Hírlevél – 2023. 02. 02.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. február 2.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Az innováció, innovációra való képesség térségi és nemzeti versenyképességi tényező. Uniós elemzések alapján Magyarország a középmezőnyből nem tud kitörni évek óta. A vállalkozások által megfogalmazott igények és kapcsolódási pontok kiemelten fontosak. Mit is akarunk? Legalább tudjuk mit akarunk.

A pályázat benyújtására nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező, szakképző iskola, illetve technikum 9., 10. és 11. évfolyamának tanulói jogosultak.
A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) legfontosabb értékei közé tartozik a tagok közti együttműködés és innováció elősegítése, ennek mentén jött létre a KONTAKT-Elektro Kft. több évtizedes szakmai tapasztalatának támogatásával a PTE MIK-en az országosan egyedülálló módon a tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök képzés / szakember szakirányú továbbképzési szak.
Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, azaz 30 forintra fog nőni – közölte a Világgazdasággal Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Január végén ünnepélyes keretek között 16 kiváló szakember vehette át 4 évre szóló mesterelnöki kinevezését a kamarában.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.
A Magyar Közlöny 2023. évi 12. számában megjelent a Kormány döntése az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosításának kezdeményezéséről.
A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Exportakadémia Képzési Központja az Enterprise Europe Network közreműködésével kétnapos, Nyugat-Balkán fókuszú célpiaci tréninget szervez.

PÁLYÁZATOK
Június végéig elérhető a UNESCO/PhosAgro/IUPAC partnerségének keretében meghirdetett, zöld kémia fókuszú pályázati csomagja, pályázatonként akár 30 ezer dollár összegű támogatással.
Már megnyíltak a 2023-es Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.
A TECHHOUSE Elevator egy hat hónapos, az EU és az FFG által finanszírozott gyorsító program, amely a startupokat támogatja a következő szint elérésében. A program egy intenzív fejlesztési fázist és egy ezt követő rezidens fázist biztosít a TECHHOUSE által kiválasztott, 7-10 támogatott startup számára, Grazban.

Hamarosan benyújthatók a szálláshelyek és az éttermek energiatámogatási igényei is!
2023. január 20-án nyílik meg a „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” címre módosított felhívás regisztrációs felülete, melyen keresztül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) is nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Inkubáció és pénzügyi támogatás adatvezérelt startupok és scaleupok számára
Február közepéig elérhető a REACH Inkubátor harmadik és egyben utolsó nyílt felhívása adatvezérelt startupok számára. A felhívás célja, hogy elősegítse az ipari és személyes adatokon alapuló megbízható és biztonságos innovatív megoldások kifejlesztését.

Új finanszírozási felhívások a Digitális Európa program keretében a kiberbiztonság növelésére
Az Európai Bizottság felhívást tett közzé vállalatok, közigazgatási szervek és egyéb szervezetek számára, hogy nyújtsanak be javaslatokat innovatív kiberbiztonsági megoldásokra, és pályázzanak uniós finanszírozásra a Digitális Európa program keretében.
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.

Mobilitási pályázat művészeknek és kreatív ipari szakembereknek: Culture Moves Europe
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

2023. februárban alkalmazott üzemanyagárak

Kérdőív műanyag pelleteket kezelő kkv-k számára

Nemzetközi vállalkozói partnerség –
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Egészségügy területén működő szlovák vállalkozás projektkonzorciumot keres, amely a Horizont Európa pályázati felhívásokra (CL1, CL4) való jelentkezést tervezi. Potenciális szerep a projektben – Kutatási, termékfejlesztési szakértelem. További infromációt kérek >>>


Cseh vállalkozás hidrokultúrás vertikális termesztési rendszerek és technológiák megvalósításával és kutatásával foglalkozik, és konzorciumot keres a HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK projektekhez, olyan projektpartnereket, akik ökológiai neveléssel és oktatási tevékenységgel foglalkoznak, és legalább alapvető ismeretekkel rendelkeznek a közösségi önellátó élelmiszertermelésről. További információt kérek >>>


Litván vállalkozás technológiai megoldást keres a gyártási folyamatokból visszamaradt textíliák felhasználására. További információt kérek >>>


Felső-ausztriai cég rozsdamentes acéllemezből préselt és hajlított alkatrészek gyártóját keresi. További információt kérek >>>


Luxemburgi kereskedelmi vállalat szeretne építőanyagokat importálni, különösen az építőelemek, padlóburkolatok és faanyagok területén, forgalmazási szolgáltatás vagy kereskedelmi ügynöki megállapodás keretében. További információt kérek >>>


Osztrák egészségügyi start-up cég keres koordinátort a Horizont Európa pályázathoz egy egészségügyi ellátási pont megoldására. További információt kérek >>>


Holland édességgyártó vállalat innovatív megoldásokat keres a másodlagos és harmadlagos csomagolóanyagokkal való munkavégzésre. További információt kérek >>>


Spanyol KKV technológiákat keres az almafeldolgozási hulladék újrahasznosítására. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:

A Knowledge 2 Money Club egy olyan non-profit kezdeményezés, melynek célja nemzetközi pályázatokon induló hazai pályázók sikerességének drasztikus javítása. A Knowledge to Money Club nap társszervezői: a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt, Enterprise Europe Network, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

RENDEZVÉNYEK


BRNO INDUSTRY 4.0 – Nemzetközi konferencia és üzletember találkozó
február 15. – február 16.
Idén február 15-16-án rendezik meg a Brno Industry 4.0 nemzetközi konferenciát és üzletember találkozót, melynek központi témái és digitalizált termelés és intelligens technológiák az ipar számára.

Magyar-török acél-, és fémipari üzletember-találkozó
február 21. 10:00 – 18:00
A Török Acélexportőrök Szövetségének nagyszabású kereskedelmi delegációja látogat Magyarországra, hogy feltárja az üzleti lehetőségeket és elmélyítse a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat. A küldöttség neves acél- és építőanyag-gyártókból áll.

február 17. 08:00 – 09:30
Az EU-Japan Centre for Industrial Cooperation és az UNIDO Tokiói Befektetési és Technológiai Promóciós Irodája (UNIDO ITPO Tokyo) közösen online pitching és networking eseményt szerveznek, melyre várnak minden a fenntarthatósági projektek iránt érdeklődő hazai céget.

EUREKA és EUROSTARS online pályázati tájékoztató
február 23. 10:00 – 11:00
Az Enterprise Europe Network (EEN) online pályázati tájékoztatórendezvényt szervez nemzetközi pályázati részvételben érdekelt, kutatás-fejlesztés és innovációorientált kis- és középvállalkozások témafelelős vezetői részére. A tájékoztató az EUREKA és EUROSTARS pályázatokról ad információt. Most van a legmegfelelőbb idő a konzorciumépítésre!
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas