Silójárművek gyártása testközelből

Az Esettanulmányok kurzus résztvevői a Spitzer Silo Pécs Kft. telephelyén végigkísérték az alumínium silójárművek gyártását a beérkező alumíniumlemezektől kezdve a késztermékig. A PTE MIK-en meghirdetett Esettanulmányok kurzus idei első üzemlátogatásán a fókuszban a hegesztési technikák használata és a biztonsági intézkedések jelentősége álltak.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagjaként a Spitzer Silo Pécs Kft. fogadta az PTE Műszaki és Informatikai Kar hallgatóit a Körber Technológiák Külső Tanszékén felvehető az Esettanulmányok kurzus keretein belül. Várkonyi Zoltán cégvezető és Becker Balázs mérnök-műszakvezető ismertette a vállalatot és vezette körbe a hallgatókat a telephelyen.

Az egyetem kurzusa a gyakorlatban szerzett mérnöki tapasztalatokat adja át a hallgatóknak a DDGK tagvállalatainak közreműködésével. A tanulók lehetőséget kaptak a térség vállalatainak vezető szakembereivel találkozni, valamint közelről megismerkedni a legfrissebb technológiákkal. A cél továbbra is az, hogy a helyi hallgatók megismerjék a klasztertagokat, és akár meglássák bennük a potenciális munkalehetőségeket.

A Spitzer Silo Pécs Kft. a Spitzer-csoport nemzetközi tagjaként 1992 óta gyárt és javít alumínium silójárműveket. Ezek a járművek különböző iparágakban, például építőanyagiparban, élelmiszeriparban és vegyiparban használatosak. A cég kiemelt figyelmet fordít a minőségellenőrzésre, és a tartályokat a tesztelés során 3 bar nyomás alatt vízzel töltik fel, hogy megvizsgálják a hegesztési varratokat. A kritikus részeken röntgenvizsgálatot is végeznek a késztermékeken.

Az üzemlátogatás során a cég képviselői beszéltek az általuk gyártott közúti jármű nyomástartóedényeinek biztonságtechnikájáról és veszélyeiről, életszerű példákkal illusztrálva. A hallgatók láthatták a gyártási folyamatokat az alapanyagoktól kezdve a felületkezelésig.