Fotósok, operatőrök, vágók átalányadózása

A katáról átalányadózásra áttérő fotósoknál, operatőröknél és vágóknál nagyon fontos, hogy az érvényesíthető költséghányadokat pontosan alkalmazzák, mert nem mindegy, hogy családi esemény videózásával, fotózásával vagy egy televízióműsor elkészítésével bízzák meg őket.

 Az átalányadózó egyéni vállalkozók a 40, a 80, és a 90 százalékos költséghányadok közül választhatnak a folytatott tevékenységük alapján. Ha az adózó több olyan tevékenységet is végez, amelyekre eltérő költséghányadok vonatkoznak, akkor az alacsonyabb százalékot kell alkalmaznia.

A kamerával dolgozók, jellemzően televíziós műsorokat készítők (operatőrök, vágók), esetenként családi események például esküvők megörökítésére is megbízást kapnak. A termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere (TESZOR) szerinti besorolás ezeket a tevékenységeket egyértelműen elhatárolja egymástól, azonban, ha ezeket a szolgáltatásokat valaki átalányadózó egyéni vállalkozóként végzi, akkor a megfelelő költséghányadok (40 vagy 80 százalék) alkalmazására oda kell figyelni.

A televíziós műsorgyártás és utómunkálatai (operatőr, vágó) a TESZOR 59-es csoportba tartoznak, és a 40 százalékos költséghányad kapcsolódik hozzá. A családi esemény (esküvő) megörökítése videófilmen pedig a TESZOR 74.20-as csoportba tartozik, és a 80 százalékos költséghányad alkalmazható. Így például, ha az átalányadózó operatőr esküvői videófelvételt és televíziós műsort is készít, akkor az alacsonyabb, 40 százalékos költséghányaddal számolhatja ki a jövedelmét.

A hivatal a jogkövetési vizsgálatok részeként nagy hangsúlyt fektet a helyes költséghányadok alkalmazásának ellenőrzésére is.

Forrás: NAV