Aki világhírűvé tette a magyar hordókat

Élete során több sikeres vállalkozást működtetett Amerikában Molnár László. Büszke magyarként nem titkolt szándéka mindig is az volt, hogy Magyarországot, a magyar munkaerőt ismertté és híressé tegye világszerte. Ezzel a céllal alapította 1992-ben a Trust Hungary Zrt.-t. A tulajdonosok és a vállalat dolgozói ma is szilárdan elkötelezettek a minőség és a vevői elégedettség iránt, melyet kitűnő minőségű hordóik, a legmodernebb berendezések és a szigorú minőségellenőrzési rendszerek használata segít elérni. A Trust Hungary Zrt. több mint 30 éve működik sikeresen Szigetváron úgy, hogy magyar tölgyből, magyar szakemberek által gyártott hordóik és borászati melléktermékeik folyamatosan több mint 40 országban ismertek és elismertek. Ezzel sikerült Molnár Lászlónak feltenni a Trust Hungary Zrt.-t és Magyarországot is a hordógyártás világtérképére. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Kitüntető Oklevéllel ismerte el.

 

– Mi volt a személyes motivációja a Trust Hungary Zrt. létrehozásával, alapításával?

– Magyarországon születtem, Zalaszentgróton, Csepelen szakmát tanultam. 1956-ban hagytam el

az országot, 1957-ben menekültként érkeztem Amerikába. A General Motorsnál dolgoztam szerszámkészítőként. 1967-ben alapítottam egy üzemet, amit Trust Tool és Die Company-nak hívtak.

A rendszerváltás lehetőséget adott arra, hogy segítsem elhagyott hazámat. Elhatároztam, hogy

létrehozok egy vállalatot, ami hazai és világpiacra fog kiváló minőségű termékeket gyártani, és

ezzel hírnevet szerezni Magyarországnak. Tudtam, hogy kiváló szakemberek vannak, akik segíteni

fogják a vállalat sikerét, így alakult meg a Trust Hungary Zrt., a mai hordógyár Szigetváron.

– Hogyan és miben fejlődött a vállalkozás az elmúlt 30 év alatt? Ma miben más, mint a kezdetekben?

– Az első években tölgyfa dongát gyártottunk, amit nagyrészt külföldön értékesítettünk. Miután meggyőződtem a fa jó minőségérő, kiváló ízvilágáról, elhatároztam, hogy tölgyfa hordókat fogunk készíteni. A kis üzemet bővítettem, modern gépekkel szereltem fel, amelyek alkalmassá tették különböző méretű, kiváló minőségű hordók gyártására. Figyelembe véve a világpiac igényeit, elkezdtünk különböző melléktermékeket előállítani, ezáltal a világ legjobb hordógyártó üzemeinek

színvonalára emelkedtünk.

– Tulajdonosként ön miként felügyelte az itteni munkát, működést? Miként alakította a vállalkozást?

– A trust, azaz a bizalom nagy jelentőséggel bírt és bír ma is a vállalat életében, én bíztam a magyar emberek tudásában, szorgalmában és tanulási képességeiben. Ezekre az értékekre építettem fel a vállalatot. A Trust Hungary működését a vezetőkre bíztam, heti jelentést kértem, mert a felfokozott termelés után az időm 80%-át értékesítéssel töltöttem Amerikában és a világ más országaiban. Az üzemben felmerülő kérdésekre mindig a minőség, a határidő, a dolgozók és a piac igényeinek megfelelően azonnal adtam választ.

– Miben áll a cég sikere?

– A cég sikerét a következő tényezők tették lehetővé: a dolgozók becsületes hozzáállása,

termékeink kiváló minősége, a vevők minden kérésének kielégítése, a gyártott termékek piaci árának versenyképessége.

– Hová jutott el a magyar termék, a magyar munkaerő hírneve? Egyáltalán van-e jelentősége a világban annak, hogy magyar terméket készítenek?

– Az elmúlt 30 évben a világ több mint 40 országába szállítottuk és szállítjuk ma is a termékeinket, vevőink teljes megelégedésére. Termékeink a világ számos országában versenyképessé tették a helyi borfajták minőségét. Vevőink sokszor ellátogattak Magyarországra, több esetben a családjukkal tértek vissza.

K.T.