Hírlevél – 2023. 05. 11.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. május 11.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Elképesztő mennyiségű forrást tervez az EU, USA és Kína ipartámogatás címén a gazdaságba „önteni”. Az elemzők által felmért három legfontosabb terület a kutatás-fejlesztés, félvezető és chipgyártás és a zöldátállást segítő iparágak.

A 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet 1. §-ában rögzített moratórium lejártával az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után a hozzájárulást 2023. április 1-jétől kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

Hatékony marketingmegoldások KKV-k számára képzés
Jól bevált gyakorlatok, kipróbált sablonok, amit a rohanó hétköznapokban kiválóan tudnak hasznosítani a cégvezetők, vállalkozók, marketingesek. Röviden így lehetne összefoglalni a képzés lényegét.
A KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY 2023. május 31-én 19:00-kor jótékonysági koncertshow-t rendez Szentpéteri Csilla zongoraművésszel. Az est vendégei: Király Linda, Gájer Bálint, Szécsi Bálint.
Kamaránk mindig nagy gondot fordított arra, hogy a város és a megye gazdaságtörténetének kutatását előmozdítsa. Ebbe a munkába a legjelesebb kutatókat, de a feltörekvő fiatal tehetségeket is bevonja, akik legújabb kutatási eredményeiket a kamara székházában rendezett konferenciákon adják elő, hogy azután ezeket az előadásokat bővített, kiegészített formában, könyv alakban lássa viszont mind a történész társadalom, mind az érdeklődő közvélemény.

Ha Ön vendéglátóhely-tulajdonos vagy üzemeltető, bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy 2023. július 1-jétől már élesben kell statisztikai, forgalmi adatokat küldenie a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Ehhez érdemes már most regisztrálnia! Lépésről lépésre mutatjuk a folyamatot.
2023. május 12-én (pénteken) Pécsett lesz a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny 3. szakaszának befutója. A mezőny biztonságos áthaladásának érdekében a város több pontján időszakos forgalomkorlátozások lesznek.
A digitalizáció nagy segítség lehet az oktatásban, ha jól használják. A „Career Intelligence” projekt keretében a mesterséges intelligencia (MI) a pályaorientációban hivatott támogatni a fiatalokat. A két napos workshop első napján a résztvevők megismerhetik a tanulási platformot és a platformon használt MI eszközöket. A második napon pedig ki is próbálhatják a felületet.
A Pécsi Kereskedelmi központ (7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.) földszintjén 190 m2 irodának alkalmas terület szeptembertől kiadó.

PÁLYÁZATOK
Ebben a ciklusban 42 millió eurós pályázati költségvetéssel indult el az Euroklaszterek pályázati program. Reálisan a KKV pályázói kör élvezheti kisebb-nagyobb támogatásokon keresztül a számos támogatási program előnyeit.
Startuponként legfeljebb 50 000 EUR a kiválasztott termékek vagy szolgáltatások piaci felkészültségének és lefedettségének támogatására és/vagy az EIC Accelerator pályázatra való felkészültségre.
A hazai gazdaság számos olyan kézzelfogható termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a klímacélok hosszú távú megvalósítását szolgálják az egyes termékek és szolgáltatások környezeti lábnyomának mérséklése révén.

Megjelentek az EIT Culture & Creativity első pályázatai
Az EIT Culture & Creativity közzétette első nyílt pályázati felhívásait. A közösség olyan javaslatokat vár, amelyek erősítik a vállalkozói kedvet és innovációs kapacitást, valamint hozzájárulnak az európai kulturális és kreatív ipar versenyképességének növeléséhez.

A magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának keretéből
Megjelent „A magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának keretéből” a BAR-2023 kódszámú felhívás. A pályázat célja, hogy magyar vállalkozások részére támogatást biztosítson azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, melyeket az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése miatt szenvedtek el.

RE-CENTRE pályázati felhívás bútoripari, IT és zöld/körforgásos gazdasággal foglalkozó KKV-k számára
A RE-CENTRE nyílt felhívás általános célja, hogy pénzügyileg támogassa a digitális és/vagy környezetbarát innovációkat és/vagy technológiákat tartalmazó új együttműködési modelleket létrehozó/elfogadó kis, ágazatközi partnerségeket a bútorokkal és lakberendezéssel, informatikával, zöld/körforgásos gazdasággal foglalkozó kkv-k számára.
A DYNAMO PCP projekt keretében a közbeszerzés célja K+F szolgáltatások beszerzése olyan eszközök formájában, amelyek támogatják az integrált egészségügyi és ellátási folyamatok modellezését és dinamikus értékelését, és fokozzák az egészségügyi rendszerek reagálási képességét.

Innovációs Alap – felhívás kisléptékű projektek számára
Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára (InnovFund-2022-SSC), 100 millió eurós költségvetéssel, 2,5 -7,5 millió euró közötti összköltségű projektek számára. A felhívás 2023. szeptember 19-ig áll nyitva a pályázók előtt.

Támogatott kutatási lehetőség a zöld kémia területén
Június végéig elérhető a UNESCO/PhosAgro/IUPAC partnerségének keretében meghirdetett, zöld kémia fókuszú pályázati csomagja, pályázatonként akár 30 ezer dollár összegű támogatással.
Már megnyíltak a 2023-es Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.

Kreatív Európa MEDIA pályázatok 2023
6 új felhívás jelent meg a Creative Europe Programme (Kreatív Európa) keretében, melyek keretében a baranyai cégeknek is lehetőségük van pályázni többek között játékfilmek gyártására, közönségfejlesztő és filmoktatási tevékenységek támogatására is.

Mobilitási pályázat művészeknek és kreatív ipari szakembereknek: Culture Moves Europe
A Culture Moves Europe a Kreatív Európa programban részt vevő országok művészei, alkotói és kulturális szakemberei között teremt kapcsolatot. A mobilitási program különösen a feltörekvő művészekre összpontosít. A program az I-Portunus kísérleti szakaszának eredményeire épül, amely megelőzte a Culture Moves Europe 2018 és 2022 közötti időszakát.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Nemzetközi gazdasági hírek – 2023 18. hét

Elérhető az Adótanácsadó 2023 című kiadvány

Fotósok, operatőrök, vágók átalányadózása

Nemzetközi vállalkozói partnerség – #EENCanHelp
Ebben a rovatban a több mint 60 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Glutén\cukor\laktózmentes élelmiszerek olasz forgalmazója új termékeket keres. További infromációt kérek >>>


Lengyel vállalat aszalt gyümölcsök és magvak beszállítóit megállapodás keretében keres üzleti partnereket. További információt kérek >>>


Kiváló minőségű, fenntartható módon előállított fából készült termékek gyártóját keresi egy új design cég, amely egy hordozható, moduláris íróasztal-szervezőt fejlesztett ki. További információt kérek >>>


Egy jól bejáratott svéd vállalat új, magas színvonalú varrócégeket keres hosszú távú partnerségre. További információt kérek >>>


DREAM Open Call pályázat (határidő: május 25.) – Olasz KKV gyártópartnert keres, akivel a felhívás keretében pályázatot nyújt be, a gyártóüzemek hatékonyságának és fenntarthatóságának javítására irányuló megoldás bemutatására. További információt kérek >>>


Német startup szoftvercéget keres blokklánc technológiával, hogy együtt dolgozzon az ellátási lánc digitális tanúsításán. További információt kérek >>>


Egy német műszaki egyetem találmányt fejlesztett ki a nehezen eltávolítható anyagok (pl. gyógyszermaradványok) és hormonszerű anyagok fotokatalitikus vas-molibdén klaszterek segítségével történő vízkezelésére. Az intézet érdeklődik egy licenc vagy kutatási együttműködési megállapodás keretében történő együttműködés iránt a technológia TRL 3-tól kezdődően történő továbbfejlesztése érdekében. További információt kérek >>>


Litván vállalkozás ortopédiai lábbeli gyártókat keres gyártási vagy alvállalkozói szerződés keretében történő munkavégzésre. További információt kérek >>>


Litván állatgyógyászati termékeket gyártó vállalat takarmányozási melasz és egyéb nyersanyagok beszállítóját keresi. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


Klímasemleges épületgépészeti megoldások – nemzetközi üzletember találkozó –
2023. május 29-30., online
Az Enterprise Europe Network társszervezésében megvalósuló online esemény lehetőséget kínál az épületgépészeti termékek és rendszerek szolgáltatóinak arra, hogy találkozzanak a klímasemleges megoldásokat kereső potenciális partnerekkel – ingatlantulajdonosokkal és befektetőkkel.

RENDEZVÉNYEK

május 16. 09:30 – 10:30
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága második alkalommal tart szezonnyitó tájékoztatót a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közös szervezésben. A nyári időszakban rendezvényeken résztvevő, kitelepülő vendéglátósok az aktuális szabályokról kapnak tájékoztatást, és kérdéseikre is válaszolnak az előadók.

Webinárium | Gépi tanulás és IA – Kezdő lépések | DIH² MOOC
május 17. 08:00 – 08:45
Az esemény szakértője Ed Fernandez, az Arowana igazgatótanácsának igazgatója, aki megosztja tudását a “Machine Learning & IA – Getting Started” témában. A DIH² MOOC eseményén való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Miért éppen Ausztria? – online tájékoztató és konzultáció
május 18. 10:00 – 11:30
Miért éppen Ausztria? címmel tart online tájékoztatót és konzultációt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az osztrák piacra készülő, vagy a már ott jelen lévő, de üzleti kapcsolatait bővíteni kívánó vállalkozásoknak. A webinárium teljes időtartama alatt lehetőségük nyílik kérdések feltevésére, illetve azokat előzetesen is elküldhetik az online jelentkezési felületen.

Hatékony marketingmegoldások KKV-k számára képzés
május 23. 09:00 – május 25. 16:00
Jól bevált gyakorlatok, kipróbált sablonok, amit a rohanó hétköznapokban kiválóan tudnak hasznosítani a cégvezetők, vállalkozók, marketingesek. Röviden így lehetne összefoglalni a képzés lényegét. Marketing trendek jönnek-mennek, nem könnyű a mai vállalkozóknak eldönteni, melyiket érdemes bevezetni, melyik lehet hatásos az ő tevékenységüknél. Melyik eszközre érdemes költeni, melyik a pénzkidobás? Hol hirdessek, melyik közösségi médiában jelenjek meg? Ezekre és még sok hasonló kérdésre kaphatnak választ mindazok, akik részt vesznek ezen a komplex képzésen.

május 16. – május 19.
A Pécsi Tudományegyetem, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network regionális irodája, valamint kilenc helyi ipari vállalkozás közösen jelenik meg az Ipar Napjai 2023. szakkiállítás és vásáron, melyet május 16. és 19. között rendeznek meg a Hungexpo területén.

Turizmus digitalizációja – nemzetközi együttműködési lehetőségek Pécsett
május 18. 09:00 – 15:00
A „Smarter AoE” című projekt keretében kerül megrendezésre a Smarter AoE konferencia és networking esemény a turisztikai vállalkozások részére 2023. május 18-án (csütörtökön) 9:15 kezdettel Pécsett a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. szervezésében.

Érdekvédelem – Krízisen innen és túl – kerekasztal-beszélgetés
május 18. 16:00 – 18:00
Elérkezett az Innomedio Kft. háromrészes kerekasztal-beszélgetésének második epizódja, melynek címe ÉRDEKVÉDELEM – KRÍZISEN INNEN ÉS TÚL Mit tehetnek a magyarországi szervezetek a fuvarozókért? Az esemény vendégei érdekvédelmi szervezetek képviselői lesznek, akik bemutatják, hogy mely területeken és helyzetekben tudják segíteni a magyar fuvarozó vállalkozásokat, illetve, hogy a jelenlegi körülmények között milyen lehetőségeik és terveik vannak a szektor érdekeinek képviselete során.

NTAK ismeretterjesztő roadshow
május 25. 9:00
2023. július 1-jétől Magyarország összes online pénztárgépet használó vendéglátó üzlete és jeggyel látogatható turisztikai attrakciója köteles szoftvert használni, és forgalmi, statisztikai adatait szoftveren keresztül továbbítani a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Annak érdekében, hogy a vállalkozók időben felkészülhessenek az adatszolgáltatásra, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos NTAK ismeretterjesztő roadshow-t indít.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain! Kamarai YouTube csatorna
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas