„A tiszta versenyzés megtanítja a mindennapi életben a küzdést, a tenni akarást”

Las Vegasból érkezett a minap a jó hír: Jójártné Szeibert Natália mesterfodrász, hajgyógyász VIP kategóriában az Evening Event Hairstyle munkájával 1. helyezett, Jójárt Natasa Emese fodrász, kéz- és lábápoló-, műkörömépítő mester Junior kategóriában Fantasy look lady category munkájával szintén 1. helyezett lett. De anya és lánya a tavaly év végi moszkvai fodrász világbajnokságon hasonlóan kiváló eredményt ért el: minden számban, amiben indultak, így Jójártné Natasa Prémium kategóriában esküvői frizura és esti esemény frizura, Jójárt Natasa pedig Master kategóriában menyasszonyi frizura és fantázia frizura munkájával első helyezett lett. Ez már a sokadik sikerük, amelynek „titkát” Jójártné Szeibert Natáliával próbáltuk megfejteni.

 

– A Las Vegas-i is online verseny volt, de a szakmánk szeretete miatt nem tudunk lemondani arról, hogy ne mérettessük meg magunkat, ez lassan szinte rosszabb, mint a drog. Mindketten oktatunk, Natasának Magyarországon elsőként most januártól indult a körmös iskolája, és azt gondoljuk, hogy muszáj példát mutatnunk a tanulóknak. Tagja vagyunk a világ legnagyobb fodrász egyesületének, ez teszi lehetővé, hogy jelentkezzünk a világversenyekre. Ezek az alkalmak remek lehetőséget teremtenek arra, hogy megismerjük a szakmánk képviselőit, azok munkáját, és ebből tanuljunk, inspirálódjunk.

– Egy online versenyre másként kell készülni, mint egy jelenléti versenyre?

– Sokan azt mondják, hogy milyen könnyű az online megméretés. Már a nevezési díj sem kevés, emellett számos költséggel kell számolnunk. Meg kell venni a babamodelleket, hozzá a ruhákat, a frizura elkészítése mellett mi sminkelünk, amihez speciális anyagok szükségesek. Lépésről lépésre megcsináljuk itthon a munkánkat, amiről fotókat, a videót készítünk. Ezt elküldjük a verseny kiíróinak, majd egy előzsűri értékeli a teljesítményünket. Utána jutunk be a döntőbe. Nagyon szerettünk volna kimenni Párizsba, a világbajnokságra, amit élőben rendeztek, de szponzor nélkül képtelenség előteremteni a költségeket. Az online versenyen talán annyi a könnyebbség, hogy nincs időkorlát, mint a valós eseményeken, de egy rossz szögből elkészített fotó sokat ronthat az eredményen.

– Hogyan választják ki, hogy melyik kategóriában indulnak?

– Ezt behatárolja, hogy ki hány éve van a szakmában, így Natasa junior kategóriába indulhat, én meg a korom miatt a legmagasabb kategóriában. Ebből is adódik, hogy eltér a látásmódunk, a sok év gyakorlat miatt és amiatt, mert az élet valahol benne van a kezünkben, a mi munkáink szebbek, aprólékosabbak, mint azoké a fiataloké, akik még csak most kezdték a szakmát. Én nagyon szeretek kontyot készíteni, más órákon keresztül csinálja, én meglátok egy képet és 15–20 perc alatt összerakom fejben a frizurát.

Aktív az internetes megjelenésünk, sokan így találnak meg bennünket, és hívnak meg a versenyekre. Benne vagyunk internetes szakmai csoportokban is. Mindig megnézzük a kiírásban a kategóriákat, ha van avantgárd, menyasszonyi konty vagy irodai megjelenés stb., sokszor egyből bevillan a frizura vonalvezetése, akkor nem kérdés a nevezés.

– A versenyen szerzett tapasztalatok miként hasznosulnak a munkájukban?

– A versenyzés arra ösztönöz, hogy próbáljunk meg haladni a korral, emellett a tiszta versenyzés megtanítja a mindennapi életben a küzdést, a tenni akarást és az előrejutást. A mai világban ez elkerülhetetlen egy vállalkozás működtetéséhez. Egy-egy továbbképzés vagy verseny után, ahol látok egy apró mozdulatot, alig várom, hogy beérjek a szalonba és kipróbáljam. Ezt a vendég talán észre se veszi, csak akkor, amikor megmossa otthon a haját, és látja, hogy milyen jó vágást kapott. Ha nem adsz pluszt a vendégnek, és nem úgy szolgálod ki, hogy elégedetten keljen föl a székedből, ráadásul nem horror áron, akkor nem lehetsz sikeres. Meg kell találni azt a pontot, ahol nekem és a vendégnek is megéri ez a szolgáltatás. És hogy még miként hasznosulhatnak a tapasztalatok? Arra is gondoltunk, hogy jó lenne létrehozni a kamaránál Pécsett egy klubot fodrászoknak, hogy átadjuk a kollégáknak a versenyeken szerzett tudást, jártasságot. Hátha többen kedvet kapnának a versenyzéshez.

– Meddig lehet még fokozni a versenyeken elért sikereket?

– Minden egyes alkalomkor azt mondom, ez az utolsó. De Natasa a minap meglátta egy dubaji verseny kiírását, és azt mondta, ő biztos, hogy elindul. Mint a magyar bajnokságon is, ahová én már csak Natasát szeretném felkészíteni. Én a háta mögött állok, és izgulok érte, ő induljon, mert ő még fiatal, neki még kell a versenyzés láza, de én már ennyi idősen nem megyek fel a pástra.

Kis Tünde