Idén már két nagy kerékpáros esemény lesz Hosszúhetényben

A Mecsek Enduro hegyi kerékpárverseny egy példaértékű összefogás eredménye. A 2022-ben már hatodik alkalommal megrendezett esemény évről évre egyre nagyobb területen zajlik, látogatottsága pedig jelentős turistaforgalmat generál a helyszínek vonzáskörzetében. Mindezt egy amúgy turisztikai holtidőnek számító október végi időpontban teszi. A kamara Baranyai Idegenforgalmi Díjjal tüntette ki a Mecsek Enduro szervezőit.

 

– Az enduro egy terepkerékpár-verseny, a biciklizés speciális szakága, amiben egyaránt számít a technikai tudás és az állóképesség. Gyakorlatilag a rallyhoz lehetne hasonlítani, mert itt is vannak mért szakaszok, viszont az ezek közötti távot önerőből kell megtenni, ami akár 30–40 km is lehet 1500–2000 m szintkülönbséggel. Pályáink a Hosszúhetény környéki hegyeket – Kövestetőt és a Hármas-hegyet – hálózzák be – mondja Rózsavölgyi Péter, a verseny egyik szervezője. – Magyarországon gyakorlatilag tilos az erdőben való kerékpározás, nem úgy, mint Nyugat-Európában vagy tőlük délebbre, ahol már szabályozták ezt a sporttevékenységet, de mi lokálisan kiválóan együttműködünk a helyi erdészettel, a nemzeti parkkal, az önkormányzattal, így nincs akadálya a Mecsek Enduro megtartásának.

– Miért népszerű a bringások körében a verseny?

– Ilyen szakági versenyt Magyarországon más nem tud rendezni. Eddig évente egy eseményt szerveztünk, de idén már kettő lesz. Ezeken az alkalmakon többnyire 150–200 versenyző indul, ennyit bír el a pálya. Gyakorlatilag órák alatt elkel az összes nevezés. A verseny hétvégéjén megtöltjük a környező szálláshelyeket, ami több száz vendéget jelent, hiszen általában családdal együtt érkeznek a versenyzők. Most már azt látjuk, hogy nemcsak a verseny hétvégéje miatt jönnek, hanem egész évben, mivel a pályarendszer folyamatosan használható. Sikerünk titka a kiváló szervezőcsapat, valamint az, hogy mindent a természettel összhangban, felállított szabályok mentén, felelősséggel teszünk. Munkánkat a helyiek is támogatják, így a Mecsek Enduro egyfajta közösségszervező szerepet is betölt. A külföldi bikeparkok mintájára érdemes lenne fejleszteni a hosszúhetényi pályát is, ehhez azonban plusz forrásra és térségi összefogásra is szükség lesz.

K.T.