Az országban elsőként a ChatGPT-vel is megismerkednek a mérlegképes könyvelők a Perfekt képzésén

Tavaly tulajdonosváltás zajlott a Perfekt Zrt.-nél, de a felnőttképzés területén működő vállalkozás továbbra is küldetésének tekinti, hogy a piacon a legjobb minőségű képzést nyújtsa. Ennek megfelelően új irányokat is meghatározott: továbbra is hangsúlyt fektet az online oktatás által nyújtott rugalmasságra, új, igényes és könnyen használható képzési szoftver segítségével kívánja növelni a tanulási élményt, és már a mesterséges intelligencia által nyújtható támogatás lehetőségét is beépítette a tananyagba – sorolja Szentesi Péter vezérigazgató a vállalkozást érintő aktualitásokat.

– A Covid is hozzájárult az online képzések elterjedéséhez, amelynek kétségtelen előnye, hogy nincs helyhez kötöttség, így a jelenléti oktatással ellentétben sokkal rugalmasabban és nagyobb szabadsággal lehet teljesíteni a követelményeket. Ugyanakkor nincs meg az emberi kontaktus sem az oktató és a tanulók között, másképp kell lekötni a figyelmet, mint amikor személyesen ott ülnek a résztvevők a teremben. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a mai fiatalabb generációk másként fogyasztanak tartalmat – így a tananyagot is –, mint korábban. Mindehhez a képzőintézménynek is alkalmazkodnia kell, ezért az elmúlt időszakban modernizáltunk az infrastruktúránkat, például bevezettünk egy olyan új szoftvert, amely élvezetesebb tanulási élményt nyújt. Megújítottuk, könnyen kezelhetővé tettük a tananyagaink elérhetőségét lehetővé tevő platformot, és azt is szem előtt tartottuk, hogy bármilyen digitális eszközön lehessen használni azt.

– Ezek szerint az oktatási piacon való érvényesülés folyamatos fejlesztést igényel a Perfekttől.

– Az élethosszig tartó tanulás ma már mindenkit érint a munkaerőpiacon, a Világgazdasági Fórum kutatása (https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/) szerint a fő irányadó vállalatok, politikusok, tudósok 2030-ra a legfontosabb képességek közé sorolják a folytonos tanulást és megújulást. Ez a Perfektre is érvényes, ezért is illesztettük be az országban elsőként az erősen leszabályozott mérlegképeskönyvelő-képzés tananyagába a ChatGPT-vel mint felhasználható eszközzel kapcsolatos ismereteket. Mindenképpen arra bátorítjuk a hallgatóinkat, hogy éljenek ezekkel az új lehetőségekkel, egyúttal tájékoztatjuk őket a korlátaikról és a veszélyeikről is.

– A piac kihívásaival párhuzamosan miként változik az oktatási portfóliójuk?

– A Perfekt az eddigi felnőttképzési és ipari képzési portfóliója mellett komolyabb hangsúlyt helyez a tréningekre, kompetenciaképzésekre. Az alkalmazottól az igazgatósági szintig végzünk softskill-képzéseket kommunikációval, vezetési képességekkel vagy akár munkavégzési hatékonysággal kapcsolatosan. Igyekszünk megfelelni olyan munkaerőpiaci kihívásoknak is, mint a már meglévő képzések átfordítása másik kultúrára, másik nyelvekre, de akár az idekapcsolódó humánerőforrás-feladatok oktatása.

– Magyarországra ma jelentős mennyiségű külföldi munkaerő áramlik be, a Fülöp-szigetekről, Ukrajnából hoznak be alkalmazottakat a cégek, főként kékgalléros munkákra. A munkaerőpiacról érkező óriási igény, hogy idegen nyelvű munkavállalókat is képeztessünk és vizsgáztassunk, az elmúlt hónapokban rengeteg munkát igényelt a részünkről, hogy ezekkel kapcsolatban megfeleljünk a jogszabályoknak – fűzi tovább a gondolatot Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzési Központjának vezetője. – Tudnunk kell szakmai képzést nyújtani például egy Fülöp-szigeteki kollégának, vagy ha van szakképzettsége, esetleg diplomája, azt elfogadtatni, honosítani vagy kiegészíteni. Így a képzésszervezés átment egy nyelveken, kultúrákon és országokon átívelő szolgáltatásba. Ezt nem minden felnőttképzési intézmény képes nyújtani, ezért is választanak bennünket a nagyobb vállalatok is.

– Milyen célok megvalósításáért dolgoznak, a képzési piac mozgásai merre tereli önöket?

– A piac elvárása, hogy helyezzük előtérbe a személyre szabhatóságot. Azokban a képzésekben, amelyeket meghatározott szabályok alapján végzünk, nincs túlságosan nagy mozgásterünk, viszont számos rövidebb, emészthetőbb volumenű, speciális szakmai képzést létrehozhatunk, amelyek kiegészítik az egyes szakmákat. Abban látom a jövőt, ha több ilyen ráépülő kiegészítő, izgalmas képzést tudunk kínálni, emellett folytatjuk a képzéseink megújítását. Továbbra is célunk aktuális tudásanyaggal kibővíteni a hiányzó kompetenciákat, hogy tanulóink nálunk kapják meg, amire holnap, holnapután szükségük lesz. Mivel a tudás a legjobb befektetés, ezután is a valós tudás átadásán lesz a fókuszunk, mert csak az alapozhatja meg a munkavállalók, a vállalatok, de az ország versenyképességét is – teszi hozzá Szentesi Péter.

K.T.