Jelentős modernizálással 21. századi vállalkozássá vált a pécsi Lég-Cső Kft.

Ha egy vállalat működését modern infrastruktúra, az igényeket minden tekintetben kielégítő háttérszolgáltatások támogatják, az biztosan megjelenik az általa végzett munka minőségében és hatékonyságában. Többek között ezért is zajlott az elmúlt két évben egy széles spektrumú, a munkakörnyezetet, az energiahatékonyságot, az informatikai hátteret, a vállalatirányítási rendszert, valamint a munkatársak nyelvi képzését is magában foglaló fejlesztés a pécsi Lég-Cső Kft.-nél.

 

A több mint 30 éves, elsősorban az ipari termelőszférában gépészeti és technológiai szerelési munkákat végző, sprinkler-, hőtermelő és légtechnikai rendszereket építő vállalkozásnál sokéves tapasztalattal rendelkező vezetők, víz-, gáz-, központifűtés- és légtechnika szerelésben jártas szakemberek, illetve kiváló hegesztők dolgoznak. Állandó alvállalkozói körükkel komplex gépészeti szerelési megbízásokat képesek vállalni. Olyan jelentős munkák kötődnek a nevükhöz, mint a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. hőszivattyús távhőellátó-rendszerének kiépítése vagy az ELCOTEQ Kft. Finn utcai és Szilva utcai gyáregységeinek teljes korszerűsítése. Jelenleg a pécsi Palatinus Grand Hotel épületgépész kivitelezését végzik.

2021-ben tulajdonosváltás következett be a vállalkozásnál. Mátyás György megvásárolta a Lég-Cső Kft.-t, így a társaság új lendületet vett. „Soha nem lehetünk elégedettek a már elért eredményekkel, mindig a még jobbra kell törekednünk – véli Robert Bosch. Szavai ma is időtállók, én is ezt vallom” – mondja az új tulajdonos-ügyvezető, aki gépészmérnökként, létesítményenergetikai szakmérnökként jelentős nemzetközi szakmai tapasztalatát Németországban és Ausztriában szerezte. Ez alapján bátran döntött a vállalkozás modernizálása mellett. „2022-ben GINOP-pályázat keretében 125,3 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyertünk, amely lehetővé tette cégünk modern üzleti és termelési fejlesztését. Több mint 700 m2-en zömében új, és modernizált munkakörnyezetet alakítottunk ki munkatársaink számára. Komfortos irodatereket hoztunk létre, hogy kollégáink minden igényt kielégítő, világszínvonalú munkakörnyezetben dolgozhassanak.

Az energiahatékonyság szempontjainak megfelelő épület versenyképességünk fenntartását is biztosítja Az informatikai rendszerünket a mai kor elvárásaihoz igazítottuk, új vállalatirányítási rendszert vezettünk be, a hatékonyabb belső kommunikáció érdekében felhőszolgáltatást vásároltunk. A projekt keretében – az eszközbeszerzéseken túl – kollégáink angol nyelvi képzésen is részt vehettek. Jövőnk szempontjából nagy jelentősége van a szintén a pályázat keretében megvalósult szakértői tanácsadásnak, amelynek keretében optimalizáljuk vállalkozásunk szervezeti struktúráját, tevékenységeinket, folyamatainkat. Mindez azért is fontos számunkra, mert nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk a szakmai utánpótlás nevelésére. A modern fizikai és vállalati környezet pedig minden fiatal számára vonzó” – részletezi a megvalósult projektet Mátyás György.

A beruházás jelentős mérföldkő a Lég-Cső Kft. számára. Amellett, hogy új munkahelyek is létrejönnek, épületgépész technikus, valamint központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakmában duális képzőhelyként részt tudnak venni a szakmunkástanulók gyakorlati oktatásában. A fiatalok sikeres záróvizsga esetén munkahelyre is lelhetnek a cégnél.

„Sikereinkhez új irodaépületünk, a korszerűsített informatikai rendszer, az új szerszámok és eszközeink, valamint az oktatásra és fejlesztésre való összpontosítás is hozzájárul. Jelenünkben nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság, a környezetvédelem és az exponenciális fejlődési ütemet diktáló informatika. Emellett jelentős figyelmet fordítunk a kiberbiztonságra, hiszen a gyors növekedés miatt világszerte egyre nagyobb a kitettség ezen a téren. Vezetőként, cégtulajdonosként kiemelten fontos számomra kollégáim szakmai felkészültsége. Alapelvárás a magas színvonalú szaktudás rendszeres frissítése, mert csak így lehet a megbízásainkat kiválóan teljesíteni. Meggyőződésem, hogy a kiemelkedő egyéni teljesítményekből a munkatársak gördülékeny együttműködésével nagyszerű csapatszintű eredményeket valósítunk meg. Hiszem, hogy csak az elkötelezett, lelkes, ambiciózus és önmotivált munkatársakkal együtt tudjuk elérni a kitűzött céljainkat” – teszi hozzá Mátyás György.