„Munka van, de a jelenlegi létszámmal nem tudunk több megbízást elvállalni”

Szoftverfejlesztéssel és informatikai hálózatok üzemeltetésével, valamint építésével foglalkozott 15 évvel ezelőtti alapításakor a bólyi Zetron Kft., ám tevékenységi körük a piac elvárásaihoz igazodva némiképp átalakult. A szoftverfejlesztésről a hálózatokra tevődött át a hangsúly, és hét éve az internetszolgáltatási körbe is beléptek. Baranya, Tolna és Fejér megye területén nyújtanak vezetékes technológiával nehezen elérhető településeken mikrohullámú internetszolgáltatást, emellett az ország több részén távmunkában üzemeltetnek kábeltévé-hálózatokat. Mint Rózsahegyi Árpád mondja, a kábeltévé-hálózatokat tekintve annak idején úttörők voltak.

 

– A hálózati világ szinte minden részében kiváló jártasságot szereztünk, 2006-ban kezdtük üzemeltetni a bólyi optikai hálózatot, ami akkor egy modern technológia volt. Üvegszálas hálózattal működött az önkormányzat kábeltévéje és telefonhálózata, ez meglehetősen új dolog volt akkoriban, sokan nem rendelkeztek ezzel kapcsolatban tapasztalattal. Vállalkozásunk az első perctől benne volt ebben a projektben, így széleskörű jártasságot szereztünk e téren. Ez a fajta új iránti érdeklődés, a modern technológiák felé való nyitás azóta is jellemző ránk.

– A vállalkozás működtetésével kapcsolatban ma milyen kihívásokkal néznek szembe?

– A munkaerőhiányt említhetem az első helyen. Kisvállalkozás vagyunk, öt fővel dolgozunk, mindenképpen nőnünk, bővülnünk kellene ahhoz, hogy minden folyamat flottul működjön. Mi, tulajdonosok, ügyvezetők is napi szinten benne vagyunk az operatív munkában, ekkora létszámmal ez máshogy nem is lehetséges, úgyhogy ezen a területen elkerülhetetlen a fejlődés. Azt látjuk, hogy van elég munkalehetőség az informatika és a hálózatok területén, ez a terület folyamatosan fejlődik, de a jelenlegi létszámmal nem tudunk több megbízást elvállalni, ezért tervezzük a létszám fejlesztését. Azonban ezt csak kis lépésekben tudjuk megvalósítani.

– Önök esetleg tesznek-e valamit annak érdekében, hogy a fejlődésükhöz szükséges minőségű munkaerő rendelkezésre álljon?

– Gondolkodtunk már ezen, de olyan kevesen vagyunk, hogy egyelőre nem látjuk, miként tudnánk lépni. Talán egy pályakezdő kolléga betanítása megoldást jelenthetne. Eddig még nem vettünk részt semmilyen oktatási programban. Ugyan már voltak megkeresések irányunkba, hogy helyünk lenne a szakképzésben, lehetnének tanulóink, ezt azonban eddig még nem vállaltuk.

– Az előrelépésben esetleg segítséget jelent-e a pályázatokon való részvétel?

– Egy kisebb helyi pályázaton indultunk két évvel ezelőtt napelemes rendszer telepítésére, most pedig egy új telephelynek alkalmas telket vásároltunk a Bólyi Ipari Parkban. Oda is beadtunk egy pályázatot telephelyfejlesztésre, mert szükségünk van egy új telephelyre raktárbázissal, a későbbiekben pedig irodával. Jelenleg ugyanis több helyen, szétszórva működik a vállalkozásunk, bérelünk egy irodát, de egy másik helyen tároljuk a hálózatépítéshez kapcsolódó eszközöket, anyagokat, megint máshol találhatók az autóink, így ez nehézkessé teszi a mindennapi működésünket. A telephelyek egyesítésében látjuk az egyik fejlődési irányt, ha lesz egy tágas helyünk, ahol mindent ki tudunk alakítani, akkor hatékonyabban végezhetjük a munkánkat, ami az ügyfélkezelésünkre is pozitív hatást gyakorol.

– Melyek azok a fő irányelvek, amelyek alapján a Zetron működik?

– Fontos számunkra, hogy költséghatékony és megbízható rendszereket építsünk, mert a hosszú évek tapasztalata alapján azt már látjuk, hogy a karbantartás is sok energiát képes elvinni, ha nem jó minőségben végezték el a kivitelezést. Úgyhogy mi a kivitelezések során nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre.

– Persze nemcsak nehézségek, hanem sikerélmények is vannak egy cég életében, hiszen ezek is hozzájárulnak a fejlődéshez. Önök mit éltek meg sikerként az elmúlt években?

– Siker számunkra, hogy szépen megy előre az internetes üzletágunk, folyamatos a bővülés, van igény a munkánkra. Idén egy új technológiával fejlesztettünk Pécsen és Szekszárdon, így a legmodernebb mikrohullámú adatátvitellel már elég nagy sávszélességet tudunk biztosítani az ügyfeleinknek, ez pedig a kábeles szolgáltatókkal versenyhelyzetbe hoz bennünket. Hálózatépítésben és üzemeltetésben is folyamatos a fejlődés, idén egy új ügyféllel kezdtünk dolgozni, ami hosszú távú munkát és bevételt jelent vállalkozásunknak. Az ilyen jellegű együttműködések, illetve a kamara felmérései, a cég állapotára vonatkozó elemzések adják meg a továbblépés irányát.