A magunk kinevelte munkatársak jelentik a biztos hátteret

A délelőtti órákban nagy a forgalom a Suzi–Car Kft. Komlói úti műhelyeiben. A cég ügyvezetője Schrempf József eligazítást tart, a tanulók éppen egy autó fékrendszerének javításában segédkeznek.

 

– A céget több, mint egy évtizeddel ezelőtt vásároltuk meg a felszámolótól – kezdi beszélgetésünket Schrempf József. – Tulajdonképpen az egykori munkahelyünket vettük meg, s indítottuk újra, ugyanis 2010-ig itt dolgoztunk. Sajnos az akkori cég csődbe ment, és új helyet kellett keresnünk magunknak. Örültünk, amikor ismét mi vehettük a birtokunkba, hitelt vettünk fel a megvásárlásakor, amit 2023-ra ki is fizettünk. Amikor megvásároltuk a céget, teljesen az alapokról kellett kezdenünk. Minden egyes munkatársunknak megvolt az ügyfélköre, aztán jöttek újabbak is. Azt valljuk mindannyian, ha jól dolgozunk az három újabb ügyfelet jelent, ha rosszul, akkor három megy el, keres magának másik szerelőt.

Folyamatosan szerezték be az autójavításhoz szükséges eszközöket, berendezéseket. Mindezt saját forrásból. Azokkal, akikkel a céget annak idején megvásárolták, harminc éve dolgoznak együtt. Voltak ugyan jelentkezők, akik nálunk szerettek volna dolgozni, de jobban bíztak a magunk kinevelte munkatársakban.

– Az első pillanattól kezdve fogadtunk tanulókat – folytatja tovább beszélgetésünket. – Akkoriban autószerelők és autóelektronikai műszerészek, valamint technikusok gyakorlati képzése zajlott nálunk. Ma már, ahogy a szakmák változnak, úgy az autózáshoz kapcsolódóak is. Gépjármű-mechatronikus és gépjármű mechatronikai technikusok szakirányú oktatása folyik nálunk. Jelenleg négyen vannak. Vallom, már nagyon korán el kell kezdeni, hogy a fiatalok a szakmák minél szélesebb körével megismerkedjenek. Ennek jegyében veszünk részt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Autómánia szakmaismereti versenyében, amelynek keretében a hatodik-hetedikesek, játékos formában ismerkednek meg az autózáshoz kapcsolódó szakmákkal. A verseny része az üzemlátogatás is, amikor lehetőségük van a gyerekeknek arra is, hogy kipróbálják a szerszámokat, illetve közelről megfigyelhessék a szerelőket munka közben.

Kitért arra is, hogy sok tanulójuk volt az eltelt több, mint egy évtized alatt, de arra a legbüszkébb, hogy már az első is a cégnél maradt, jelenleg ő a műhely vezetője. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett mentor programban is részt vettek, két alkalommal is, hat volt tanulójukat foglalkoztatták tovább ezen a módon. Az egyik jelenleg is a cégnél dolgozik, egy pedig közülük továbbtanult.

– A tanulókkal többek között én is foglalkozom, meg azok a szakemberek, akik mindannyian mestercímmel rendelkeznek. A mindennapi munkában vesznek részt a mesterek irányítása mellett és miután az elvárásaink figyelembe vételével folyik a képzésük, ezért a végzést követően azonnal munkába is tudnak állni – ad hangot annak, miként zajlik náluk a tanulók oktatása. – Nekem már az első munkahelyemen a XIV. számú Afit-nál is voltak tanulóim, aztán mindegyik munkahelyemen, ahol a későbbiekben dolgoztam. A jelenlegi tanulóink között vannak olyanok, akik az érettségi után választották ezt a szakmát, ők gépjármű mechatronikai technikusok lesznek, akik pedig az általános iskolát követően kezdik meg a tanulmányaikat, ők három év alatt szerezhetnek gépjármű-mechatronikus szakmai bizonyítványt.

Ketten a felnőttképzés keretében szereznek szakmát, ők két naponta, öt órában dolgoznak a cégnél. A duális szakképzési rendszerben gépjármű-mechatronikusnak tanulók pedig két hetente jönnek.  Ebben az esztendőben a négy tanulójuk közül hárman végeznek. Kettő gépjármű-mechatronikus  lesz, egy pedig gépjármű mechatronikai technikus vizsgát tesz. Aki jövőre végez, szintén ebben a szakmában teszi le a szakmai záróvizsgát.

– Egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes szakmát tanulni, mert a jó szakembert megfizetik – emeli ki. –  Azonban azt is tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a tanuló évek alatt csak az alapok elsajátítására van lehetőség, azt követően csak úgy válik bárki igazán jó szakemberré, ha folyamatosan képezi magát. A jövőre gondolva, mi is szeretnénk tovább lépni, az egyik dolgozónkat éppen ezért beiskolázzuk, hogy a hibrid és elektromos autók szereléséhez is legyen, aki ért. Folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézni, igyekszünk mindegyiknek megfelelni. A szakma egyre inkább az elektromosság felé megy el, a technika veszi át a szerelők szerepét.

Schrempf József az édesanyja biztatására lett autószerelő. Fekeden laktak, a bátyja karosszéria-lakatos. Az édesanyja javasolta neki, hogy ő meg legyen autószerelő, mert akkor a bátyjával együtt dolgozhatnak. Saját bevallása szerint igazán nem tudta, hogy az autószerelőnek mit is kell csinálnia. A szakmunkásképzőben szerette meg a szakmát, majd később a Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolában technikusi oklevelet is szerzett. A két fia közül mindegyik technikusi végzettséggel rendelkezik, a kisebbik a mentor programban is részt vett. Dolgoztak is a cégnél hosszabb, rövidebb ideig, de aztán másfele vitte az útjuk, továbbtanultak.

Sz.K.