Intézkedések az energiaválság kapcsán a Büttner Kft.-nél, a Ferrokov Kft.-nél és a Seres Kft.-nél.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagjai a többi ipari szereplőhöz hasonlóan igyekeznek optimalizálni az energiafelhasználást a megnövekedett költségeik miatt. A Sonline portálnak a Büttner Kft.-től ifj. Büttner Tamás, a Ferrokov Kft.-től Talián Bálint és a Seres Kft.-től pedig Seres László nyilatkozott a témában.

– A gyártócsarnokokban legfeljebb 20, az irodákban 22 fok lehet – hangsúlyozta Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. ügyvezető igazgatója. – Már elkészült az új szabályzatunk, s ezt kihirdettük. Szerencsére korábban egy nagyobb napelemrendszert építettünk ki, s ha lehet, igyekszünk minél kevesebb földgázt használni. Cégünk eddig havonta nagyjából 15 millió forintot fizetett a fűtés- és villanyszámlára, most már több mint 22 millió forintot. Annak idején kedvező szerződést kötöttünk, de ez csak 2023 közepéig marad érvényben. A nagyatádi ipari társaságnál a csaknem 8000 négyzetméternyi csarnokon kívül közel 2000 négyzetméter alapterületű iroda és szociális helyiség fűtését is meg kell oldani. Az igazgató hozzátette: a gépek munka közben termelik a hőt, ez némileg rásegít a fűtésre. Most újabb infrasugárzókat kívánnak beszerezni, ahol lehet gáz helyett villannyal fűtenek. A hatékony energiafelhasználás hosszabb távon is kiemelten fontos számukra, így 2023-ban bővíteni szeretnék a napelemrendszert. A mostani egy megawatt teljesítményt legalább a duplájára kívánják növelni, a fejlesztésre várhatóan csaknem 500 millió forintot költenek.

 

Talián Bálint, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezetője is nyilatkozott: már faragják a költségeket, de nem tudnak minden tételen spórolni. Ami bizonyos, hogy az irodában nem változtatnak az eddig megszokott hőmérsékleten, ellenben komoly fejtörést okoz, hogy mi lesz a tűzihorganyzó üzemben, ahol a kemencében 800 Celsius-fok van napi 24 órán keresztül. A berendezést gázzal fűtik, s nincs alternatíva. Az energiaköltségünk nagyjából a nyolcszorosára nő – közölte Talián Bálint. – Az új gázszámlát november elsejétől kapjuk majd, a villanyt januártól. A takarékosság miatt átmenetileg a segesdi külső üzemegységben szüneteltetjük a termelést, így legalább azokban a helyiségekben nem kell majd fűteni. A döntés akkor lép életbe, ha beáll a tartós hideg, s egészen jövő tavaszig tart. Ez a lépés közel 20 munkatársunkat érinti.

 

A barcsi Seres Kft.-nél azokat a részlegeket, amelyeket nem használnak rendszeresen, október 15-től március végéig lezárják. Seres László ügyvezető igazgató hangsúlyozta: összébb húzzák magukat, ott spórolnak, ahol tudnak. A fizikai dolgozóknak 18 fokos hőmérsékletet biztosítanak a műhelyekben, az irodában, az ülőmunkát végzőknek 20 fokra állítják a termosztátot, s a gazdaságos térvilágításról sem feledkeznek meg. Szükség van a takarékosságra, a vállalkozás a korábbi ár négyszereséért kötötte meg szeptemberben a gázszerződését.

forrás

forrás