Építőiparosok figyelem! Lejár a képesítésekre vonatkozó moratórium

Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet 4/A. §-ban szereplő moratórium 2023. december 31-én lejár.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett vállalkozó kivitelezői névjegyzék év végén felülvizsgálatra kerül, melyről az érintett vállalkozások tájékoztatást kaptak. Amennyiben tevékenységi körei között szerepel olyan (pl.: gipszkartonszerelés, térburkolás), amelyre vonatkozik a rendelet, akkor az alábbi teendői vannak az év végéig:

  • Ha időközben Ön, vagy alkalmazottja megszerezte a szükséges szakképesítést (pl.: szárazépítő, gipszkartonszerelő, burkoló, épületburkoló), de adatait még nem módosította, úgy adatmódosítást kezdeményezhet a következő oldalon keresztül, kizárólag elektronikus ügyintézés formájában: A VÁLLALKOZÁS ADATAINAK MÓDOSÍTÁSA
  • Amennyiben az érintett tevékenység(ek)hez szükséges szakképesítést a rendelet hatálybalépése és a moratórium lejárata között nem szerezte meg, úgy nincs teendője, az érintett tevékenységi kör a vállalkozó kivitelezői nyilvántartásból törlésre kerül. Amennyiben a törlést követően van/vannak további tevékenységi köre(i), így arra vonatkozó jogosultsága változatlanul elérhető marad a kivitelezői névjegyzékben.

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben csak olyan tevékenységi köre van jelenleg a névjegyzékben, amelyre a fenti határidő vonatkozik, és a rendelkezésre álló időn belül nem szerezte meg a szükséges szakképesítést, úgy kivitelezői regisztrációja – 2024. január 1. napjával – törlésre kerül.
Az állami adatbázisokban való törlést az MKIK nem kezdeményezi.