A szakács kitanulhatja a cukrászatot

Szinte nincs már olyan ágazata a gazdaságnak, amelyik ne küzdene szakemberhiánnyal. Ez alól a vendéglátás sem kivétel.

A pécsi családi vállalkozásban működő MEVID Zrt.-nél is mindent megtesznek a biztonságos működésért.

– A Covid idején szembesültek a dolgozóink először azzal, hogy akár el is veszíthetik a munkájukat – kezdi beszélgetésünket Fodor Péter, a MEVID Zrt. vezérigazgatója. – Most is hasonló érzésekkel néznek a jövőjük elé az energiaárak jelentős emelkedése miatt.

Mint mondja, a 2000-es évek közepétől egészen 2010-ig többen is külföldre mentek dolgozóik közül, ott keresték a boldogulásukat. Mostanában – főleg a középkorúak – többen hazatérnek. Ennek számos oka van. Vannak, akik a családjukkal szeretnének több időt tölteni, mások csalódtak, nem jött be a számításuk, vannak olyanok, akik a munkaügyi- és anyagi biztonság miatt jöttek vissza.

– Első sorban a középkorosztályba tartozók döntöttek a hazatérés mellett, volt közöttük dietetikus, szakács is – folytatja beszélgetésünket. –  A

szállodavezetőnk is éveken át Angliában dolgozott, hét év után tért vissza.

Nekik már nemcsak az anyagiak jelentetik az egyedüli szempontot, hogy mennyit keresnek, hanem az is, miként fognak megélni nyugdíjas korukban. Mi igyekszünk minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között se kelljen senkitől megválnunk, e mellett a lehetőség is adott mindenki számára, hogy a szakmájában előrébb lépjen. Ezt a célt szolgálják a cégen belüli képzések. Jelenleg is többen vesznek részt ilyen jellegű képzésben a felnőtt-oktatás keretében. Az alapvégzettségük mellé egy másik szakmát szerezhetnek, például a szakács kitanulhatja a cukrászatot. Van olyan séfünk, aki ezeknek a belső képzéseknek köszönhetően lett konyhalányból főszakács, ma már önállóan viszi a konyhát. E mellett megpróbálunk hirdetés útján is új munkatársakat felvenni, jelenleg például üzletvezetőt keresünk ezen a módon.

Kitért arra is, hogy nagy előny, hogy vendéglátás mellett az idegenforgalomban is részt vesznek, ugyanis a közétkeztetés mellett, szállodát is üzemeltetnek. A kettő kiegészíti egymást, mindegyikre a szezonalitás a jellemző, így folyamatosan van bevétele a cégnek. A belső képzéseink a dolgozóink fejlődése mellett, azt a célt szolgálják, hogy a munkatársaink bármikor egyik helyről a másikra átirányíthatók legyenek.

– Újdonság, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Karának dietetikus hallgatóit is fogadjuk, akik nálunk töltik a gyakorlati idejüket – ad hangot annak, hogy igyekeznek egy újabb irányba is nyitni, mert úgy látják az emberek életében az egészséges táplálkozás egyre nagyobb szerepet tölt be. – A hallgatók közül később volt olyan, aki azért jelentkezett hozzánk a végzést követően, mert hallott arról, hogy az Év Dietetikus Végzettségű Élelmezésvezetője díjat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől a mi munkatársunk, Kóbor-Gunszt Barbara nyerte el. Gondolkozunk azon is, hogy gyakornoki  ösztöndíj programot indítunk útjára, amelynek keretében a végzést követően az ebben részt vevők  munkatapasztalatra tehetnek szert.

Szólt arról is, hogy a hagyományos tanulóképzés keretében pincéreket, szakácsokat és cukrászokat is képeznek, akikkel mesterek foglalkoznak. Egyelőre több helyen folyik a gyakorlati képzésük. A cukrászok és szakácsok a Boszorkány utcai konyhán lesik el a szakma alapjait, a pincérek pedig a Fordan Centerben.

– A középiskolások között is vannak olyanok, akik valóan szeretnék megtanulni a vendéglátós szakmákat, azonban eléggé heterogén az összetételük. Nagyon sok függ a családi hátterüktől – ad hangot véleményének.

A képzések mind magasabb szintre emelése érdekében 130 milliós beruházás keretében a Fordan Center épületén belül képzési centrumot hoznak létre KINOP pályázati forrás felhasználásával. A belső átképzések is ebben a centrumban folynak majd, valamint itt kapnak helyet a felnőttképzés keretében szervezett tanfolyamaik is. Jelenleg cukrászokat képeznek, a résztvevők között már vannak olyanok is, akik a hobbista kategóriába tartoznak, nem ebből szeretnének megélni.

Sz.K.