„Amikor átálltam erre az életmódra, úgy éreztem magamat, mint 40 évvel ezelőtt”

Hetente kétszer személyi edzőhöz jár, aki nemcsak a testi fittségéhez járul hozzá, hanem életmódtanácsokkal, többek között táplálkozási javaslatokkal is ellátja. Dr. Göndöcs István, az Eco-Cortex Kft. alapítója mintegy nyolc éve váltott életmódot, mint mondja, elsősorban azért, hogy az életkor előrehaladtával is megőrizze kiváló kondícióját. Amikor teheti, a heti két alkalom mellett is mozog, egészségtudatos szemléletével „megfertőzte” a családját is.

 

– Fiatalabb koromban nem voltam egy nagy sportoló, tulajdonképpen egy betegség miatt kezdtem el sportolni. Ülőmunkát végeztem, aminek meglett a következménye. Rájöttem, hogy mozognom kell, így felfedeztem magamnak a kerékpározást, a pingpongozást, a szőnyegtornát, a gerinctornát, jógagyakorlatokat végeztem, ezek egy része ma is jelen van az életemben. Manapság is gyakran gyalogolok, egy-egy alkalommal mintegy 5-6 km-t, van, amikor kimarad egy időszak, de akkor újrakezdem. A heti kétszeri edzés viszont standard, attól nem tántorít el semmi.

– Ez hogyan érkezett az életébe?

– Mintegy 15–20 évvel ezelőtt kezdtem el edzőterembe járni, amikor a munkám megengedte, hetente kétszer-háromszor, de nehezebb időszakok esetén kimaradt valamennyi idő. Aztán Kovács László korábbi edzőm nyitott egy önálló stúdiót, és személyi edzőként dolgozott tovább. Felújítottuk a kapcsolatunkat, így másfél-két éve hetente kétszer járok hozzá. A személyre szabott mozgás nagyon jó hatással van rám, jelentősen javult a kondícióm és a munkabírásom is kitűnő. A sport mellett az étkezésre is odafigyelek, az elmúlt hat-nyolc évben jelentős változtatásokat vezettem be azon a téren is.

– Miért tartotta fontosnak az életmódváltást?

– Az indíttatást az egészségügyi problémák adták, amelyekről aztán elég sokat olvastam. Kutatások kimutatták, hogy az időskori egészség jelentős mértékben függ az életmódtól, aminek számos összetevője van. Ilyen például az étkezés, a rendszeres mozgás, a hideg vízben való zuhanyozás, a megfelelő alvás stb., valamint a különféle ásványi anyagok megléte, amelyeket étkezés útján kell bejuttatni a szervezetbe. A legújabb kutatások ma már a teljes értékű növényi étrendet tartják a legjobbnak, és ennek nemcsak az élettartam, hanem az életminőség szempontjából is van jelentősége. Több könyv elolvasása, valamint külföldi előadások meghallgatása után rájöttem, hogy az egészségügyi problémáim mind a fiatalkori hanyagságból adódtak: abból, hogy dohányoztam, nagyon sokat dolgoztam, de keveset mozogtam. Gyakorlatilag ezen az életmódon kellett változtatnom, ami rendkívüli módon megtérült: nagyon jó a közérzetem, az életkorom pedig nem akadályoz abban, hogy teljes értékű életet tudjak élni. Amikor átálltam erre az életmódra, úgy éreztem magamat, mint 40 évvel ezelőtt.

– A személyi edzés milyen jellegű mozgásból áll?

– Ez egy konditermi mozgás, különféle gépekkel és súlyokkal átmozgatjuk az egész testet hetente kétszer egy órában. Ilyenkor csak velem foglalkozik az edző, ezért sokkal hatékonyabb, mintha másra is kellene figyelnie. Személyében olyan mentorra találtam, aki profi az étkezési és biológiai területen is, így meg tudjuk beszélni az étrendet, valamint azt a néhány táplálékkiegészítőt, vitamint, amit érdemes szednem.

– A fizikai kondíció elősegítésén túl mit ad még önnek a mozgás?

– Ha jó az ember fizikai állapota, akkor a szellemi állapota is jobb lesz. A sport segít abban, hogy javuljon a memóriám, hogy megfelelő hatékonysággal tudjak dolgozni. Ha állandóan fáj a fejem vagy fáradt vagyok, az a szellemi teljesítményemre is kihat. A rendszeres mozgás tudatosságot és fegyelmezettséget igényel. A gyaloglást, a tornát éveken keresztül csak kora reggel tudtam beilleszteni a napomba, hogy ne az aktív időmből vegyem el ezt az órát. Amikor a többiek még aludtak, akkor mentem el kerékpározni is. Ehhez persze az is kell, hogy az ember időben feküdjön le, hogy ki tudja pihenni magát.

A sport megtanít a küzdésre, valamint a jövőben való gondolkodásra is, hogy ne csak azt nézze az ember, ma mit tud megcsinálni, azt is tartsa szem előtt, hogy később mire lesz képes. A fiatalok azt hiszik, hogy a dolgok mindig úgy maradnak, mint ahogy vannak, de ez nem igaz. Az olvasmányaimból az derül ki, hogy akármilyen jó egészségi állapotban van valaki, nagyjából 40 éves kor után el kell kezdeni komolyan foglalkozni önmagunk karbantartásával, mert 60–70 éves kor után zuhanásszerű változások is bekövetkezhetnek.

– Az ön életmódváltása a családjára is hatott.

– Kifejezetten sportos család lettünk, van egy saját edzőtermünk, amelyet idősebb fiam egész családjával rendszeresen használunk. A fiaim az unokámmal számos erőt próbáló versenyen vettek már részt, a lányunokám a PVSK-ban fut. Megváltozott a család életmódja, ami, remélem, mindannyiunk számára sokáig az egészség záloga marad.

K.T.