Szakmai versenyek 2023

62 szakmában / szakképesítésben indult január második hetében a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a nappali tagozaton végzős diákok számára.

 

A verseny hangsúlyozottan gyakorlatorientált, az elméleti részeken is a versenyzők gyakorlatban alkalmazható tudását, teljesítményét méri.

 

A területi előválogatók bonyolítása hagyományosan a területi kamarák feladata. A versenyek első fordulója Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében valósult meg január 09. – 23. között. A Baranya Megyei Szakképzési Centrum tagintézményeiből 30 szakmában 281 végzős jelentkezett. A regisztrált jelentkezők közül 253 tanuló jelent meg és írt versenydolgozatot.

 

Pécsett 11 napon át folyamatosan zajlott a verseny a következő szakmákban versenyeztek diákok:

Asztalos, Gépgyártás-technológiai technikus, Mechatronikai technikus, Burkoló, Festő, mázoló, tapétázó; Kőműves; Magasépítő technikus; Elektronikai technikus; Erősáramú elektrotechnikus; Villanyszerelő; Pincér-vendégtéri szakember, Szakács, Vendéglátásszervező, Cukrász, Fodrász, Kozmetikus technikus, Gépi és CNC forgácsoló, Hegesztő; Kereskedő és webáruházi technikus; Kereskedelmi értékesítő, Logisztikai technikus; Irodai titkár; Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő; Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő; Vegyész technikus; Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus; Szoftverfejlesztő és – tesztelő; Járműfényező; Gépjárműmechatronikai technikus; Karosszérialakatos, szakmájuk legjobbjai kerülnek ki közülük.

 

A verseny évről-évre népszerű, legnagyobb érdeklődés továbbra is a vendéglátás területéről érkezett, ezekben a szakmákban az előválogatón közel 80 fő mérettetett meg Pécsett.

 

2023-ban az informatika ágazatba tartozó szakmák on-line kerültek lebonyolításra. Megyénkben két szakmában az Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus és a Szoftverfejlesztő és – tesztelő szakmákban a verseny on-line volt, rendben zajlott.

 

A kijavított dolgozatok megtekintésére is lesz lehetősége a versenyzőknek, várhatóan február 9-én, melynek során észrevételt tehetnek az útmutatótól eltérő vagy számszaki hibás javítás esetén. Az írásbeli dolgozatok eredményét és a továbbjutott tanulók névsorát ezt követően teszi majd közzé az MKIK a versenyek hivatalos honlapján, a www.szakmasztar.hu oldalon. A legmagasabb pontszámokat elérő tanulók további válogatóversenyeken kerülnek kiválasztásra.

 

A versenyek országos döntője, Budapesten a Hungexpo Zrt területén, a Szakma Sztár Fesztivál keretében kerül megrendezésre 2023. április 24-25-én.