Tájékoztatás az egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítás 2023. január 1. napjától hatályos változásairól

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 2023. január 1. napjától hatályos módosítása alapvetően írja felül a vállalkozások leggyakrabban alkalmazott egyszerűsített adóalap-megállapítási módszereit.

Bővebben…

Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai

Az egyéni vállalkozók a vállalkozói tevékenységből származó jövedelmük kiszámítása és az azzal összefüggő adókötelezettségek meghatározása során a kisadózó vállalkozók tételes adóján (új kata) kívül többféle adózási mód közül választhatnak, ezek az átalányadózás és a vállalkozói személyi jövedelemadó. Az átalányadózás bizonyos szempontok alapján, például a jövedelem és az adókötelezettség kiszámításának szabályait, az adminisztrációs kötelezettségeket figyelembe véve, előnyösebb lehet a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályainak alkalmazásához képest.

Bővebben…

Tájékoztatás a KATA változásaival kapcsolatban

Tájékoztatom, hogy az új szabályozás jelenleg a köztársasági elnök aláírására vár. Az első feladat, hogy meg kell várni az új törvény közlönyben történő megjelenését. Ezt követően lehet érdemben az adótanácsadóval, illetve könyvvelővel konzultálni, addig csak felkészülni tudunk az adótanácsadóval, könyvvelővel történő konzultációra.

Bővebben…

KATA változások

A hírlevél szerkesztésének időpontjában a Kisvállalkozások Tételes Adóját (KATA) érintő törvénymódosítás végleges szövege még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Amint elérhető lesz a módosító rendelet, tájékoztatjuk a részletekről a vállalkozásokat, valamint tájékoztató fórumot szervezünk a témában. Kamaránk az egyeztetések során nem a most megjelent szabályozást képviselte. Baranya megyében a mikrovállalkozások aránya nagyon magas, ezért azt javasoltuk, hogy amennyiben a KATA szabályait – a visszaélések okán – változtatják, akkor az érintett vállalkozói kör számára egy, a KATA-hoz hasonló, vagy annál még kedvezőbb költségű, az adminisztrációt minimális szinten megkövetelő adónem kerüljön kialakításra és bevezetésre. Kamaránk az előzetes szövegezés alapján folytatja a korábban megkezdett egyeztetéseket a baranyai adózási szakértőkkel és az érintett kisvállalkozókkal, valamint javaslatcsomagot készít a KATA szabályozás és a mikrovállalkozások, egyéni vállalkozások számára hatékony új adónem kialakítása érdekében.

Bővebben…