A lényegről nem a nyilvánosság előtt beszélgetünk

A nyilvánosság előtt ma az aktuális ideológiai, politikai, morális szempontok szerint üzengetnek egymásnak hivatalos és önkéntes véleményformálók (híveik véleményét formálva).

A nyilvánosságot a tömény szakmai üzenetek, kérdések és ügyek nem érdeklik, nem érintik meg. Kinek van kedve és ideje 30-100 oldalas elemzéseket értelmezni és álláspontját szakmai alapon megfogalmazni? Maradnak a három és öt sorok, néha egy-egy A4-es oldal.

A felsőoktatás ma újra téma. Újra nem jelentősége és várt vagy meglévő értékei okán. Ismét problémára kell választ adni, problémáról problémára bukdácsolunk.

A felsőoktatással kapcsolatos elvárások és igények több síkon értelmezhetőek, a belső és külső érdekcsoportok is megfogalmazzák általános és speciális tapasztalataikra épülő javaslataikat.

A vállalkozások igénye? Sokszor és sok tényezőt közvetítettünk a felsőoktatás felé.

  1. Olyan stratégiai együttműködésre van szükség, amely kompetitív módon hangolja össze az erőforrások és kompetenciák rendszerét. Hosszú távon mind a helyi gazdaság, mind az egyetem érdeke, hogy folyamatos együttműködésben meginduljanak a közös fejlesztések, alkalmazott kutatások, prototípus fejlesztések. A helyi gazdaság fejlesztési aktivitásainak és az egyetem kutatási tevékenységének összehangolása szükséges. /Baranyai Iparfejlesztési Program, 2018/
  2. A munkaerőpiac számára értékes fiatalokat várunk, akik (előbb vagy utóbb) helyben maradva a gazdaságot erősítik, képességeik és tudásuk a vállalkozások hasznára válik. A kompetenciáik fejlesztését az egyetem a vállalati igények mentén priorizálja.
  3. Az egyetemek hatalmi és kompetitív erőforrásai döntő részben a helyi gazdaság számára kerüljenek kiaknázásra. /Újraelosztási rendszer állandó kritikája/

 

Igények, elvárások

Rajtunk és a helyi vállalkozásokon mindez nem múlik. Ha pedig múlik, akkor az elvesztegetett idő foglyaiként járjuk közös utunk, körbe és körbe.