A mechatronika minden ágazatában tevékenykednek

A hirdi egykori Kenderfonó épületei mára új életre keltek. Sorra vették birtokukba vállalkozások, cégek. Itt hozta lére telephelyét a GyapiNet Bt. is. Az első üzemcsarnokukat 2007-ben vásárolták meg. Az eltelt évek alatt folyamatosan fejlesztették a vállalkozásukat, ma már közel ezer négyzetméteren folyik a termelés és a munkavégzés.

 

A több mint két évtizeddel ezelőtt alakult családi céget hárman alapították. Elsődlegesen gépalkatrészek gyártásával foglalkoztak, az évek alatt folyamatosan bővítették a tevékenységi körüket, ami mostanra kiterjed az egyedi alkatrész, gép és gépegység gyártásra, összeállításra.

– Édesapám gépi forgácsoló volt, magam is gépésztechnikusi végzettséggel rendelkezem, valamint informatikából diplomáztam – kezdi beszélgetésünket Wágner György Tamás a cég ügyvezetője. – A kezdetektől édesanyám foglalkozik az adminisztrációval, magam pedig édesapám haláláig elsősorban az informatikai rendszergazda szolgáltatásunkkal kapcsolatos feladatokat láttam el.

Mint mondja, az első időkben az informatikai rendszergazda szolgáltatás és a gépalkatrészgyártás párhuzamos tevékenységként folyt a cégen belül. Azonban az ügyfeleik kérésére kezdett el egyre jobban összekapcsolódni a kettő, komplex egységet alkotva. A mechatronika minden ágazatát magába foglalja ma már a tevékenységük a gépipari egyedi gyártástól, az informatikai rendszerüzemeltetésen, a szoftverfejlesztésen át egészen az elektronikai megoldásokig. Ügyfeleiknek komplex módon, az igényekre rugalmasan reagálva nyújtanak minőségi megoldásokat. A pályázati lehetőségeket folyamatosan kihasználják, az elnyert támogatások felhasználásával fejlesztik a gépparkjukat. Már ebben az esztendőben is újabb két gép érkezett.

A dolgozóik között egyaránt megtalálhatók a ma már hiányszakmának számító gépi forgácsoló szakemberek, akik hagyományos gépeken gyártanak egyedi alkatrészeket, ugyanis vevőik elsősorban egyedi gépeket és termékeket előállító cégek. Többek között a Veolia és a BAT Pécsi Dohánygyár. Részükre a napi gyártáshoz szükséges gépek kopó/fogyó alkatrészeit gyártják. Több gépgyártó esetében a gépeikhez alkatrészeket, részegységeket, valamint a Terránnak és a Bátgrillnek a gyártósoraikhoz is készítettek már egységeket.

A partneri körük folyamatos bővülése, a megrendelések számának növekedése elengedhetetlenné tette, hogy ne csak a gépparkjukat fejlesszék, a munkatársaik számát is növeljék. Jelenleg csaknem harmincan dolgoznak a cégnél, közülük többen már a megalakulása óta. Vannak olyanok is, akik a szakmai gyakorlatukat töltötték náluk.

Arról is szólt, hogy természetesen egy-egy állást ismerős ajánlása alapján is betöltenek. Tavaly például hirdetést is feladtak, sokan jelentkeztek, de csak alig 10 százalékuk felelt meg az elvárásaiknak, akiket azonnal munkába is tudtak állítani. A mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket is kihasználják, a tevékenységünk optimalizálásához, valamint a teljesítmény növelése érdekében alkalmazzák. Több mint tíz éve foglalkoznak tanulók képzésével is.

– Annak idején a tanulóképzésbe a szakember utánpótlásunk megteremtése érdekében vágtunk bele – folytatja beszélgetésünket Wágner György Tamás. – Nyolcadik után, valamint érettségit követően érkeznek hozzánk, a Baranya Vármegyei SZC Angster József Szakképző Iskola és Szakiskolából, két évet töltenek el nálunk. Jelenleg ketten vannak, mindannyian idén tesznek szakmai záróvizsgát. A tényleges munkában vesznek részt, mérnökök szakmai irányítása mellett. Nyitottak vagyunk arra, hogy a végzést követően alkalmazzuk őket, mert mindegyikkel elégedettek vagyunk.

Nyári gyakorlatra fogadnak technikus jelölteket is a Baranya Vármegyei SZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikumból. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatika Karának informatikus és az elektronikával foglalkozó hallgatói közül pedig minden évben – ahogy jelenleg is – vannak olyanok, akik a szakmai gyakorlatukat náluk töltik. Mindannyian a valós körülmények között, a piaci igényeknek megfelelően vesznek részt a mindennapi munkában, többek között a rendszerek telepítésében, gépalkatrészek gyártásában, a gépek összeszerelésében. Az egykori tanulóik között pedig van, aki olyan alapokra tett szert, hogy jelenleg a szakmájában dolgozik külföldön.

Sz.K.