Kevert valóság a gyakorlatban: úttörő megoldások a jövő munkahelyi képzésében

A technológia fejlődése egyre inkább felgyorsítja a munkahelyi képzést és a munkavégzést. Az új és immerzív (élményt adó) technológiák, mint például a virtuális valóság (VR), a kiterjesztett valóság (AR), a kevert valóság (MR) és a bővített valóság (XR) szinte határtalan lehetőségeket nyitnak meg a vállalatok számára. E technológiákat használja a munkafolyamatok hatékonyságának növelésére és a munkavállalók képzésének javítására a pécsi Hess & Partners Kft., amelynek üzletfejlesztési vezetője, Sabján László szerint az MR a versenyképes előny eléréséhez egyre fontosabb eszközzé válik a jövő iparában.

 

– Kevert valóság (MR) alapú munkautasításokat és képzési anyagokat készítünk és üzemeltetünk. Ez az innovatív technológia a valós világot ötvözi a digitális elemekkel. A valós, látható térben helyezünk el egy plusz vizuális réteget, ahol többletinformációk megjelenítésére van lehetőség. E digitális objektumok a fizikai környezetbe illeszkednek és kapcsolatba lépnek a valós terekkel, ami a termelő és gyártó cégek számára lehetővé teszi a bonyolult folyamatok szemléltetését és szimulációját. Az MR segít a munkavállalók gyorsabb képzésében, a termelési folyamatok optimalizálásában és a karbantartási feladatok hatékonyabb elvégzésében. A technológia felgyorsítja a fejlesztési ciklusokat, csökkenti a hibákat, egyben növeli a termelési hatékonyságot.

–  Hogyan segíti az új technológia a munkavállalók termelésbe való gyorsabb beilleszkedését?

– A kevert valóság technológiáját használva olyan vállalatspecifikus oktatásokat fejlesztünk, amelyek teljeskörűen támogatják az ügyfeleinket. A gyakorlati, kézhez álló karbantartási oktatások és interaktív folyamatleírások élethű helyzeteket teremtenek. Mindez hozzájárul a hatékony és emlékezetes tanulási élményhez, ami felgyorsítja a munkavállalók beilleszkedését.

– Miként alakítja át a kevert valóság a képzési folyamatot?

– A kevert valóság alapú oktatások forradalmasítják a munkavállalói élményt. A képzések immerzív és interaktív jellege lehetővé teszi, hogy a dolgozók gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek egy digitálisan szimulált valós környezetben, mintha ott lennének a gyártósoron vagy munkahelyszínen. Ennek révén gyorsabban és magabiztosabban sajátítják el az új készségeket, ami a munkáltatóknak is előnyös, mivel a hatékonyabb képzés növeli a termelékenységet és a biztonságot. Az sem mellékes, hogy a munkavállalók könnyebben megértik a biztonsági előírásokat, fel tudnak készülni a valóságos veszélyhelyzetekre, így a veszélyes területeken is képesek hatékonyan dolgozni. A tűz- és munkavédelem, a gépkezelői biztonsági oktatás, a tűzoltókészülékek használata mind részei ezeknek az oktatásoknak.

– Ez a 21. századi technológia mely iparágak számára kínál megoldásokat?

– Gyártás és termelés terén alkatrészek összeszerelését, gépkezelői és gyártósori képzést és munkafolyamatok betanítását tudjuk segíteni a megoldásainkkal. Bonyolult termékeknél specifikus képzési anyagokat is készítünk. Mindezt karbantartási tervekkel, onboarding oktatásokkal, vállalati bevezetővel és munkakör bemutatásával egészítjük ki. Ügyfeleinkkel nem egyszeri kapcsolatra törekszünk, hosszú távú partnerségeket alakítunk ki, ennek keretében biztosítjuk a szükséges szoftvereket és oktatási anyagokat, valamint a hardvereszközöket is, mint például MR szemüvegeket, tableteket, fertőtlenítő boxokat. A folyamatos támogatás, a monitorozás, a fejlesztés és az elkészült anyagok napra készen tartása szintén része a munkánknak.

– Milyen felkészültséget igényel a vállalkozások részéről e technológiai megoldások bevezetése? Egyáltalán készen állnak-e rá?

– A kevert valóság (MR) bevezetése a vállalkozásoknál elhivatottságot, felkészültséget igényel, és az alkalmazottaknak is meg kell érteniük, hogyan működik. Nem minden cég áll készen erre, mert a sikeres bevezetés időt és erőforrást igényel. De azok a vállalatok, amelyek nyitottak az új technológiákra, hajlandók befektetni az oktatásba és a megfelelő eszközökbe, előnyt élvezhetnek a termelékenység és a munkavállalók képzésének javításában.

Azoknál a cégeknél, amelyek belevágnak és a céges képzésekbe bevezetik a kevert valóságot, ez jelentős pozitív PR-értéket képviselhet a munkavállalók körében. Ez az innovatív technológiai megoldás kifejezi a cég elkötelezettségét a folyamatos fejlődés és a munkavállalók képzésének javítása iránt. A munkavállalók számára a modern és interaktív képzési formák hozzáadott értéket jelentenek, és a cég így vonzóbb munkáltatóként jelenhet meg a munkaerőpiacon.