Hírlevél – 2022. 08. 25.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Óriási zajban élünk. Sokan elhiszik, hogy a kommunikáció és a kommunikáció vezérelte cselekvés mindennek a „csimborasszója”. Ma mindenki a közösségi oldalakon akar győzni. Az ideológia és a politika: meggyőzni és legyőzni. A virtuális és kommunikációs térben elért győzelem – a tettek mezején, a valóság képviselőivel megvívott csata után – kiderül, értéktelen.

1 óceán, 2 kontinens, 9 ország, 7 repült nap, 50 repült óra, 8786 km. Magnus Aircraft Zrt. repüléstörténetének első transzatlanti ferry flight repülése során a 600kg maximális felszálló tömeggel rendelkező, ultrakönnyű, egyedi megjelenésű, egymotoros repülőgép kimagasló teljesítményének világméretű hírértékével a magyar szürkeállományban rejlő potenciálra hívják fel a figyelmet.
Az elmúlt években a digitalizáció és az Ipar 4.0 körüli felhajtás sok kis- és középvállalkozást elbizonytalanított: Most már teljesen digitalizálnom kell a vállalkozásomat? Mivel kezdjem? Melyek a számomra megfelelő technológiák? Megvannak egyáltalán a szükséges előfeltételeim és erőforrásaim? Ezekre a kérdésekre adhat választ az ADAPTION felmérés, és hozzá kapcsolódó tanácsadás, melyet kamaránk munkatársai mellett a projektben részt vevő szakemberek, és a BME Ipar 4.0 Technológiai Központ szakértői is támogatnak.

Elindult a “Vállalkozások regionális munkaerő támogatása” program. A munkaadók munkaerőpiaci programban az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást, ha a munkaerőpiaci program szempontjából hátrányos helyzetű személyt foglalkoztatnak munkaviszony keretében teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben.
Az egyéni vállalkozók a vállalkozói tevékenységből származó jövedelmük kiszámítása és az azzal összefüggő adókötelezettségek meghatározása során a kisadózó vállalkozók tételes adóján (új kata) kívül többféle adózási mód közül választhatnak, ezek az átalányadózás és a vállalkozói személyi jövedelemadó. Az átalányadózás bizonyos szempontok alapján, például a jövedelem és az adókötelezettség kiszámításának szabályait, az adminisztrációs kötelezettségeket figyelembe véve, előnyösebb lehet a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályainak alkalmazásához képest.

PÁLYÁZATOK
Kamaránk pályázatot hirdet Mestervizsga Vizsgabizottsági Tagok névjegyzékébe való felvételre.
A V4 Startup Force program egy négyhetes hibrid program, a V4 országaiba induló startupoknak, akik gyakorlati mentorálásban is részesülnek, hogy felkészüljenek a személyre szabott üzleti találkozókra mind a négy országban. Az első három hét online zajlik, majd offline napokkal zárul a program Budapesten.
A Design Terminál programja minden olyan anyának szól, aki nem szeretne választani család és karrier között. A Womentoring program lehetőséget nyújt a fejlődésre szakmai programok és a személyre szabott mentorálás segítségével. A nyolc alkalmas program végén magabiztos üzleti tudással, hasonló helyzetben lévő anyukákból és szakmai mentorokból álló kapcsolati hálóval lesznek gazdagabbak a résztvevők.
Az oncNGS konzorcium pályázati felhívása piaci szereplők számára új, megfizethető megoldások kutatás-fejlesztésére a legjobb NGS-tesztek biztosítása érdekében minden szolid tumoros/limfómás beteg számára.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2022. július 28-i egységes megjelentetési dátummal pályázatot hirdet a Kamarai Gyakorlati Oktatói Vizsgabizottsági Elnökök és Tagok Országos Névjegyzékébe történő felvételre, illetve a Névjegyzékben szereplés meghosszabbítására.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett felhívás célja, hogy a kutatási infrastruktúrák (KI) által nyújtott kutatási és mérési lehetőségek igénybe vételét támogassa a kutatók (felsőoktatási intézmény, egyéb költségvetési kutatóhely, Vállalkozói kutatóhely, Vállalkozás (nem kutató jellegű), Nonprofit kutatóhely, ELKH kutatóintézetei) számára.

Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás
A Díj, melyet évente általában heten nyerhetnek el, az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő, a határainkon belül vagy kívül élő, kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató magyar szakemberek fokozott erkölcsi elismerését szolgálja.

„Minőség-Innováció 2022” – hazai forduló
Magyarország 2013-ban kapcsolódott be az évente megrendezett „Minőség-Innováció” pályázatba, amely az innovációs teljesítmények nemzetközi megmérettetésére ad lehetőséget, elsődlegesen a vevői-fogyasztói igények szempontjait állítva fókuszba.

EIT Digital Challenge – 2022
Elindult az EIT Digital Challenge 9. kihívása, amely a digitális deep tech scaleup vezető páneurópai versenye. A 20 legjobb jelentkező meghívást kap egy exkluzív eseményre, amelyen szakértői zsűri előtt mutathatják be projektjüket, és részt vehetnek üzletember találkozón vállalatokkal és befektetőkkel.

Women TechEU második felhívás – 10 millió eurós költségvetéssel
Idén akár 130, nők által vezetett, deep-tech startup is nyerhet finanszírozást és vállalkozásgyorsító szolgáltatásokat, hogy a jövő női technológiai vezetőivé válhassanak.

LIFE 2022 – új zöld és körkörös pályázatok
A LIFE (Programme for the Environment and Climate Action) program az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket támogat, 2022-ben 34 pályázati felhívással.
A pályázat célja, hogy a KKV és startup szektor kutatás fejlesztési és innovációs képességeit növelje az Autóipari Próbapálya Zala Kft. szolgáltatásai révén.
Korábban megjelent pályázatok

<style=”color: #79213a;”>RÖVID HÍREK

Együttműködés a klasztertagok között: CADSOL Kft. és Minorits Kft. közös projektjei

Felfutó ágban a kazángyártás, a Max Blank Hungária Kft. várja új munkatársait!

Heti jogász 2022. 32. hét

Építésügyi, örökségvédelmi, vagyongazdálkodási kormányrendelet módosítás

Nemzetközi vállalkozói partnerség –
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Osztrák kutatóintézet partnereket keres a neurorehabilitáció területén a mesterséges környezetek – virtuális valóság, kiterjesztett valóság és robotok – felhasználásával. További infromációt kérek >>>


Holland csempegyártó partnereket keres a használt kerámialapok különböző módon történő újrahasznosításához. További infromációt kérek >>>


Osztrák cég különböző méretű hajcsatok európai gyártóit keresi. További infromációt kérek >>>


Francia KKV partnereket keres új összetételű, alacsony kockázatú gyomirtók kifejlesztéséhez. További infromációt kérek >>>


Energetikai eszközök kereskedelmére szolgáló peer-to-peer platformmal rendelkező görög vállalat kutatási és/vagy műszaki együttműködési partnereket keres. További infromációt kérek >>>


Repülőgépiparban működő német vállalat a légszűrők/klimatizálás, az innovatív környezetvédelmi technológiák, valamint a hőcsere és a hővisszanyerés területén mérnöki szakértelemmel rendelkező gyártókat keres. További infromációt kérek >>>


Német egyetem feldolgozóipari vagy létfontosságú infrastruktúrákat működtető kkv-partnereket keres ipari kiberbiztonsággal kapcsolatos uniós projekthez. További infromációt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


A feldolgozóipar európai vezetői és digitális átalakítói – konferencia és B2B Budapesten.
Október 19. 08:30 – 18:30
Budapesten gyűlik össze az európai feldolgozóipar! Digitális innovációs központok (EDIH), európai projektek, kkv-k, technológiai szolgáltatók és az ipar 4.0 egyéb szereplői 2022. október 19-én találkoznak a magyar fővárosban, és Ön is ott lehet velük!

RENDEZVÉNYEK


Workshop és személyes konzultációs lehetőség a 2022. őszén induló WORTH II. Projektről
 
szeptember 2. 10:00 – 13:00
Szeptember végétől ismét várja a pályázatokat a WORTH Partnership Project! Az Európai Bizottság által finanszírozott, vállalatok és KKV-k versenyképességét fejlesztő program (COSME) keretein belül meghirdetett partnerségi pályázat textil-, ruha-, bőr- és cipőipari pályázók mellett lakberendezés, bútor, ékszer és kiegészítő területekről is várják a jelentkezőket. Közel 200 projekt részesülhet 10-20 ezer eurós támogatásban!

Az átalányadózás rejtelmei
szeptember 5. 14:00 – 16:00
Kamaránk és a NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóság tájékoztató fórumot szervez (hibrid formában) az átalányadózás részletszabályainak ismertetésére.


Trendek és lehetőségek a hazai éttermi életben – Oldjuk meg együtt!
 
szeptember 2. 14:00 – 16:00
Annyi mindenen vagyunk túl: Covid, bezárás, házhozszállítás, újranyitás, fertőtlenítés, munkaerő pótlása… és még mennyi mindennel kell napi szinten megküzdenünk a vendéglátásban. Ez persze csak a vállalkozói oldal. A fogyasztói szokások is gyökeresen változnak, ami a „másik oldalról” hat az éttermi vendéglátásra, napi működésre.

Kanadai üzleti szeminárium Pécsen – „Doing Business with Canada, the CETA information seminar”
szeptember 21. 14:00 – 17:00
Kanada Nagykövetsége és a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara (CCCH), kamaránk közreműködésével, üzleti szemináriumot szervez „Doing Business with Canada, the CETA information seminar” névvel.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas