Kicsi étterem nagy sikerei

Sokat tesz Baranya ismertségéért és gasztronómiai elismertségéért a hosszúhetényi Hosszú Tányér gourmet-ház. Az itt dolgozó szakemberek törekednek arra, hogy az alapanyagokat helyi és környékbeli termelőktől szerezzék be, ételeikhez pedig hosszúhetényi és más termővidékek minőségi borait is ajánlják. A PBKIK Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat adományozott a Hosszú Tányér gourmet-ház tulajdonosának, Herbály-Hosszú Franciskának.

– A gourmet-ház koncepciója, hogy mindenki, aki kulináris élményre vágyik, megtalálja nálunk a számítását. A Hosszú Tányér az udvar legrejtettebb és legkülönlegesebb része, ahol célunk, hogy elkápráztassuk, meglepjük az ízekkel a vendégeinket. Akik hozzánk érkeznek, valamit remélnek tőlünk, nálunk: egy hangulatot, egy érzést, különleges étkezést, kiemelt figyelmet. Erősségünk, hogy kis befogadóképességű étterem lévén lehetőségünk van rá, hogy egyedileg foglalkozzunk a vendégekkel. Horváth Attila, az étterem séfje az étlapon megjelenő fogásokban követi a hagyományokat, mégis hozzá tud tenni valami olyat, amitől azt gondolnánk, ilyet még nem ettünk, a következő falatnál pedig felismerni véljük a klasszikus ízeket.

– Nagy hangsúlyt kapnak a programok, a főzőbemutatók, ezek kiknek szólnak?

– Szervezünk baráti társaságoknak közös főzéseket, céges csapatépítőket, privát főzést pároknak és családi menüsorkészítés is volt már. Kiemelném a gyerekeknek szóló főzőprogramot, ezeken az alkalmakon szeretnénk megismertetni a sütés, a főzés és a vendégül látás általunk képviselt formáját a fiatalokkal, mert bízunk benne, hogy a felnövő generációkból lesznek, akik úgy érzik, ebben találják meg önmagukat és ezt a hivatást választják. A vendégeink nagy része távoli településekről érkezik. Gyakran kérnek tanácsot szállás és programok kapcsán is, ez azért is jó, mert így népszerűsíthetjük a környéket és a helyi szálláshelyeket is.

– Országosan is ismertté vált a Hosszú Tányér, mi ennek a sikernek a titka?

– Siker alatt a kollégákkal azt értjük, amikor látjuk, hogy mosolyogva fényképezik az ételeket vagy 3-4-5 órát töltenek nálunk a vendégek, mert jól érzik magukat, illetve, hogy gyakran visszatérnek. Siker, hogy szerepelünk az Audi Dining Guide Top 100-as listájában is. Meg tudjuk mutatni, hogy egy faluban is létre lehet hozni szemléletformálásra és igényes vendéglátásra alkalmas helyet, csak nagyon sok kitartás kell hozzá és természetesen egy azonos értékrendű csapat.

K.T.