Szakmaismereti versenyek 2023 -ban rekord résztvevővel!

A tavalyinál is többen, 630 gyerek 210 csapatban nevezett be idén az 5 ágazatban meghirdetett szakmaismereti versenyeinkre. 

Az első forduló január utolsó napjaiban kezdődött és továbbra is szakmaismereti kérdőívet kellett kitölteniük a versenyzőknek az online térben. Az összetett, színes, játékos fejtörőket tartalmazó a kérdőívet 630 gyerek töltötte ki szinte hibátlanul, így a második fordulóban nagyon sok csapat továbbjutott. A kérdésekkel arra ösztönöztük a gyerekeket, hogy kutassanak az interneten, sőt egy-egy kérdés megválaszolásához biztosan kellett nagyobb testvér, szaktanár segítségét is kérni.

A második fordulóban pályamunkát kell készíteniük a gyermekeknek iskolai/otthoni körülmények között. A Gép-ésszel versenyen pneumatikus targoncát, az Épít-ésszel versenyen kis házikót, építményt, a Villany-Ász versenyen napelemes körhintát kell összeszerelniük, az Autómánia verseny pályamunkája pedig egy markológép. Az Ide-süss! vendéglátás versenyünkön Baranya megye gasztronómiájában kell elmélyedniük a versenyzőknek és egy menüsort kell összeállítani, valamint Baranya rejtett kincseiről is várunk fényképeket.

A feladat megoldásához a csapattagoknak fúrni, fűrészelni, csavarni, ragasztani, vágni, mérni, számolni kell, közben megismerkednek az elektronika, a gépészet működésének elveivel, az építőiparban és a vendéglátás területén használt alapanyagokkal, szabályokkal. A zsűri az értékeléskor a pályamunkák, építmények precizitását, a szakmaiságát, és az összeállítás esztétikus megjelenését egyaránt vizsgálni fogja.

Nagyon izgatottan várjuk a pályamunkákat!