Hírlevél – 2023. 02. 09.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. február 9.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Dél-Dunántúli Gazdaság
A gyorsuló változás a legnagyobb kihívás a megye cégei számára; Élet-pálya-tervezés; Digitalizálnám a vállalkozásomat; Versenyelőnyre tesz szert, aki csökkenti a karbonlábnyomát. Megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság februári száma.


Szakképzési fórum 2023
Önt is várjuk 2023. február 23-án kamaránkban!

Technikumi rangsor 2023
Elkészült a technikumok TOP 100-as listája. A Baranya Megyei SZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikum a 89. helyen áll.

AMULET 2. nyílt felhívás
2023. február 20-án 10:00-12-ig újabb online rendezvényt tart az AMULET csapata.

Képzési igények felmérése – Térítésmentesen, digitális technológiai témában
A DigitalTech EDIH, az Európai Unió európai digitális innovációs tudásközpontjainak (European Digital Innovation Hubs – EDIH) egyik magyarországi tagjaként térítésmentes képzésekkel és tanácsadási szolgáltatásokkal támogatja a hazai kkv-szektort és a közszféra szervezeteit, hogy digitális megoldások alkalmazása segítségével növeljék versenyképességüket. Mondja el véleményét, hogy olyan képzéseket, szolgáltatásokat kínáljanak, amelyekre az Ön szervezetének leginkább szüksége van.


Módosult a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzata
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium felülvizsgálta a Széchenyi Kártya Program kondícióit és egyes termékfeltételeit, egyrészt a piaci kamatkörnyezetben az utóbbi időben tapasztalható csökkenő tendenciák, illetve a hazai támogatott hitelprogramoknál alkalmazott finanszírozói marzs összehangolásának szándéka miatt, másrészt a Program versenyképességének fenntartása érdekében. Mindezek figyelembevételével 2023. február 7-i hatállyal a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzata az alábbiak szerint módosul.

Letölthetők az online pénztárgépek adatai
A tesztidőszak után 2023. február 6-án éles környezetben is elindult a NAV új szolgáltatása, amivel gép–gép kapcsolaton keresztül letölthetők az online pénztárgépekből érkező adatok. A webszolgáltatással az adózók további eszközt kapnak adminisztrációs terheik csökkentéséhez, üzleti folyamataik ellenőrzéséhez és ügyvitelük digitalizációjához.

PÁLYÁZATOK

Pályázati kiírás turisztikai kis- és középvállalkozások támogatására
A Smarter AOE projekt keretében turisztikai vállalkozások pályázhatnak digitalizációs megoldásokra, személyre szabott képzéseken, tréningeken való részvételre és kapcsolatépítésre maximum 3000 EUR értékben.

Támogatott kutatási lehetőség a zöld kémia területén
Június végéig elérhető a UNESCO/PhosAgro/IUPAC partnerségének keretében meghirdetett, zöld kémia fókuszú pályázati csomagja, pályázatonként akár 30 ezer dollár összegű támogatással.

Megnyíltak a Virtuális Erőmű Program pályázatai
Már megnyíltak a 2023-es Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.

TECHHOUSE Elevator – gyorsító program
A TECHHOUSE Elevator egy hat hónapos, az EU és az FFG által finanszírozott gyorsító program, amely a startupokat támogatja a következő szint elérésében. A program egy intenzív fejlesztési fázist és egy ezt követő rezidens fázist biztosít a TECHHOUSE által kiválasztott, 7-10 támogatott startup számára, Grazban.

Hamarosan benyújthatók a szálláshelyek és az éttermek energiatámogatási igényei is!
2023. január 20-án nyílik meg a „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” címre módosított felhívás regisztrációs felülete, melyen keresztül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) is nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Inkubáció és pénzügyi támogatás adatvezérelt startupok és scaleupok számára
Február közepéig elérhető a REACH Inkubátor harmadik és egyben utolsó nyílt felhívása adatvezérelt startupok számára. A felhívás célja, hogy elősegítse az ipari és személyes adatokon alapuló megbízható és biztonságos innovatív megoldások kifejlesztését.

Új finanszírozási felhívások a Digitális Európa program keretében a kiberbiztonság növelésére
Az Európai Bizottság felhívást tett közzé vállalatok, közigazgatási szervek és egyéb szervezetek számára, hogy nyújtsanak be javaslatokat innovatív kiberbiztonsági megoldásokra, és pályázzanak uniós finanszírozásra a Digitális Európa program keretében.

Kreatív Európa MEDIA pályázatok 2023
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.

Mobilitási pályázat művészeknek és kreatív ipari szakembereknek: Culture Moves Europe
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Nemzetközi gazdasági hírek – 2023 5. hét

DSA – bizottsági iránymutatás a felhasználói számok közzétételéről

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

EIC Pathfinder – Spanyol alapítvány olyan vállalatokat keres, amelyek szakértelemmel rendelkeznek a sebellátáshoz szükséges sebkötszerek kifejlesztésében, különösen a sebfertőzés elkerülése és/vagy a krónikus, nem gyógyuló sebek kezelése érdekében. További infromációt kérek >>>


Dán cég fehérjepor beszállítót keres. További információt kérek >>>


Egy török egyetem kkv-partnereket keres, hogy projektjavaslatot nyújtson be az Eurostars 2023 felhívásra a nedves prepregszövetek kutatás-fejlesztésére. A potenciális partnereknek a következőkben kell szakértelemmel rendelkezniük: géptervezés és prototípusok fejlesztése, végtermék kereskedelmi forgalomba hozatala. További információt kérek >>>


Olasz startup autonóm mobil robotokat (AMR), kobotokat és robotikai megoldásokat keres kereskedelmi megállapodások keretében. További információt kérek >>>


Román vállalkozás konyha-, nappali-, iroda- és fürdőszobabútorok gyártóit és forgalmazóit keresi, akiket kereskedelmi ügynökként és forgalmazóként képviselne Romániában. További információt kérek >>>


Jövőbiztos logisztikai folyamatok automatizálására szakosodott holland vállalat megoldásokat és technológiákat keres a konténerrakodás további automatizálására. További információt kérek >>>


Kipufogórendszerek területén tevékenykedő holland vállalkozás emissziószabályozó szőnyegek beszállítóját keresi. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis itt érhető el, angol nyelven. Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


EUREKA és EUROSTARS online pályázati tájékoztató –
2023. február 23., online
Az Enterprise Europe Network (EEN) online pályázati tájékoztatórendezvényt szervez nemzetközi pályázati részvételben érdekelt, kutatás-fejlesztés és innovációorientált kis- és középvállalkozások témafelelős vezetői részére. A tájékoztató az EUREKA és EUROSTARS pályázatokról ad információt. Most van a legmegfelelőbb idő a konzorciumépítésre!

RENDEZVÉNYEK


BRNO INDUSTRY 4.0 – Nemzetközi konferencia és üzletember találkozó
február 15. – február 16.
Idén február 15-16-án rendezik meg a Brno Industry 4.0 nemzetközi konferenciát és üzletember találkozót, melynek központi témái és digitalizált termelés és intelligens technológiák az ipar számára.

Knowledge to Money klubnap
február 15. 14:00 – 16:00
A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumvezető partnereként tisztelettel meghívja Önt a Knowledge to Money Club napra.

Magyar-török acél-, és fémipari üzletember-találkozó
február 21. 10:00 – 18:00
A Török Acélexportőrök Szövetségének nagyszabású kereskedelmi delegációja látogat Magyarországra, hogy feltárja az üzleti lehetőségeket és elmélyítse a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat. A küldöttség neves acél- és építőanyag-gyártókból áll.


A kibertér védelme – online esemény
február 15. 13:00 – 15:00
Sérülékenység, kockázat, zsarolóvírus, kibertámadás – nap, mint nap találkozunk a kifejezésekkel, de vajon tényleg tisztában vagyunk a szavak mögött rejlő események súlyával?

Fenntartható Technológia Nap – együttműködési lehetőségek japán vállalkozásokkal
február 17. 08:00 – 09:30
Az EU-Japan Centre for Industrial Cooperation és az UNIDO Tokiói Befektetési és Technológiai Promóciós Irodája (UNIDO ITPO Tokyo) közösen online pitching és networking eseményt szerveznek, melyre várnak minden a fenntarthatósági projektek iránt érdeklődő hazai céget.

Szakképzési fórum 2023
február 23. 08:30 – 16:00
Kamaránk tisztelettel meghívja Önt a SZAKKÉPZÉSI FÓRUM 2023 – „Könyvelőkkel a duális képzésért” rendezvényére.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! A kamara Facebook oldala Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas