Az országban egyedülálló a Pécsi Ágazati Képzőközpont

Az Építőipari Technológiai Klaszter elkötelezett a megyei építőipari szakképzés támogatása, a megfelelő szintű, minőségű és mennyiségű utánpótlás-nevelés megteremtése mellett. A klaszter és a kamara által 5 éve közösen elindított Épít-Ésszel verseny évről évre töretlen népszerűségnek örvend. Annak érdekében, hogy az építőipari szakképzés Baranya megyében egységesen magas színvonalú legyen a Baranya Megyei Szakképzési Centrum, hét klasztertag, valamint a kamara 2022 őszén megalapította a Pécsi Ágazati Képzőközpontot, mely a megyei építőipari szak- és felnőttképzés országosan egyedülálló bázisaként működik. Az Építőipari Technológiai Klaszter munkáját a kamara Baranyai Szakképzési Díjjal ismerte el.

 

– A Pécsi Ágazati Képzőközpont létrejötte egy kicsit személyesebbé tette utánpótlás kezelését, ezáltal a cégek érdekei mind a kiválasztásban, mind a gyakorlati képzésben jobban előtérbe kerülhetnek. A képzés során a cégek folyamatos kapcsolatban vannak a gyerekekkel, így jóval nagyobb az esély arra, hogy mint végzett szakemberek náluk helyezkednek el – mondja Molnár Gábor, a klaszter elnöke. – A feladatunk az, hogy gyakorlatban kiválóan felkészült tanulók hagyják el az intézményt, és a cégeknél már a munkába álláskor is önállóan vagy minimális felügyelettel tudjanak dolgozni.

– Miben változik a tanulók képzése a képzőközpont működése által?

– A képzőközpont 280 millió forintnyi eszköz- és infrastruktúra-fejlesztéssel indította el az első évét, lényegesen jobb és modernebb eszközparkkal rendelkezik, mint ami eddig elérhető volt az iskolarendszerben. Ezek a gépek már jól beilleszthetők a mostani technológiába, kiválasztásukban a klaszter volt az iránymutató. A technikusképzés is része e nagy léptékű fejlesztési programnak, így a diákok a legmodernebb BIM rendszer kezelését is megtanulják. Ezzel hatalmas előnyre tesznek szert a munkaerőpiacon.

– Milyenek az első visszajelzések a centrum működésével kapcsolatban?

– A cégek részéről egyértelműen pozitívak. A lemorzsolódás megelőzésére a nehezebben kezelhető gyerekek külön egyedi feladatot kapnak. A képzőközpont szerződést kötött a pécsi önkormányzattal, egyes önkormányzati intézményekben a nálunk tanuló fiatalok végzik el a felújítási munkákat. A jövőben szeretnénk az ágazati képzőközpont működési területét kibővíteni és a felnőttképzésben is részt venni. A klaszter pedig elkezdett dolgozni az akkreditált klaszter cím elnyerésén.

K.T.