Igazi ételek, igazi hajópadló, igazi víz: az Almalomb Hosszúhetényben

Az Almalomb egy 19. századi vízimalom, a felújítás étteremként, rendezvényhelyszínként és malommúzeumként is látogatható. 2020 júniusában megnyitották 6 szobás apartmanjukat, az egész éves Fészer26 rendezvényterükkel 2021-ben készültek el. Az Almalomb Ásványi Rita vezetésével azon helyek egyike, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a régióból kiemelkedve felhelyezzék Hosszúhetényt a gasztronómia térképére. Az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely számára Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat adományozott a PBKIK.

– Az Almalomb egy családi örökség, egy történet, amit tovább mesélünk. A 18. sz. elején épült Dallos-Böröcz vízimalom egy országosan jegyzett épített örökség, 7 generációra visszavezethető családfával. A nagypapám halála után a férjemmel úgy döntöttünk, hogy megmentjük a pusztulásnak indult épületegyüttest, és amit mások nehézségnek, mi lehetőségnek láttuk. À la carte étlapunk egy közízléshez közelebb álló, érthetőbb kínálat, melyet kiegészítünk egy merészebb ételsorral, az Almalomb Konyhaasztallal – mondja Ásványi Rita. – Tudjuk, hogy nem építhetjük pusztán a helyi közönségre a vállalkozást, célunk valami újat, egyedit teremteni, olyat, amiért akár külföldről is eljönnek hozzánk. Ehhez elengedhetetlen egy olyan regionális konyhát működtetni, ahol méltó módon, egy külföldi szemével is értékes formában jelennek meg helyi ételek, alapanyagok. Magas minőségű vendéglátást kínálunk fesztelen, egyedi közegben, ahol a gasztronómián túl a kertkaputól a berendezésig az éttermi koncepció és a családi történet mind összhangban van, teljes élményt nyújtva.

– Mi indította el az apartmanfejlesztést, és ez miként bővítette ki a hely lehetőségeit?

– Mint étterem, ami kiesik a fő csapásirányból, vállalkozásként nem tartható fenn, ezért kiegészítő szolgáltatásokkal igyekszünk kitágítani a potenciális vendégkörünket, ilyen a szállás is, amellyel távolabbi hazai és külföldi vendégeket tudunk megszólítani. A szállás a rendezvényekhez is elengedhetetlen feltétel. Míg tavasztól őszig részben kültéri, kifejezetten családi rendezvényeink vannak, ősztől tavaszig szükségessé vált egy télen is komfortos rendezvényhelyszín, különösen a vállalati rendezvények számára. Sokat változott az igény a rendezvények kapcsán, ezért 2021 tavaszára létrehoztuk a legújabb technológiával felszerelt, de autentikus Fészer26 kreatív rendezvényterünket is.

K.T.