A sportnak új minőséget ad egy erdei kalandpark

Nemcsak az üzletemberek körében népszerű futás, kerékpározás, tenisz, futball, kosárlabda vagy vitorlázás, sízés mozgatja át az ember testét és pihenteti a szellemét, esetleg tanít kitartásra, koncentrálásra, csapatban való együttműködésre – az élményt akár egy erdei kalandpark is megadhatja. Az ügyességet igénylő kötélpálya, az állóképességet feltételező óriás csúszópálya biztosan kirángat bennünket a mindennapi stresszből, a friss levegő, a természet energiája önmagában is feltölti az embert. A pécsi Mecsextrém Park számos aktív mozgási lehetőséget kínál, és akár csapatépítő programokon is részt vehetnek a munkahelyi közösségek.

– Látogatóinkat leginkább az alpesi kötélpályák és tiroli csúszók mozgatják meg, ezek igénylik a legnagyobb fizikai aktivitást. E pályákat a fák törzsére erősítve alakítottuk ki, különféle akadályelemeket helyeztünk el rajtuk. Bár ezek átmászása nem igényel előképzettséget, mégis komoly testmozgásra van hozzá szükség. Felnőttek részére eltérő nehézségű pályákat üzemeltetünk, így mindenki talál a képességeihez igazodó kihívást. Az igazi adrenalinvadászok az óriás tiroli pályát is kipróbálhatják, itt mászás helyett egy speciális csigával kell csúszni több szakaszon keresztül – mondja Kotvász Gergő, a Mecsextrém Park vezetője.

– A Mecsextrémnek mint erdei kalandparknak mik a sajátosságai?

– A park jellemzője a komplexitás, illetve az a mecseki domborzat és erdőség, amely otthont ad a létesítménynek. Az akadálypályákon felül számos egyéb attrakció is szerepel a kínálatunkban, ezek változatos mozgásformák kipróbálását teszik lehetővé szinte minden korosztály számára. Egészen rendhagyó környezetben és módon lehet kipróbálni a csúszás, a mászás, a pörgés, a forgás és az ugrás élményeit, mindezt kellő biztonsággal. A játékok használata mellett kalandtáborokat és éjszakai programokat is szervezünk, valamint megfelelő infrastruktúránknak köszönhetően céges családi napok helyszíneként is szolgálunk.

– Az elmúlt egy-másfél évtizedben egyre több cégnél élvez prioritást a sport, a munkatársaknak szervezett sportos program. A Mecsextrém Parkban miként zajlanak a kifejezetten csapatépítést szolgáló programok?

– Ezt a kedvező tendenciát mi is tapasztaljuk. A munkahelyi közösségek egyre gyakrabban távolodnak el a megszokott környezettől és szerveznek csapatépítő programot, mert látják a hasznosságát. Egy csapatépítő program célja, hogy javuljon a résztvevők együttműködési készsége, figyelem-összpontosítása, kommunikációja, önbizalma, és persze fontos a közös élmény átélésének öröme is, amely motiválja a csapatmunkát. A Mecsextrémben élményprogramot biztosítunk a csapatoknak, amelyek egy előre egyeztetett kerettörténet részesei lesznek. A történet egyrészt iránymutatásként szolgál a csapattagok számára a kalandpark különböző helyszínein, attrakcióin rájuk váró feladatok teljesítéséhez, másrészt egy kis fantáziajáték is. Lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők maguk mögött hagyják a való világot, és átadják magukat az őszinte érzéseknek, a felejthetetlen élményeknek. Mindezt egy közösségben élhetik át az érintettek, egymásra figyelve, egymást segítve. A játékot egy tréner vezeti, aki figyelmet fordít arra, hogy minden csapattag részt vegyen a feladatok megoldásában.

– A csapatépítő élményprogramok hogyan segítik elő a résztvevők együttműködését, milyen módon fejlesztik a csapatban való létezésüket?

– A csapattagok általában először kissé idegenkednek a programtól, ezért segítenünk kell leküzdeni az ismeretlentől való, az új helyzetből adódó félelmet, a kollégák előtt egy más szerepben való megmutatkozásból fakadó szorongást, aggodalmat. A csapatokat képzett tréner fogadja, az ő kifejezett feladata, hogy oldja a kezdeti feszengést. A tapasztalat azt mutatja, hogy amint a résztvevők többet tudnak a programról, elszáll minden ellenérzésük, a legvégén pedig el is felejtik, hogy esetleg az elején aggódtak. Már a csapatépítő első lépéseinél látszanak a résztvevők bizonyos emberi jellemvonásai, a habitusuk. Egy trénernek nagy a felelőssége abban, hogy a program ideje alatt bizonyos mértékben kompenzáljon a tagok között, figyeljen az egyéni kompetenciákra, hogy alkalmanként helyzetbe hozzon olyan játékosokat is, akik maguktól kevésbé lépnének elő. Egy-egy ilyen megnyilvánulás a közösség szemében megerősítheti a korábban gyengébb szerepben tartott embereket. A tréner részéről fontos a csapattagok teljesítményének egyéni és kollektív elismerése is. Számos esetben részese lehettem annak, amikor a csapattagok tisztelettel, elismeréssel és köszönettel néztek egymásra a program végén. Büszkén, megfáradtan konstatálták: együtt, összefogással a legmagasabb hegyet is sikeresen megmászták.

K.T.