Vezérelv a munkában: határidő tartása és precizitás

Az anno egy tanulmányi versenyen 2000 főből I. helyezést elért Bálint Lajos ügyvezető ma is fejből citálja a dátumokat és szavalja a verseket.

A Siklósi Lakatos Szövetkezet alapjaira építette vállalkozását, a Bálint és Társai Bt-t. 53 évesen lett kényszervállalkozó 1998-ban. A szakmához értett, az ügyvezetést viszont az elejéről kellett tanulnia, mindent a saját bőrén tapasztalva.

A szövetkezetnél 20 évig volt üzemvezető. Ott úgy gondolta, hogy a nyugdíjig hátralévő 7 évet már fél lábon is ledolgozza, kibírja. Az élet azonban másképp hozta.

Pénzügyekben ma is vezérelve, hogy senkinek se maradjon adósa

A szövetkezet megszűnésekor vételi ajánlatot tett a meglévő gép- és eszközparkra. Mindent megszerzett, amire szüksége volt az induláshoz: telephelyet, gépeket, és ami a legfontosabb: megvolt a szakembergárda is, akiket a korábban a szövetkezetnél dolgozó 38 főből verbuvált. Minden adott volt ahhoz, hogy jól menjen a szekér, többször mégis a saját pénztárcából kellett befoltozni a cég kasszáját.

„Sokan hadilábon állnak az üzleti etikával. Előfordult, hogy a leszállított munkáinkért nem kaptuk meg a pénzünket. A munkatársaknak nem lehet azt mondani, hogy sajnos a cég sem kapott pénzt, így fizetés sem lesz – ez nem így működik, ők az elsők.”

Vezérelv a munkában: határidő tartása és precizitás.

Anno a stabil gárda 5-6 emberből állt, sokszor a munkanélkülieket segítette megélhetéshez. Már 50 éve is ipari alpinista módszerekkel hegesztett 30 méter magasban – bár akkor ezt még nem így hívták. Úgy hívták: munka, amit meg kell csinálni.

Sok fiatalt ma is ledolgoz – de előbb talpalni kell a munkáért

A mostani helyzet nem segíti a vállalkozókat. Dolgozni képes és akaró munkaerőt nehéz találni, és akkor a szaktudást még nem említettük. Nehezítő tényező, hogy a vas ára a többszörösére emelkedett, az energia ára szintén. Ezeket be kell építeni az árba, de így nem könnyű versenyképesnek maradni. Megrendelés akkor van, ha utánajár, akár megyehatáron túl is.

A Bálint és Társai Lakatosipari Bt. főleg lakossági megbízásokat vállal.