Tradíció és modernizáció – több mint egy évszázada a régióban, a régióért

A Duna-Dráva Cement Kft. idén ünnepli a Beremendi Cementgyár megnyitásának 50. évfordulóját, amelyet 2020-ban maga a beremendi cementgyártás 110 éves jubileuma előzött meg. A beremendi-nagyharsányi térségben élők az ott található kiváló minőségű nyersanyagokra alapozva már az 1900-as évektől meszet, majd cementet gyártottak. A hagyományok tisztelete mellett mára ipar 4.0-s megoldások, innováció, folyamatos fejlesztések, világszínvonalú technológia jellemzi a beremendi cementgyártást – válaszolja a Mi újság? kérdésre Müller Ádám, a Beremendi Cementgyár gyárigazgatója.

– Hogyan kezdődött a térségben a cementgyártás?

– Beremend község az 1900-as évek elején a bückeburgi Schaumburg-Lippe György német herceg dárdai uradalmához tartozott, neki köszönhetően lépett a település a polgári fejlődés útjára. Az itt található kiváló minőségű mészkövet régóta bányászták, és főként mészégetésre használták. A herceg e nyersanyagforrásra alapozva nyitotta meg 1909-ben új, modern mészüzemét, majd egy évvel később cementgyárát. A Beremendi Portlandcement- és Mészmű a vidék meghatározó ipari létesítményévé vált. Ebben az időben az ipari és a mezőgazdasági munkásság még nem vált el egymástól, azonban biztosabb megélhetést, társadalmi felemelkedést és nagyobb jólétet jelentett a gyárban dolgozni.

– Mikortól beszélhetünk az „új cementgyárról”?

– A 60-as évekre nyilvánvalóvá vált, hogy a hazai cementgyárak korszerűtlenek, teljesítményük elmarad az ország cementszükségletétől, elavult technológiával, drágán termelnek. Éppen ezért hozták létre Beremend határában, egy új helyszínen a cementgyárat, hogy ezen változtassanak. 1971 júliusában átadták az akkori nevén Beremendi Cement- és Mészmű (BCM) vezérlőtermét is, majd 1972-ben egységenként és szakaszosan megkezdődött a próbaüzem.

Az iparfejlesztés számos előnnyel járt: hozzájárult a mezőgazdaságból felszabaduló munkaerő foglalkoztatásához és az infrastruktúra fejlődéséhez. Vállalatunk jóvoltából korszerű szociális létesítmények, munkásszálló és lakótelep jött létre, ezáltal jelentősen javultak gyárunk dolgozóinak életkörülményei. Cementgyárunk vonzóvá tette a települést, sok ipari munkás költözött családjával a faluba.

– Napjainkban miként működik a gyár?

– A Beremendi Cementgyár napjainkban Európa egyik legkorszerűbb cementgyára, modern technológiával, minimális porkibocsátással, ahol termelési tevékenységünket a fenntartható fejlődés elvét követve folytatjuk. Mindezekkel összhangban 2007 nyarán egy átfogó fejlesztési program vette kezdetét a cementgyárban. A 2009-ig tartó munkálatok eredményeképpen környezetkímélőbb technológiával működő gyár jött létre, amellyel hosszú távon biztosítani tudjuk a beremendi cement meghatározó piaci szerepét, ezáltal a térség gazdasági fejlődését.

– Miként jellemezhető a DDC szerepvállalása a térségben?

– Társaságunk nemcsak saját fejlődését tartja kiemelten fontosnak, hanem támogatjuk a térség és a község kulturális, illetve sportéletét is. Az elmúlt években, évtizedekben indított társadalmi felelősségvállalási programokon keresztül a tehetséggondozásban, illetve a környezeti nevelésben is jelentős szerepet vállalunk. A környezetvédelemhez megfelelő tudatosság kell, olyan emberek, akik tehetségüket és tudásukat képesek a fejlődés szolgálatába állítani. Ezt a célt szolgálják a CSR programok. Vállalatunk hosszú távon tervez, programjainkat hosszú távú „befektetésként” értelmezzük.

Működésünk során kiemelten fontosnak tartjuk a harmóniában való együttélést környezetünkkel. A fenntarthatóság mint cégfilozófia áthatja működésünket: korszerű, környezettudatos műszaki eljárásokat alkalmazunk, „jó gazda” módjára kezeljük a természeti erőforrásokat és folyamatosan fejlesztjük gyártási technológiánkat. A Beremendi Cementgyárban dolgozó munkatársak többsége a környékbeli településeken él, ez is erősíti a helyi közösségek támogatására irányuló törekvéseinket.

Harmonikus együttműködésünket környezetünkkel, fenntarthatóságra való törekvésünket, környezetvédelmi megoldásainkat számos díjjal jutalmazták már. Legutóbb a Green Awards versenyen „Az Év Jó Ügye” kategóriadíjat ítélték oda vállalatunknak, de idén tavasszal a Siklósi Önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy az évek óta tartó együttműködés jegyében vállalatunk Beremendi Cementgyárának adományozza a Batthyány Kázmér Emlékérmet.

K.T.