napig itt dolgozik. Sokaknak ez az első munkahelyük, láttam őket szakmailag fejlődni, egzisztenciát megteremteni, családot nevelni. Egy minőségi életet tudtak felépíteni azáltal, hogy annak idején idejöttek dolgozni. De az is büszkeséggel tölt el, hogy egy nagyon modern, új gépekkel felszerelt tanműhelyt tudtunk kialakítani, amely az Angster József Szakképzőiskola szakmai képzőhelye. És természetesen a Gép-Ésszel népszerűségének is örülök, hogy annak idején azért indítottuk el ezt a versenyt, hogy megismertessük a gyerekekkel a fémipari szakmákat. Jó látni, hogy évről évre hányan kerülnek közelebb a gépészek mindennapjaihoz.

K.T.