Mozdulj meg: élőben közvetítették a futást a Z Elektronika csapatai

Idén harmadik alkalommal vett részt a pécsi Z Elektronika Kft. futócsapata a Pécs–Harkány futáson, a cégvezető, Dallos László pedig egyéniben teljesítette a mintegy 26 km-es távot. A cég közösségimédia-oldalán élő közvetítésben lehetett követni a történéseket, ami egyfajta inspiráció is lehet akár a kollégák, akár mások számára. A jó hangulat mindenesetre átjött az éteren keresztül.

 

– Néhány évvel ezelőtt a saját egészségügyi problémáim miatt kezdtem el aktívan mozogni egy gyógytornász segítségével. A gyógytornát erősítő edzések, majd biciklizés követte, végül visszataláltam a futáshoz, amelyet még középiskolás koromban űztem. Ez adott ötletet ahhoz, hogy a Covid ideje alatt indítsunk egy „sportoljunk együtt” kampányt a cégen belül – mondja Dallos László. – Egy közös felületen gyűjtöttük az aktivitásokat, így nyomon követhettük egymás sporttevékenységét. Az lett a 3-4 hónapos kampány eredménye, hogy a cég munkatársainak mintegy 15%-a megmozdult, ki futott, ki aerobikozott, ki spinningelt, amire éppen lehetősége vagy ideje volt. Ekkor alakult megy egy kis futócsapat, velük vettünk részt két éve a Pécs–Harkány futóversenyen. A futókör legaktívabb része tavaly ősszel újraindította a „mozdulj meg” kampányt, mert szeretnénk, ha jobb egészségi állapotba kerülnének a kollégák, esetleg néhányan felhagynának a dohányzással is. Egy férfi és egy női csapattal neveztünk, én egyéniben indultam, és a végére fürdéssel meg egy kis sörözéssel egy igazán happy vasárnap lett a programból.

– Mivel lehet rábírni a kollégákat a mozgásra?

– Egyrészt a személyes megszólítással, másrészt ajándékkal. De aki ráérzett a mozgás ízére, az magától is teljesítette az elvárt heti két aktivitást. Mindig azzal érveltem, hogy magadnak teszel jót, ha egészségesebben élsz. A futócsapat tagjai szorosabb kapcsolatba kerültek, egymást motiválva edzettünk, de tény, hogy nem könnyű fenntartani a motivációt. Én a személyes példamutatás híve vagyok, sokat futok, megtaláltam magamat ebben a sportban. Azt mondom a kollégáknak, ha nekem van rá heti 2-3 órám, akkor valószínűleg bárkinek. Nincs szükség nagy befektetésre, az ember vesz egy futócipőt, melegítője biztos van, így költséghatékonyan el lehet kezdeni futni, túrázni vagy gyalogolni.

– Mit ad a közösséghez egy ilyen közös élmény, mint a Pécs–Harkány futás?

– Jelentős mértékben erősíti az összetartást. Amikor másnap jöttünk dolgozni, látszott, hogy milyen felszabadultak voltak a kollégák, akik részt vettek benne, ez azoknak is feltűnt, akik nem voltak ott. Azok a munkatársak számára is hatalmas élményt jelentett a futás, akik támogató személyzetként kísérték a csapatot. Ők is átélték a sikerünket.

– Ön egyedül futotta le a távot. Máskor is indul közösségi sporteseményeken?

– Az elmúlt években több alkalommal futottam félmaratont. Szeretem a versenyeket, az életem része a versengés, már a cégvezetésből adódóan is. Inkább a környékbeli kisebb helyi versenyeken szoktam indulni, amelyek családias hangulatúak. Mivel jobbára hegyi, erdei terepen futok, az utcai futóverseny kevésbé való nekem. Mint mondtam, az egészségem az elsődleges, az életmódváltással sokkal fittebb lettem, rengeteget javult a kondícióm, visszatért a kiegyensúlyozottságom, csökkent a stressz-szintem. Általában egyedül futok, de néha jó részt venni rendezvényeken.

– A futás egy monoton tevékenység. Esetleg megoszlik a figyelme, mással is tud foglalkozni közben?

– Én ilyenkor csak magamra meg a környezetre figyelek, még zenét sem hallgatok. Ez egy teljes kikapcsolódás számomra, ilyenkor „beszélgetek” magammal, ha van energiám rá. A cél a feszültségmentesítés, az, hogy a végére kimenjen belőlem a stressz.

– A Pécs–Harkány futás után is folytatódik a „mozdulj meg” program a Z Elektronikánál?

– Ennek a néhány hónapos etapnak, amit a tavalyi év végén szerveztünk, most lesz a lezárása, szeretnénk megünnepelni, megjutalmazni az aktív kollégákat. Talán ezen keresztül is tudunk visszajelzést adni a többieknek, hogy érdemes sportolni. Én a magam részéről folytatom a futást, ezzel is igyekszem meggyőzni a többieket a dolog hasznosságáról, esetleg rábírni a kollégákat, hogy a Pécs–Harkányhoz hasonló váltófutásokon vegyünk részt.

– Miként formálja a külvilág szemében a cégről alkotott képet az, hogy láttatják is ezt a sportos oldalukat?

– Azt gondolom, ez egy pozitív üzenet rólunk. Ezzel is lehet aktivizálni a kollégákat, ha már egy ember leszokik a dohányzásról vagy elkezd aktívan sportolni, az már siker. A dolgozói összlétszámunk 180 fölött van, reméljük, mindenkihez eljut ennek a jó hangulatú futásnak a híre. Akik részt vettek az eseményen, azoknál egyértelműen látszik, hogy nőtt az elköteleződésük a Z Elektronika felé.

K.T.