Merre tovább az érettségi után? Szakmatanulás jó irány!

A cikkben összefoglaljuk, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek vannak a szakképzésben érettségit követően.

Amennyiben nem sikerült bejutnod egyik felsőoktatási intézménybe sem, vagy egész egyszerűen meggondoltad magad és egy jó szakmát szeretnél tanulni, szeptemberben már kezdheted is. Egy hozzád illő szakma el fog indítani az életben. Minden szinten: anyagilag is és karrierben is.  

Hol?

A technikumok érettségihez kötött szakmákat kínálnak, melyet 2 év (esetenként 3 év) alatt lehet megszerezni csak szakképző intézmény szervezésében, iskolarendszerű formában. Az elején egy rövid ágazati alapoktatás keretében ismerkedhetsz meg az adott ágazat sajátosságaival, alapismereteivel, és ezt követően fogod tanulni az adott ágazaton belül a konkrét szakmát. Mivel neked már van érettségid, közismereti tantárgyaid (töri, magyar, matek stb.) nem lesznek, csak szakmai vizsgára felkészítő órákra kell beülnöd. Vannak olyan szakmák, melyekhez nem is kell érettségi. Ezeket a szakképző iskolák kínálatában találod meg és szintén 2 év alatt tudod megszerezni. 

Mennyiért?

Az új, átalakított képzési rendszerben az állam ingyenesen biztosítja az állammal együttműködési megállapodást kötött fenntartó által fenntartott intézményben két szakma és a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését.

Mi legyen utána?

Egyrészt munkába tudsz állni, de vedd számba azt a lehetőséget is, hogy egy érettségi után megszerzett technikusi szintű szakmával akár többlet pontokkal és tudással felvételizhetsz a szakirányú felsőoktatásba. A technikusi oklevél emelt szintű érettséginek számít, ha később az ágazaton belül szeretnél továbbtanulni a felsőoktatásban! Ide kattintva megnézheted hány pontot kaphatsz a felsőoktatásban.

Ösztöndíj és diákigazolvány jár?

Igen, 25 éves korig mindkettő. Nappali tagozatosként, tanulói jogviszonyban, az első szakma tanulása esetében jár. Az ösztöndíj mértékéről itt olvashatsz.

Munkabér is van?

Igen! A munkavégzéshez szükséges gyakorlati tapasztalatot valós ipari körülmények között is meg tudod szerezni, amennyiben duális partnernél leszel. Itt a szakképzési munkaszerződés alapján munkabérben részesülsz, ami legalább 100 ezer, legfeljebb 170 ezer forint. Abba gondolj bele, hogy nem csak munkabért kapsz, hanem megismered a vállalati kultúrát, versenyképes tudással és gyakorlattal lépsz a munkaerőpiacra a tanulmányaid befejezése után. Pályakezdő vagy, de van tapasztalatod!

Mikor és hol kell jelentkeznem?

Augusztus végén keresd fel a www.palyavalasztasbaranya.hu oldalt, azon belül az „érettségi után” menüpontot, ahol összegyűjtöttük Számodra a baranyai technikumok és a szakképző iskolák listáját. Ezekben az iskolákban megtalálod megyében tanulható érettségi utáni szakmákat. Létre hoztuk a www.kepzesbaranya.hu oldalt is, ahol csak azt kell kitalálnod, hogy melyik ágazatban, milyen területen képzeled el magad az elkövetkezendő években és felsoroljuk Neked az ott található szakmákat, iskolákkal együtt.

Egy kérésünk van: ha nagyon nem muszáj, ne menj még ki érettségivel a kezedben a munkaerő piacra. Tanulj még! Az érettségi utáni szakmatanulás nem „B terv”, hanem „A terv”.

Amennyiben kérdések merülnek fel Benned, elbizonytalanodtál, munkaerőpiaci helyzetbe is szeretnél belelátni várunk egyéni tanácsadásra élőben, de az online térben is össze tudunk kapcsolódni.

Egyeztessünk időpontot itt!