Pályaorientációs nyári tábor a baranyai cégek segítségével

Idén már 8. éve szervez a kamara pályaorientációs tematikus táborokat a baranyai vállalkozások támogatásával a pályaválasztás előtt álló általános iskolások részére. 2 héten keresztül, minden nap különböző baranyai céghez jutott el a több, mint 30 gyermek. 12 ágazatba tartozó szakmákat, munkaköröket, alapanyagokat ismertek meg idén a résztvevők.

A cég és üzemlátogatások mellett többféle foglalkozásokon is részt vettek a táborozók, melynek segítségével, saját élményeken keresztül igazán közel kerültek egy adott szakmához, hivatáshoz. Már a tábor szervezése is könnyedén ment, hiszen a baranyai cégek, vállalkozások első kérésre, örömmel nyitották meg kapuikat nekünk és élménydús foglalkozásokkal készültek. 

A tematikusan felépített heti turnusban szervezett tábor első napja mindig az önismeretről, pályaismeretről és a csapatépítésről szól, melyet dr. Cseh Judit és Harman Tibor trénereink vezettek. Erre óriási szükség van, mert azt tapasztaljuk, hogy sok esetben már van elképzelése a gyermeknek a jövőjével kapcsolatban (ha nem is kristály tiszta), de sem idő, sem alkalom, sem szakmai segítség nincs, hogy meg is tudja fogalmazni magának, szüleinek. Ez a tréning kimondottan erre ad lehetőséget és megoldást. A tréninget követően indultak a napi interaktív programok, céglátogatások, műhelyfoglalkozások. Egy ilyen élményekkel teli tábort nehéz szavakkal leírni, éppen ezért arra kérem a kedves olvasót, hogy nézzük meg együtt a képeket és azokat a vállalkozásokat, cégeket, akik ezt a sok-sok élményt nyújtották. Többes szám első személyben írom tovább a sorokat, mert nekünk pedagógusoknak is nagy élmény volt a tábor.

Pécs City Studios

Még pislogni is elfelejtettünk annyira magával ragadó és elsöprő volt Deák Zoltán bemutatója. Filmes kulisszatitkokat tárt fel nekünk, miközben beszélt saját életútjáról is. A profi eszközökkel felszerelt audio utómunkára specializálódott stúdióban, hangmérnök kollégájával bemutattak egy éppen készülő film audio munkáit. Elképesztően összetett folyamat, minden apró „hang rezzenésre” oda kell figyelni.  

Ágazati Képző Központ (építőipar)

Az építőipar nagyon szerteágazó iparág. Mindent, amit ma épített környezetnek nevezünk, az építőipar állít elő, alkot meg: épületeket, földalatti és feletti utakat, vasutakat, metrókat, hidakat. Mindezt milyen szakemberek készítik? Erről szólt ez a délután, ahol interaktív módon ismerkedtünk meg a szakmákkal az Ágazati Képző Központ munkatársai és tanulóinak segítségével. A táborozók tetőcserepet raktak fel, szerszámokat válogattak, ács szerkezetet állítottak össze és kéményt is építettek. A klaszter egész évben példátlanul segíti a kamara pályaorientációs munkáját. Nagyon hálásak vagyunk nekik, a táborozókat is finomsággal várták, melyet ezúton is köszönünk!

Kontakt Elektro Kft.

Erős és a gyenge áramú elektromosságot a legjobban ennél a cégnél tudjuk megmutatni a gyerekeknek. Forrasztottak, áramkört építettek, kábelt csupaszítottak, áramerősséget mértek és megtapasztalták a gyakorlatban az Ohm törvényét. Fehér táblán az elmélet, asztalon a gyakorlat. Mennyivel más így „tanulni”…

Charter Informatika

Morvai Levente kitűnő tanár! Ilyen szórt érdeklődésű gyerek csapatot egy szempillantás alatt összeszedett és informatikai alapokkal, 3D programozással, nyomtatással, robotikával és mesterséges intelligenciával ismertette meg interaktív módon a táborozókat. Hatalmas tapasztalat, eszközpark és tudás van ebben az iskolában.

Bader Industrie Kft.

Gépipari szakmák a tervező asztaltól a megvalósításig, német precizitással és munkafegyelemmel. Az alapterületét is tekintve hatalmas méretű vállalkozás minden csarnokát bejártuk, közben a fémes szakmákkal, munkakörökkel, szerszámokkal, alapanyagokkal találkoztak a gyerekek termelés közben. A délelőttöt egy saját fém „bika” hajlításával zárták. Kifáradva de sok élménnyel és ajándékkal távoztunk a cégtől!

Pécsi Sörfőzde Zrt.

Pécs egyik ikonikus vállalkozásába léptünk be. Kívülről számtalanszor láttuk már az épületet, a termékeikkel lépten-nyomon találkozunk a boltokban, na de belülről ámulatba ejtőek a méretek! A gyerekekkel bepillantást nyertünk a sörgyártás folyamataiba, a főzéstől – az erjesztésen át – a palackozásig. Még a laboratóriumba is benéztünk és megnyugtatok mindenkit szakemberek sora ellenőrzi a gyártás minden folyamatában, hogy hibátlan minőségű és ízvilágú sört ihassunk…és ittunk is. Persze radlert, persze nem egy pohárral, volt az kettő is, vagy három 😊

Agrokémia Sellye Zrt.

Íme egy kitűnő példa arra, hogyan lehet(ne) megszerettetni a kémiát. A magas szintű technológiával felszerelt, legmodernebb laboratóriumi eszközökkel kísérletezhettek a táborozók a cégnél. A vegyész szakemberek közben magyarázták mit látunk, mi fogunk látni, miért történik az, amit látunk. A cég termékeivel és a termelés folyamatával is megismerkedtünk. Az napot pizzával zártuk és az ajándékok között egy olyan pólót is kaptak a gyerekek, amelyre a periódusos rendszert nyomták. Levettek a lábunkról!   

Orfűi Malmok

Részesei lehettünk egy hagyományos kenyérsütésnek. A dagasztás alatt részletesen megismertük a kenyérsütés történetét, az alapanyagok fontosságát, és beavattak bennünket a jó és egészséges kenyér titkaiba. Bekapcsolódhattunk a dagasztás majd a formázás műveleteibe, és megismertük a fatüzeléses kemence használatát. Amíg kisült a cipónk végigmentünk a Vízfő tanösvényen és a vezetett túrán megismertük a terület élővilágát is. Forró cipóval a zsákunkban (és a kezünkben) indultunk haza.

TSP Art Lab

A kreatív ágazat egyik izgalmas szakmacsoportja a fotózás, filmkészítés és a kreatív digitális tartalomgyártás. Ezen a napon Kovács Tamás fényképész mester és munkatársa Horváth János mutatta meg az alapokat, sőt a kulisszatitkokat is. Megmutatták a már elkészült munkáikat, így valóban megtapasztaltuk, hogy ők olyan kreatív digitális tartalmat gyártanak, ami követi az aktuális trendeket és évek múlva is megállja a helyét.

Khoani Kft.

Modern gyártási technológiát és kitűnő minőséget láttunk a céglátogatás során. Mivel a teljes tervezési és gyártási folyamat házon belül történik, így végigjárva a műhelyt, lépésről-lépésre megismertük hogyan állnak össze a táskák és a kiegészítők. Több száz színű, méretű, minőségű valódi állati és vegán bőr sorakozott a műhelyben és a raktárban. A nap végén saját karkötőt, gyűrűt is alkottunk.

Mevid Zrt.

A több, mint 70 éve alakult cég nevét mindenki ismerti a megyében. Vendéglátással, idegenforgalommal, közétkeztetéssel foglalkozó cég egy pici „szeletét” a cukrászati üzemét látogattuk meg a táborozókkal. Kocsis Melinda cukrász mester irányításával linzert gyúrtunk, szaggatunk, töltöttünk. Melinda óriási szakértelemmel és türelemmel tanította a sütés fortélyait. Több tepsi linzert lekvárral való töltés után ruby csokoládéval vontunk be, a lefolyó csoki maradékot gyorsan eltűntettük (a szánkba).  

Yuva Kft.

Több ezer liter málnaszörp! Az üdítőital és szörpgyártással foglalkozó vállalat csomagoló üzemét bejárva már alig vártuk, hogy megkóstolhassuk az összeset! Az első korty után nyilvánvalóvá vált, hogy itt magas a minőség, kétség nem fért hozzá, hogy  nem egy pohárral fogunk inni.

Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája

Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájától Vajda Mária jött el hozzánk és óriási lendülettel és szeretettel a szavaiban mutatta meg nekünk mivel is foglalkozik perioperatív asszisztens. Milyen sok szakember összetett és szervezett munkájával lehet sikeres egy műtéti beavatkozás. Óriási tapasztalat, szakma iránt érzett olthatatlan szeretet és lelkesedés áradt Máriából.

 

 

 

 

A céglátogatások és műhelyfoglalkozások között mindig jutott idő az aktív pihenésre és a kultúrára is. Interaktív programon keresztül ismertük meg Vasarely munkásságát, a helyi levéltárban több száz éves papírokból kerestük ki a régi szakmákat, a pécsi nagy múltra visszatekintő iparos cégeket.  A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának alagsorában berendezett lézerbarlangban pedig fénytani, fizikai kísérleteket végezhettünk. Az ebédünket a Teleky Bistro szakácsai főzték (üres tányérokat vittek vissza a gyerekek), a bisztróban nagyon kedvesek voltak a hölgyek a pult mögött, pedig nem kis felfordulást okoztunk a 2 hét alatt.

Rengetek élmény, fantasztikus baranyai cégek! Találkozzunk jövő nyáron is!

Képgaléria Agrokémia Sellye Zrt.

Képgaléria – Ágazati Képző Központ

Képgaléria – Bader Industrie Kft.

Képgaléria – Charter Informatika

Képgaléria – Khoani Kft.

Képgaléria -Kontakt Elektro Kft.

Képgaléria -Baranya Vármegyei Levéltár

Képgaléria -Magyar egészségügyi Szakdolgozók Kamarája

Képgaléria -Mevid Zrt. cukrászüzeme

Képgaléria -Orfűi Malmok és a Vízfő tanösvény

Képgaléria – Pécs City Studios

Képgaléria – Pécsi Sörfőzde Zrt.

Képgaléria – TSP Art Lab

Képgaléria – Vasarely kiállítás