Már Szingapúrban is ismerik a siklósi fodrászok, a két Natasa nevét

Ismét jelentős sikert értek el szakmai világversenyen és a Fodrász Európa Kupán a siklósi Jójárték, anya és lánya. Jójártné Szeibert Natália mesterfodrász, hajgyógyász a szingapúri online világversenyen a master kategóriában mindhárom nevezett számban – arab esküvői, hosszú hajjal készült esküvői frizura, evening event hair style – első lett. Jójárt Natasa Emese fodrász, kéz- és lábápoló-, műkörömépítő mester ugyanezen a világversenyen a juniorok között szintén mindhárom nevezett kategóriában 1. helyezést ért el. Natasa ezen felül a közelmúltban Budapesten a jelenléti versenyként rendezett Fodrász Európa Kupáról egy 1., egy 2., egy 3. és egy 4. helyezést hozott el. A két fodrász rendszeresen vesz részt nemzetközi versenyeken, kiváló eredménnyel, mint mondják, a szenvedély, a versenyszellem, illetve az új anyagok és technikák megismerésének vágya hajtja őket, valamint az, hogy kollégáikat folyamatos fejlődésre ösztönözzék. Nem mellesleg az itt szerzett tapasztalataikat a tanulóképzésben és természetesen saját munkájukban is kamatoztatják.

– Az online versenyekre profi fotós által készült fotókat kell küldeni a hajról, és egy videót, ahogy a frizura készül. Feltétel, hogy semmilyen módon nem szabad manipulálni a felvételt. Minden verseny új kihívást jelent, hiszen mást és másképp kell készíteni, mint korábban, a szingapúri megmérettetésen például az arab esküvői frizura elkészítéséhez rengeteg információt kellett gyűjtenünk az arab esküvői szokásokról, stílusokról, anyagokról – mondja Jójárt Natasa. Amikor nem készülnek versenyre, akkor is számos külföldi kolléga tevékenységét követik, tájékozódnak az aktuális trendek, anyagok, technikák felől, általuk inspirálódnak. Az online megmérettetések abból a szempontból nehezebbek a kontaktversenyeknél, hogy minden hajszálnak úgy és ott kell állnia, ahogy a frizura megkívánja. Akár egy hónapig is tarthat a felkészülés, majd napokig készül babamodelleken a hajköltemény. A babafejeket maguk sminkelik, minden alkalomra új dekorációt, ruhát komponálnak, mert nemcsak a haj a fontos ezeken a versenyeken, az összképet is értékelik.

– Minden versenyen teljesen más a versenykiírás, mások a követelmények, mi is így tudunk fejlődni, ha újabb és újabb versenyeken indulunk, hiszen rákényszerülünk az új technikák elsajátítására. A szingapúri eseményen például a legszebb munka díját is megkaptam az avantgárd stílusban készült frizurámért, plusz megtiszteltetés számomra, hogy ezzel hirdetik a következő versenyt. Ugyanígy inspirációként szolgál a világ minden részéről nevező szakemberek számára a tavalyi fodrász világbajnokságra készített munkám, pedig „csak” 9. helyezést értem el vele. Sokat számítanak ezek a szakmai elismerések mind a vendégeink előtt, mind pedig a szakmában – folytatja Natasa.

A jelenléti versenyeken időre kell dolgozni, van olyan feladat, amire csupán 30 perc áll rendelkezésre, más hajra, például az Európa Kupán a fonással készített esti frizurára 50 percet kaptak a versenyzők. Ott fontos a koncentráltság, a rutin, mert a frizurát díszíteni kell, de egy hajcsat, hullámcsat, semmi sem lehet rossz helyen. Ezeknek a megmérettetéseknek külön atmoszférájuk van, ugyan a páston ellenfelek a fodrászok, de az elismerések átadásánál ugyanúgy örülnek a kolléga sikerének, mint a sajátjukénak.

– A versenyek arra is megtanítanak minket, hogy megismerjük a felhasznált anyagok, alkalmazott technológiák, eszközök tulajdonságait, amit a mindennapi munkánkba is be tudunk építeni. Ugyanígy készségszintű lesz a gyorsaság, a tökéletes munkára való törekvés, amit a vendégeink is „díjaznak”. De ünnep is számunkra a versenyeken való szereplés, általuk kiszakadunk a hétköznapokból és olyan „csodákat” látunk, amik minket is töltenek. Azt gondoljuk, a kollégáknak is példát mutatunk azzal, hogy mindig van mit tanulni a szakmában. Sokszor nem is a helyezések számítanak, hanem a részvétel, a többiekkel való találkozás, az egymásnak való örülés. És bár roppant fárasztó ezeken a megméretéseken való szereplés, mégis másnap mosolyogva jövünk dolgozni, és ezzel az energiával várjuk a vendégeinket is – teszi hozzá Jójártné Szeibert Natália. Biztosan hallunk még a két Natasa sikeréről.

K.T.