Jó gyakorlatok a szakképzésben – kerekasztal beszélgetések

Ismét kerekasztal beszélgetés sorozatot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Ágazati Készségtanácsok bevonásával, a területi kamarákkal együttműködésben. A műhelymunkák témája idén a „Jó gyakorlatok a szakképzésben”, ahol a szakképzési rendszer szereplői megismerkedhetnek az adott megye oktatási intézményeinek és duális képzőinek minta értékű gyakorlataival, tapasztalatot cserélhetnek egymással a helyi és ágazati kihívásokról és azok megoldásairól.

A kerekasztal rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy az Ágazati Készségtanács tagok- azaz az ágazatban releváns duális képzők, cégek- és résztvevők jobban megismerkedhetnek a megyékben működő szakképzési rendszer szereplőivel, kerekasztal beszélgetés során tapasztalatot cseréljenek annak működéséről, helyi sajátosságokról, illetve az adott évi témában tapasztalatot cseréljenek.

2023-ban a rendezvény a „Jó gyakorlatok a szakképzésben” nevet viseli. A szakmai beszélgetések fókuszában a jól működő gyakorlatok, minta értékű esetek bemutatása áll, melyeket ágazatonként a szakképzésben három fókuszterületen – képzési program, projektfeladat és portfólió témakörökben- prezentálnak a bevont kulcsszereplők.

A műhelymunka várható eredményterméke egy úgynevezett szakképzési módszertani segédlet, mely szakértői anyag rendszerezi és összegzi az elhangzott információkat és tapasztalatokat úgy, hogy az mások számára is jól adaptálható legyen, ötleteket, jó megoldási mintákat vagy esetlegesen inspirációt nyerhessenek más duális képzők is a mindennapi működésükhöz. Összegyűjtésre kerülnek azok a feltételezett sikerkritériumok is, amik eredményességhez vezethetnek.

Az eseménysorozat 19 ágazatban tervezetten 10 helyszínen kerül megrendezésre az ősz folyamán.

Az esemény legutóbbi állomása Pécs volt, ahol a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közös szervezésben az Informatika és Távközlés ágazatot képviselve az Informatikai Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. mutatta be működését és jó gyakorlataikat.

Forrás: www.mkik.hu

Kapcsolódó weboldalak:

https://akt.mkik.hu/index

https://dualis.mkik.hu/