„Bármilyen szakmában az az első, hogy szeresse, amit választott”

 

2003 óta foglalkozik szakképzéssel, duális képzéssel Vörös György kőművesmester, az 1997-ben alapított Vörös Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Elkötelezett a megyei építőipari szak- és felnőttképzés folyamatos fejlesztése, a megfelelő mennyiségű és minőségű szakember-utánpótlás mellett. Évek óta aktívan támogatja a kamara építőipari szakmaismereti versenyét, az Épít-Ésszel versenyt. Vállalkozása tagja az Építőipari Technológiai Klaszternek és alapítója a Pécsi Ágazati Képzőközpontnak. A kamara Baranyai Szakképzési Díjjal ismerte el munkáját.

 

 – Annak idején én is végigjártam a szakmai ranglétrát, ugyanúgy voltam szakmunkástanuló vagy maszeknál tanuló, mint a mai fiatalok. Valamit szerettem volna visszaadni abból, amit kaptam – mondja Vörös György, miért vállalta annak idején a tanulóképzést.

– Milyen sikerei voltak a tanulóképzéssel kapcsolatban?

– Sajnos nagyon kevés fiatal marad meg a szakmában, eleve nem is választják sokan az építőipart. Húsz éve veszek részt a vizsgáztatásban, azt tapasztalom, hogy jobbára azok válnak gyakorló szakemberekké, akiknek már a szülei is az építőiparban vállalkoztak. A képzéssel kapcsolatos legnagyobb sikeremet tavaly értem el, amikor a tanulónk megnyerte az országos kőműves versenyt. De azokra a volt tanítványainkra is büszke vagyok, akik három éve végeztek, ketten alapítottak egy vállalkozást, és önállóan dolgoznak. Nyomon kísérem az útjukat, láthatóan sokat fejlődtek azóta.

– Mit érdemes, mit kell megtanítani a jövő szakembereinek?

– Beszélhetünk bármilyen szakmáról, az az első, hogy szeresse, amit választott. Emellett legyen lelkiismeretes, és legyen igénye a folyamatos fejlődésre, az állandó tanulásra. Ugyanis napról napra új technológiákkal dolgozunk, a jó munkához pedig tisztában kell lenni ezek működésével.

– Mivel lehet megnyerni ma egy fiatalt az építőipar számára?

– Még mindig a legfontosabb az anyagi vonzat, már az iskolai képzés ideje alatt is szép juttatást kapnak a tanulók.  Másodszor pedig ha az építőiparban létrehoznak valamit, az évek, évtizedek múlva is fennmarad, így tartós sikert jelent a szakembereknek. Fontos a példa is, aki látott maga előtt sikeres karriert, mondjuk a szüleiét, az számára nem jelent kérdést, hogy miért válassza ezt a pályát.

K.T.