Silójárművek gyártása testközelből

Az Esettanulmányok kurzus résztvevői a Spitzer Silo Pécs Kft. telephelyén végigkísérték az alumínium silójárművek gyártását a beérkező alumíniumlemezektől kezdve a késztermékig. A PTE MIK-en meghirdetett Esettanulmányok kurzus idei első üzemlátogatásán a fókuszban a hegesztési technikák használata és a biztonsági intézkedések jelentősége álltak.

Bővebben…

Romlik az EU versenyképessége – kihívások: az innováció és új piacok szerepe a hazai vállalkozásoknál

A termelési hatékonyság növelése, az innováció és az új piacok felfedezése kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a hazai gépipari termelő kkv-k versenyképesek maradjanak a globalizált üzleti környezetben. A Dél-Dunántúli Gépipai Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 89. Benchmarking ülésén a fórumtémák között szerepeltek a 2024 évi kilátások, illetve a béremelés kérdésköre.

Bővebben…

Telephelyberuházás és hajtóműgyártás a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-nél

Klasztertagunk, a közel 50 éves múltra visszatekintő Szabó Fogaskerékgyártó Kft. 2007-es generációváltás óta tovább bővül: mára a cég a legnagyobb hazai fogaskerékgyártóvá nőtte ki magát, ahol évente 500 féle termék készül, a gyártósorokat évente kb. 150 ezer darab termék hagyja el különböző mérettartományban és komplexitási fokban. Jelenleg arra készülnek, hogy birtokba vegyék az új telephelyüket.

Bővebben…

Új telephellyel erősít a Kaposvári Villamossági Gyár Kft.

Céget és ezzel együtt telephelyet is vásárolt a Kaposvári Villamossági Gyár (KVGY) Kaposújlakon. A csaknem 1100 négyzetméteres csarnokban alapvetően a német piacra dolgoznak majd, s a piacbővítés következtében a 2023-as nagyjából 11 milliárd forint bevétellel szemben 2024-ben csaknem 13 milliárd forintot terveznek.

Bővebben…

Matro Kft. – Sikertörténet az autóipari beszállításban

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a Matro Kft. tulajdonosával, Kleisz Zoltánnal interjú készült, amely során a cég fejlesztéseiről, az autóiparról és az aktuális trendekről – automatizáció, energiahatékonyság – beszélgettek. A sikertörténetükből kiderül az is, hogyan lett a pécsi gépgyártó a Knorr-Bremse autóipari beszállítója.

Bővebben…

Öko lábnyom szerepe az exportpiacokon és kötelező visszaélés bejelentő rendszer a DDGK tagoknál

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 85. Benchmarking Klubülését Segesden tartotta a Ferrokov Kft. telephelyén. A fórumtémák a következők voltak: Öko-lábnyom jövőbeli szerepe az exportpiacokon; új szabályok: kiterjesztett gyártói felelősség, koncessziós hulladék gazdálkodás, kötelező belső visszaélés-bejelentés rendszer.

Bővebben…

Szeretne részt venni a CADSOL Kft. munkáinak kivitelezésében?

A CADSOL Mérnökiroda Kft. 2012 óta foglalkozik célgép tervezéssel és gépgyártással, kulcsrakész megoldásokat kínálva elsősorban autóipari beszállítók részére. Legutóbbi projektjük során egy autógyártásban használt hűtőrács szerelő berendezést terveztek meg és készítettek el neves európai autógyártó részére. A magas megrendelésállomány miatt a CADSOL Kft. CNC forgácsoló szakembert keres változatos projektjeinek kivitelezéséhez, egyedi gépek alkatrészeinek forgácsolására.

Bővebben…

DDGK bővülés – Fókuszban a Dovi-Plast Kft.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) új tagja, a kaposvári székhelyű Dovi-Plast Kft. 2009-es alapítása óta foglalkozik műanyag fröccsöntő szerszámok készítésével, emellett gyártanak kivágó-lyukasztó, alumíniumfröccsöntő, extrúder, kokilla szerszámokat is. A cég 1300 m2-es daruzott üzemcsarnokában rendelkezésre állnak a szerszámkészítéshez szükséges technológiák a tervezéstől a műanyag végtermék legyártásáig.

Bővebben…

DDGK Esettanulmányok kurzus a PTE MIK-en

A végéhez ért az ,,Esettanulmányok” szabadon választható kurzus a PTE Műszaki és Informatikai Karon klasztertagjaink közreműködésével. A Körber Technológiák Külső Tanszékén felvehető kurzus 4 éve azzal a célzattal indult el, hogy a hallgatók bepillantást nyerhessenek a mérnöki tevékenység gyakorlatias részébe is a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagvállalatainak hozzájárulásával.

Bővebben…

Klaszterülés a Büttner Kft.-nél, fókuszban a fiatal munkavállalók megtartása a DDGK tagoknál

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) 83. Benchmarking Klubülésének a Büttner Kft. biztosított helyszínt, ahol bemutatták a klasztertagoknak a cég új fejlesztéseit és szolgáltatásait: e-töltő állomás, innovatív CVD bevonatolási mód, 3D fémnyomtató, vákuumasztal és hőkezelő. A fórumtéma a duális képzésben résztvevő fiatal munkavállalók megtartása volt.

Bővebben…